Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serisinin otuz dördüncü yazısındayız. Kripto para piyasası, bitcoin’in bu hafta mayısın ortasından sonra ilk kez 56.000 doları aşmasıyla birlikte görece yeşil bir hafta geçiriyor. Bu sırada ether fiyatı da 3.600 doların üstüne çıktı.
Piyasanın hareketli olduğu bu dönemlerde; yatırımcıların geçen hafta başlayan yükselişin ardından nasıl tepki verdiği, ABD’de hazırlandığı iddia edilen kararname, İzmir ile Ukrayna’daki iki operasyon, JPMorgan CEO’sunun açıklamaları, Fed ile SEC başkanlarının ifadeleri ve Güney Kore’deki genel durum ele alınacak.
Haber: ABD’de koordine kripto çalışmaları için harekete geçildi
Bloomberg’in cuma günü konu hakkında bilgi sahibi olduğu ifade edilen kaynaklara dayanarak aktardığı habere göre Biden yönetimi, birkaç federal kurumu kripto para konusunda koordine bir şekilde araştırma yapmakla görevlendirmeyi planlıyor.
Yönetimin, henüz taslak halinde olan bir başkanlık kararnamesi üstünde çalıştığı, söz konusu kararnamenin belli başlı kurumlara kripto para konusunda görev tanımı vereceği aktarılıyor.
Bahsi geçen kurumlar arasında Hazine Bakanlığı, Ticaret Temsilciliği, Ulusal Bilim Vakfı ve finans otoriteleri ile ulusal güvenlik kuruluşları yer alıyor.
Aktarılanlara göre hükümet bu kurumların yatırımcıların korunması, rekabet politikası, araştırma ve inovasyon hususlarında incelemeler yapmasını ve bu süreci koordine bir şekilde yürütmelerini istiyor.
Bu kararnamenin, hangi kurumun neyden sorumlu olduğunu belirleyebileceği, söz konusu kurumların yapacakları incelemeler sonucunda geri bildirimde bulunacağı ifade ediliyor.
Başkanlık kararnamesinin uygulanıp uygulanmayacağı belli değilken, haberde ismi geçen kurumlar da bu iddiaların doğruluğuna veya yanlışlığına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.
İzmir’de bazı madencilik cihazları ele geçirildi
İzmir’in Menderes ilçesinde bir iş yerine düzenlenen baskın sonucunda kripto para madenciliği için kullanılan ve toplamda 1 milyon 522 bin lira değerinde olan onlarca ekipmana el kondu.
İzmir İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Menderes Kısık Sanayi Bölgesindeki bir iş yeri hakkında yapılan ihbar sonrasında konuyla ilgili çalışma başlattı. Ekipler, Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmanın ardından adrese baskın düzenledi.
Operasyon sırasında 22’şer tane kripto para üretim cihazı ile bilgisayar anakartı, 19 tane 4 GB RAM, 20 tane işlemci, 38 güç kaynağı, 320 ekran kartı, 28 tane 32 GB taşınabilir bellek ve 24 soğutucu fan ele geçirildi.
Gümrük kaçağı olduğu tespit edilen cihazların piyasa değeri 1 milyon 522 bin lira olarak açıklandı.
Adreste bulunan ve Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanununa aykırılık suçundan gözaltına alınan A.B. ile M.B. hakkındaki işlemler sürüyor.
JPMorgan CEO’su şüpheci yaklaşımını sürdürüyor
JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon, piyasa değeri trilyon dolara yaklaşmış bitcoin (BTC) karşı şüpheli yaklaşımını koruyor.
Bu haftanın başında Axios’a konuşan Dimon, bitcoin’in “içsel bir değerinin olmadığını” söyledi.
Devletlerin bitcoin gibi kripto paraları regüle etmek için harekete geçeceğini söyleyen Dimon, “Onu olabildiğince regüle edecekler. […] Ona ister menkul kıymet, ister varlık ya da farklı bir şey deyin, insanlar onu vergi kaçakçılığı, seks ticareti ve fidye için kullanıyorsa, beğenseniz de beğenmeseniz de regüle edilecektir.”
Dünyanın en büyük bankalarından birinin CEO’luğunu üstlenen Dimon, bu yaz yaptığı açıklamalarda “Bitcoin’i umursamadığını (ve) onunla ilgilenmediğini” açık bir şekilde dile getirmişti.
JPMorgan CEO’su, bitcoin ile arasındaki kişisel mesafeyi korusa da JPMorgan “müşterilerinin (bitcoin ile) ilgilendiği” gerçeğini reddetmiyor. Bankanın varlık yönetimi müşterileri ağustos ayından beri kripto para yatırım fonlarıyla işlem yapabiliyor.
Dimon, geçen ay da konuyla ilgili konuşup, bitcoin fiyatının gelecek beş yıl içinde on kat yükselmesinin mümkün olduğunu fakat onunla yine de ilgilenmediğini belirtmişti.
Fed ve SEC mutabık: Kriptoyu yasaklama planı yok
Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta Temsilciler meclisi Finansal Hizmetler Komitesi karşısında ifade verip, Çin hükümetinden farklı olarak “kripto para kullanımını yasaklamak” gibi bir planlarının olmadığını söylemişti.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler da bu salı günü aynı komitenin karşısına çıktı. Kongre Üyesi Ted Budd, Powell’a sorduğu soruya benzer bir şekilde, Gensler’a da kripto paraları yasaklamak gibi bir planlarının olup olmadığını sordu.
Gensler, bu soruya “Hayır, bu Kongre’ye düşer.” diyerek yanıt verdi.
Gensler dört saat süren oturum sırasında kripto paralar, kripto para platformları, merkeziyetsiz finans uygulamaları ve stablecoinler ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.
Stablecoinler için geçmişte yaptığı poker çipi benzetmesini yineleyen SEC Başkanı, stablecoin pazarının büyümeye devam etmesi halinde “sistemik riskler” doğurabileceğini söyledi.
Gensler, yine geçmişteki açıklamalarına benzer olarak çoğu kripto projesinin menkul kıymet yasaları kapsamına girdiğini söyledi ve proje geliştiricileriyle şirket yöneticilerini, SEC’yle “görüşmeye” davet etti.
Günde yaklaşık milyar dolarlık kâr satışı
Glassnode’un haftalık analiz raporuna göre kripto para piyasasının geçen hafta yaşadığı yükseliş, kâr satışlarda büyük bir artışa yol açtı.
Bitcoin fiyatının birkaç haftalık aranın ardından geçen hafta yeniden 48.000 doların üstüne çıkması, dolaşımdaki toplam coin miktarının %10,3’ünün yeniden gerçekleşmemiş kâr bölgesine geçmesini sağladı.
Glassnode ekibinin yorumuna göre bu değişim, bazı yatırımcıların fiyat 40.000 dolar sularına düştüğünde kayda değer düzeyde alım yaptığına işaret ediyor. Buna benzer bir durum, bitcoin mayıs-temmuz arası 29.300-40.000 dolar aralığından el değiştirirken de gözlemlenmişti. Fiyatın yeniden yükselmesiyle birlikte dolaşımda olup da gerçekleşmemiş kâr bölgesinde bulunan coinlerin yüzdesi %86,6’ya çıktı.
Aynı dönemde gerçekleşen kârların düzeyinde de beklenmedik sayılamayacak bir artış gözlemlendi. Günlük olarak gerçekleşen zarar miktarı son birkaç haftanın en düşük seviyesi olan 175 milyon dolara gerilerken, gerçekleşen kâr miktarı günde 996 milyon dolar olarak hesaplandı.
Raporda, bu veriyle ilgili şu değerlendirmede bulunuldu: “Piyasanın, hafta boyu yaşanan artışı büyük ölçüde korumuş olması, piyasaya alıcı tarafında günlük olarak yaklaşık 1.75 milyar dolarlık sermayenin aktığını gösteriyor.”
Glassnode ekibi, harcanan BTC’lerin toplam işlem hacminin, harcanan coinlerin yaşına göre gruplandırılmasını sağlayan Spent Volume Age Band metriğini de bu yargıyı desteklemek için kullandı.
Buna göre, “yaşlı coinlerin” toplam işlem hacmindeki payı, son yılların en düşük düzeyi olan %2’ye kadar geriledi. Bu oran, 2020’nin sonu, 2021’in başında, birçok uzun vadeli yatırımcı kâr amaçlı satış yapmaya başladığında yükselmişti.
Öbür yandan, “genç coinlerin” toplam işlem hacmindeki payının son yılların en yüksek seviyelerine çıkması, likit arzın “yeni alıcılar tarafından absorbe edildiğine” işaret ediyor olabilir.
Güney Kore’deki borsaların genel istatistikleri
Yerel haber kaynakları tarafından aktarılanlara göre Güney Kore’nin iktidardaki partisi Demokratik Parti’den Lee Jeong-moon, ülkedeki kripto para borsalarına ilişkin Finansal Hizmetler Komisyonundan bazı bilgiler aldı.
Güney Kore’de geçen ay yürürlüğe giren regülasyonlar, kripto para borsasında hesap açacak birinin, kimliğini banka hesabındaki bilgileri kullanarak doğrulamasını gerektiriyor. Borsalar ve dolayısıyla regülatörler bu sayede kullanıcıları denetleyebiliyor.
Korbit: Ülkenin en büyük dört borsasından biri olan Korbit’in kayıtlı kullanıcısının yaklaşık 100.000 düzeyinde olduğu, borsadaki mevduatların toplam değerinin 68 milyar won (yaklaşık 506.3 milyon lira) değerinde olduğu açıklandı. Coinone: Coinone’ın toplam kayıtlı kullanıcı sayısının 520.000’e yaklaştığı, borsadaki mevduatların toplam değerinin yaklaşık 240 milyar won (yaklaşık 1.8 milyar lira) değerinde olduğu açıklandı. Coinone yönetimi, borsada tutulan kripto paraların toplam değerini 3.6 trilyon won (26.8 milyar lira) olarak açıkladı. Bithumb: Ülkenin en büyük ikinci borsası, toplam kayıtlı kullanıcı sayısını eylül itibarıyla 3.16 milyona çıkardı. Borsadaki itibari para cinsinden mevduatların toplam değeri 1.5 trilyon won (11.1 milyar lira) oldu. Upbit: Güney Kore’nin büyük dörtlüsünün zirvesinde yer alan Upbit, eylül ayının sonu itibarıyla toplamda yaklaşık 8.5 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip durumda. Şirkette itibari para cinsinden 6.9 trilyon wonluk (51.3 milyar lira); kripto para cinsinden 31.7 trilyon wonluk (236.2 milyar lira) varlık bulunuyor. Bir kıyaslama olması adına, ABD merkezli Coinbase’in platformunda 2021’in ikinci çeyreği itibarıyla toplamda 180 milyar dolarlık varlık olduğu söylenebilir.
Ukrayna’da uluslararası operasyon düzenlendi
Avrupa ve Kuzey Amerika’daki bazı sanayi gruplarına siber saldırılar yaptığından şüphelenilen Ukrayna merkezli bir suç örgütüne operasyon düzenlendi.
İsmi açıklanmayan örgütün, bu şirketlere kötü amaçlı yazılımlar ile saldırdığı, bazı hassas bilgileri şifrelediği ve bu şifreyi açmak için şirketlerden fidye talep ettiği belirtiliyor.
Saldırı sırasında ne gibi yazılımların kullanıldığına veya örgütün yapılanmasına dair bir detay paylaşılmazken, örgütün her saldırıda 7 milyon euro ile 70 milyon euro arasında fidye talep ettiği ifade edildi.
ABD, Europol, Fransa, Interpol ve Ukrayna’dan kolluk kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve iki kişinin tutuklanması ile sonuçlanan operasyonda 375.000 dolarlık nakit para, 217.000 euroluk iki tane lüks araç ele geçirildi ve 1.3 milyon dolarlık kripto paraya bloke kondu.
ABD’deki bazı büyük şirketlere fidye saldırısı yapıldıktan ve bu fidyeler kripto para cinsinden alındıktan sonra, fidye saldırılarında kripto para kullanılıyor olması eskisine kıyasla çok daha önemli bir gündem başlığı haline geldi.
Beyaz Saray’ın 1 Ekim’de yayımladığı basın duyurusuna göre ABD Başkanı Joe Biden, siber tehditlerle mücadelede iş birliğini güçlendirmek için 30 devleti bir araya getirmeyi planlıyor.
Yorumlar kapalı.