Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, bankacılık sektörüne verilebilecek potansiyel zararın önüne geçmek adına dijital euronun “aşamalı” bir şekilde kullanıma sunulmasını öneriyor.
Almanya Merkez Bankası Başkanı, dijital merkez bankası paralarının ticari bankalardaki mevduat hesaplarının “yerini alabileceğini” ve bu nedenle finans sisteminin işleyişine ve para politikasının uygulanışına karşı “önemli riskler” teşkil ettiğini açıkladı.
Dijital merkez bankası paraları (CBDC), merkez bankalarına günümüz iki kademeli bankacılık sisteminden farklı olarak tüketiciye doğrudan ulaşma imkanı tanıyabilir.
Bugünkü Fintech and the global payments landscape – exploring new horizons etkinliğinde konuşan Bundesbank Başkanı, ne likidite, ne kredi ne de piyasa riski taşıyacak bir dijital euronun ticari bankaları olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etti.
Dijital euronun işlem maliyetlerini düşürüp, ödeme işlemlerini daha verimli hale getirebileceğini ekleyen Weidmann, “CBDC öyle bir tasarlanmalı ki bir yandan kullanıcılar onun potansiyel faydalarından olabildiği kadar faydalanmalı, bir yandan da doğabilecek riskler ve potansiyel yan etkiler uzakta tutulmalı.” dedi.
“(Dijital para), kullanıcıların onu kabullenmesini sağlamaya yetecek kadar cazip olmalı. Ama çok da cazip olmamalı çünkü aksi halde, finans sistemini bozabilir. […] Riskler de düşünüldüğünde, bence aşamalı bir yaklaşım izlemek mantıklı olabilir – bundan kasıt, belli başlı özelliklerle gelen ve ileride daha farklı özelliklerin de eklenebileceği bir dijital eurodur.”
Temmuz ayında yapılan açıklamaya göre Avrupa Merkez Bankası, dijital merkez bankası parası hakkında aylar boyu yaptığı görüşmelerin ardından 24 ay sürecek bir inceleme sürecine geçiş yapma kararı aldı.
Yorumlar kapalı.