Bitcoin ülkesi El Salvador’un başkanı Nayib Bukele, bugün verdiği bir röportajda dünya genelindeki ekonomik gidişattan ve gelecekte blockchain ürünlerinin finans sektöründe hangi konumda olacağına dair görüşünü paylaştı.
Tucker Carlson’un programında konuşan Bukele, önce Amerikan Merkez Bankasını (FED), ardından ülkesinin Bitcoin yatırımına gelen tepkileri eleştirdi.
Bukele: FED, Ahlaki Davranmıyor
Salvador başkanı Bukele, FED’in sürekli para basması nedeniyle Amerikan dolarının devaülasyona maruz kaldığını, böylelikle vatandaşların tasarruflarını resmen “çaldığını” belirterek bunun ahlaki bir suç olduğunu savundu.
“Tasarruf tanımını yok ettiler. Para biriktirmek günümüzde anlamını yitirdi. 1980 yılında 50.000 dolar biriktirdiyseniz, bugün paranız %90 değer kaybetti.”
Bukele, para basımı nedeniyle yükselen enflasyonun insanları “uyandırdığını” düşünüyor. İnsanlar, merkez bankalarına olan güvenini kaybedip kripto paralara yöneliyor.
Başkan, son olarak finans sektörünün geleceğine dair bir tahminde bulundu. Nayib Bukele’ye göre Batı ülkeleri önümüzdeki dönemde merkeziyetsiz finans modelini benimseyecek.
Bukele Söylemlerinde Haklı Mı?
Orta Amerika ülkesinin başkanı, yaptığı Bitcoin yatırımlarına yapılan eleştirilere göğüs germeye devam ediyor. Kendilerini eleştiren merkezi finans çevrelerini “hırsızlıkla” itham ediyor. Bukele, söylemlerinde haklı mı?
Merkez bankalarının etik şartlarda ülkelerindeki yıllık büyüme kadar para basması gerekiyor. Basılan para, ülkedeki yıllık ekonomik gelişimden daha fazla olduğunda üretilen mal ve hizmetler, para miktarına yetişemediği için talep kaynaklı enflasyon oluşuyor.
Amerikan Merkez Bankasının bilançosu, pandemi döneminden önce 4 milyar $ seviyesindeydi. Verilere göre FED, pandeminin yol açtığı ekonomik durgunluğu atlamak için bilançosunu ikiye katlayarak 9 milyar dolara kadar yükseltti. Bu durum, enflasyona ve elinde dolar biriktiren insanların alım gücünün erimesine yol açtı.
Bu verilerden yola çıkarak Bukele’nin dediklerinin bir miktar haklılık payı olduğunu söyleyebiliriz.
Bitcoin’in yola çıkış hikayesi tam olarak bu senaryoya dayanıyor. FED, 2007-2008 krizinden çıkışı para basarak sağladı. Böylelikle şirketlerin kayıpları telafi edilirken vatandaşların tasarrufları ise eridi. Bu durumu gören Satoshi Nakamoto; dijital, maksimum miktarı sınırlı, merkeziyetsiz ve global bir para birimi için çalışmalarına başladı.
Haber Kaynak: www.bitcoinsistemi.com
Yorumlar kapalı.