Vitalik Buterin, merkezi olmayan ağlarda barındırılan yerel kripto para birimleri ile kripto şehirleri kavramını görselleştiriyor. Özellikle Vitalik Buterin, sıfırdan tamamen yeni kripto şehirleri inşa etmeyi amaçlayan CityDAO gibi projeleri övüyor. Geçen haftaki Facebook’un bir Metaverse inşa etme duyurusu, kripto alanını bir fırtına ile yakaladı ve yeni tartışmalara yol açtı.
Vitalik Buterin’in “kripto şehirleri”
Kriptokoin.com haberlerinden de takip ettiğiniz üzere, Facebook’un duyurusundan sonra, metaverse ile bağlantılı Decentraland (MANA) gibi kripto para birimleri son dört gün içinde sağlam bir ivme kazandı. Bununla birlikte, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de benzer çizgiler üzerinde düşünüyor. 31 Ekim Pazar günü Vitalik Buterin, “Crypto Kitties” adlı benzer bir makale yayınladı. Burada, farklı hükümetleri yeni teknolojileri, özellikle de kriptoyu denemeye artan ilgisi hakkında ayrıntılı olarak konuşuyor. Ethereum kurucu ortağı, bu yerel yönetimlerin ve ortaya çıkan kripto teknolojilerinin “kripto şehirleri” olarak adlandırdığı şeyi inşa etmek için bir araya gelme fikrini görselleştiriyor ve son makalesinde şunları yazıyor:
Geçen yılın bir başka ilginç eğilimi, kripto paralar, Non Fungible Token (NFT)’ler ve merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO’lar) gibi kripto fikirlerinin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması olmuştur. Peki iki trendi birleştirirsek ne olur? Kripto para, NFT, DAO, yolsuzlukla mücadele için Blockchain’de bir miktar kayıt tutma, hatta dördü birden olan bir şehre sahip olmak mantıklı mı?
Bu durum da, kripto piyasasının yerel yönetim üzerinde artan bir etkisinin olduğunun açık bir göstergesi. Bu tür birçok yerel makam, kripto trenine zaten bindi. Vitalik Buterin, son makalesinde yerel yönetimlerin mevcut sistemlerine Blockchain’leri de dahil edebileceğini belirtiyor ve burada iki ana kullanım örneğine odaklanıyor:
İlki, mevcut süreçlerin daha güvenilir, şeffaf ve doğrulanabilir sürümlerini oluşturmak için blok zincirleri kullanmak. İkincisi ise, arazi ve diğer kıt varlıklar için yeni ve deneysel mülkiyet biçimlerinin yanı sıra yeni ve deneysel demokratik yönetişim biçimlerini uygulamak için Blockchain’leri kullanmak.
Vitalik Buterin’in önerisinin daha da ileriye giderek pratik bir gerçeklik olup olmadığını görmek ilginç olacak.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Bunu paylaş:
TweetTelegramWhatsApp
Yorumlar kapalı.