Vitalik Buterin: Bu Altcoinlerin Geleceği Yok! Yatırımcılar Tüm Parasını Kaybedebilir.
Vitalik Buterin: Bu Altcoinlerin Geleceği Yok! Yatırımcılar Tüm Parasını Kaybedebilir.

Vitalik Buterin: Bu Altcoinlerin Geleceği Yok! Yatırımcılar Tüm Parasını Kaybedebilir.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün son derece popüler olan yüzlerce altcoin ciddi kayıplar yaşatabilir. Vitalik Buterin uyardı, bu altcoinlere dikkat!

21:22
7 Ocak 2022

Ethereum’un popüler kurucusu Vitalik Buterin akşam saatlerinde önemli açıklamalarda bulundu. Reddit profilinden görüşlerini paylaşan ve Twitter hesabından alıntılayan Buterin bir grup kripto projesinin bugünlerdeki popülerliğini gelecekte kaybedeceğini düşünüyor. Peki bu altcoinler hangisi?

İçerik Rehberi

Bu Altcoinlerin Geleceği Yok%51 Saldırısı ve Multi Chain’leri Bekleyen Tehlike Bu Altcoinlerin Geleceği Yok Öncelikle ağlar arasında köprü görevi gören projelerin ne denli popüler olduğunu biliyoruz. Hatta ağlar arası aktarım yapabilme ve uyum büyük bir artı değer haline geldi. Yani birden fazla blockchain’de çalışan uygulamalar, projeler büyük bir hype yaşadı. Ancak Buterin bu kadar iyimser görünmüyor. Kredi kartıyla bitcoin ve kripto para satın almak için Cex.io’ya bu linkten üye olarak komisyon avantajlarından yararlanabilirsiniz. Vitalik Buterin şunları söyledi:

“Köprülerin temel güvenlik sınırları aslında, çok zincirli bir blockchain ekosistemi hakkında iyimser olmamın temel bir nedenidir. Ancak zincirler arası uygulamalar konusunda karamsarım”.

Bunu detaylı bir şekilde açıklayan Vitalik Buterin %51 saldırısından örnek veriyor. %51 Saldırısı ve Multi Chain’leri Bekleyen Tehlike Birçok insan, “Eğer bir blockchain’e %51 saldırıya uğrarsa, her şey bozulur ve bu yüzden tüm gücümüzü %51 saldırısının bir kez bile gerçekleşmesini önlemeye harcamamız gerektiği” zihniyetine sahiptir. Vitalik Buterin bu düşünce tarzına tam anlamıyla katılmadığını açıklıyor. Aslında, blockchain’ler %51 saldırısından sonra bile kullanıcılarını koruyabilir. Örneğin, Ethereum‘da 100 ETH’niz olduğunu ve Ethereum’un %51 saldırıya uğradığını, dolayısıyla bazı işlemlerin sansürlendiğini ve/veya geri alındığını varsayalım. Ne olursa olsun, hala 100 ETH’niz var. %51 saldırganı bile ETH’nizi alan bir blok oluşturamaz. Çünkü böyle bir blok protokol kurallarını ihlal eder ve bu nedenle ağ tarafından reddedilir. Hash gücünün veya hissenin %99’u ETH’nizi almak istese bile, bir düğüm çalıştıran herkes, kalan %1’lik zinciri takip eder, çünkü yalnızca blokları protokol kurallarına uyar. Daha genel olarak, Ethereum üzerinde bir uygulamanız varsa, o zaman %51 saldırısı onu bir süre sansürleyebilir veya geri alabilir, ancak sonunda ortaya çıkan şey tutarlı bir durumdur. 100 ETH’niz varsa, ancak Uniswap’ta 320000 DAI’ye sattıysanız, blockchain keyfi çılgın bir şekilde saldırıya uğrasa bile, günün sonunda hala mantıklı bir sonuç elde edersiniz ya 100 ETH’nizi tutarsınız ya da 320000 DAI alırsınız. Şimdi Vitalik’in potansiyel tehlikeyi açıkladığı yere geldik. Şunları söylüyor:

“Şimdi, 100 Solana-WETH elde etmek için 100 ETH’yi Solana’daki bir köprüye taşırsanız ve ardından Ethereum %51 saldırıya uğrarsa ne olacağını düşünün. Saldırgan, Solana-WETH’e bir miktar kendi ETH’sini yatırdı ve ardından Solana tarafı onayladığı anda bu işlemi Ethereum tarafında geri aldı. Solana-WETH sözleşmesi artık tam olarak desteklenmiyor ve belki de 100 Solana-WETH’niz artık yalnızca 60 ETH değerinde. Konsensüsü tamamen doğrulayan mükemmel bir ZK-SNARK tabanlı köprü olsa bile, bunun gibi %51 saldırılarıyla hırsızlığa karşı hala savunmasızdır”.

Bu nedenle, Ethereum’da yerel varlıkları Ethereum veya Solana‘da yerel varlıklarda tutmak, Ethereum’da yerel varlıkları Solana’da veya Solana’da yerel varlıkları Ethereum’da tutmaktan her zaman daha güvenlidir. Ve bu bağlamda, “Ethereum” sadece temel zinciri değil, aynı zamanda onun üzerine inşa edilmiş herhangi bir uygun L2’yi de ifade eder. Ethereum %51 saldırıya uğrar ve geri dönerse, Arbitrum ve Optimism de geri döner ve bu nedenle Arbitrum ve Optimism’de durumu tutan “çapraz toplama” uygulamalarının, Ethereum %51 saldırıya uğrasa bile tutarlı kalması garanti edilir. Ve eğer Ethereum %51 saldırıya uğramazsa, %51 Arbitrum ve Optimism’e ayrı ayrı saldırmanın bir yolu yoktur. Bu nedenle, Optimism‘de ihraç edilen varlıkların Arbitrum’a sarılmış olarak tutulması hala tamamen güvenlidir. İki zincirin ötesine geçtiğinizde sorun daha da kötüleşir. Eğer 100 zincir varsa, o zaman bu zincirler arasında birçok karşılıklı bağımlılığa sahip dapp’ler olacak ve %51’in bir zincire bile saldırması, tüm ekosistemde ekonomiyi tehdit eden sistemik bir bulaşma yaratacaktır. Buterin tüm bunlara ek olarak şunu söylüyor:

“Bu sorunların hemen ortaya çıkmasını beklemiyorum. %51 ile tek zincire bile saldırmak zor ve pahalıdır. Bununla birlikte, zincirler arası köprüler ve uygulamalar ne kadar çok kullanılırsa, sorun o kadar büyür. Hiç kimse %51 ile sadece 100 Solana-WETH çalmak için Ethereum’a saldırmaz (veya bu konuda %51 sadece 100 Ethereum-WSOL çalmak için Solana’ya saldırmaz). Ancak köprüde 10 milyon ETH veya SOL varsa, saldırı yapma motivasyonu çok daha yüksek olur ve büyük havuzlar saldırıyı gerçekleştirmek için iyi koordine olabilir”.

Özet: Sonuç olarak köprü uygulamaları Vitalik Buterin tarafından tehlikeli görülüyor. Herhangi bir saldırı anında yatırımcıların tüm paralarını kaybetme riskine değinerek bu hype’ın zamanla biteceğine inanıyor. Bugün ise yüzlerce farklı köprü projesi sayısız yatırımcı tarafından destekleniyor. Tek tek proje bazlı isim vererek hedef göstermek iyi olmayabilir ancak zincirler arası köprü görevi üstelenen altcoinlere karşı Vitalik temkinli olunmasını istiyor. Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir. Haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımızdan ve Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

coin-turk.com

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

CryptoTurkey ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!