Binance
  1. Haberler
  2. Kripto Haber
  3. Yapay Zeka Zirvesi’nde “Kültür ve Sanatta Teknoloji Etkisi: NFT” Konusu Ele Alındı

Yapay Zeka Zirvesi’nde “Kültür ve Sanatta Teknoloji Etkisi: NFT” Konusu Ele Alındı

Yapay Zeka Zirvesi’nde “Kültür ve Sanatta Teknoloji Etkisi: NFT” Konusu Ele Alındı
Yapay Zeka Zirvesi’nde “Kültür ve Sanatta Teknoloji Etkisi: NFT” Konusu Ele Alındı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1. Yapay Zeka Zirvesi etkinliği çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Zirvede “Kültür ve Sanatta Teknoloji Etkisi: NFT” konusu konuşuldu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ağustos 2021’de açıklanan Türkiye Yapay Zeka Stratejileri’ni desteklemek amacıyla düzenlenen zirvede “Kültür ve Sanatta Teknoloji Etkisi: NFT” konusu ele alındı.

Habertürk TV Kültür Sanat Direktörü, gazeteci Aysun Öz’ün yönettiği panelin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, dijital sanat alanında telif konusunun özel bir başlık olması gerektiğini belirterek, NFT aracılığıyla genç sanatçıların üretiminin artacağını sözlerine ekleyerek şöyle konuştu;

“Şu anda gençlerimizin dünya çapında eserler vermeye başladıklarını görüyoruz. Bu eserlerin büyük ilgi gördüğüne de şahit oluyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bunlar hızla artacak. Bu gelişmelerin aslında bizim açımızdan şöyle bir boyutu da olacak, Türk sanatının, müziğinin, geleneksel sanatların ve bu alanlarda eser veren sanatçıların da dünyada daha çok tanınır olması, kendilerini daha kolay anlatabilmeleri açısından önemli fırsatlar barındırıyor.”

“NFT’nin Sanattan Öte Sanatçıya Katkısı Olacağını Düşünüyorum”

Panelde konuşmacı olarak yer alan yapımcı, senarist ve yönetmen Birol Güven de NFT’yi hukuksal olay olarak algıladığını ve noter gibi de tanımladığını, NFT’nin sanattan öte sanatçıya bir katkısı olacağını söyleyerek, şöyle konuştu;

“Sanatsal üretimi arttıracağı da kesin. Sanatsevere etkisi olacağı da kesin. Çünkü sanatseverler, koleksiyonerler NFT ile birlikte kendilerini daha güvende hissediyorlar. Bu anlamda fikri mülkiyetin olmadığı ülkelerde sanatçıların rahat bir nefes alacağını, kültürel endüstriye de büyük katkısı olacaktır diye düşünüyorum.”

“Bir Sanat Eseri İle Öncelikle NFT’yi Ayırmamız Gerekir”

NFT’nin sanatta üretimi arttırabileceğini, fakat kaliteyi artırma konusunun ise tartışmalı olduğu yorumunu yapan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

“NFT bir sanat eserini fikri mülkiyet anlamında koruma altına alabilecek. Metaverse’te de aldığınız bir araziyi dahi koruma altına alabilir. Dolayısıyla bir sanat eseri ile öncelikle NFT’yi ayırmamız gerekir. Çünkü bazı insanlar NFT’yi bir sanat dalı olarak biliyor. NFT, sanat eserlerini de tescil edebilen benim gibi insanların noter diyebileceği bir şey. Ama teknoloji sanatçının kapasitesini bizim bugün aklımızın bile alamayacağı yerlere götürecektir.”

Panelde, sanatçı ve eğitmen Bager Akbay da yaptığı sunumla NFT ile sanat eseri üretiminin nasıl olduğunu anlattı. Dijital sanatçı, besteci Mehmet Ünal ise konuşmasında NFT’yi müzikal perspektiften ele aldı.

www.coinkolik.com

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar kapalı.

Mastodon
Giriş Yap

Crypto Turkey ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!