banner
Binance
  1. Haberler
  2. Kripto Haber
  3. Türkiye NFT Sektöründe Ne Durumda?

Türkiye NFT Sektöründe Ne Durumda?

Türkiye NFT Sektöründe Ne Durumda?
Türkiye NFT Sektöründe Ne Durumda?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternet ortamında orijinalliği blok zincirle doğrulanan ve dijital pazar yerlerinde satışa çıkarılan dijital sanat eserleri yani NFT’ler, sanatın yeni bir boyutunu temsil ediyor.

Son zamanlarda hızlı bir yükseliş gerçekleştirerek hayatımıza giren NFT’ler, her geçen gün daha da popüler bir hal aldı. Adını çokça duymaya başladığımız NFT’lere dünya çapında ünlü isimler akın etmeye başladı. Peki, Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de NFT sektörüne girmiş kendi alanında ünlü isimleri sizler için derledik.

Çizer Tarık Tolunay

Öncü girişim. ✊
Tüm #Fractalistanbul koleksiyonu özenle kriptolandı.
Blockchain teknolojisi sayesinde #NFT dünyasındaki yerini aldı. 🚀
“Welcome to the real World” 😎https://t.co/UHjHoWo8dG pic.twitter.com/F2FoCcfGsG

— Tarık Tolunay (@tariktolunay) March 12, 2021

İstanbul’un tarihini ve bugününü yansıtan çizimleriyle ünlü, çizer Tarık Tolunay, eserlerini NFT olarak satışa çıkartmıştı. Pandemi eseri olarak Eminönü, Tarihi Galata ve Karaköy’ü resmeden kent çizer Tarık Tolunay’ın NFT eseri 36.000 dolara yani 20 Ethereum olarak satıcısını buldu. İranlı koleksiyoner tarafından satın alınan Pandemi isimli NFT eser, Türkiye’de NFT tarihinin ilk dönüm noktası. Tolunay’ın bu hamlesiyle Türkiye’den ilk kez bir sanat eserinin dijital olarak satışı gerçekleşmiş oldu.

Gazeteci Cüneyt Özdemir

cuneyt ozdemir

Cüneyt Özdemir’in NFT olarak satışa çıkardığı bir Twitter paylaşımı, 10 bin dolara alıcı buldu. Özdemir, bu satıştan elde ettiği geliri Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışladı. Gazeteci Cüneyt Özdemir NFT olarak satışa sunduğu tweeti 10.000 dolara yani 5.9 Ethereum’a satıldı. Cüneyt Özdemir bu geliri eğitimde fırsat eşitliği misyonu olan sivil toplum örgütü Darüşşafaka Cemiyetine bağışlayarak eğitime destekte bulunduğunu Twitter hesabından duyurdu.

Tasarımcı Murat Pak

murat pak NFT

Tasarımcı Murat Pak’ın, bir pikselin görüntüsünün yer aldığı NFT sanat eseri açık artırmada 1,36 milyon dolara satıldı. Pak’ın eserlerinin yer aldığı müzayedede, 1,36 milyon dolara satılan Piksel adlı çalışma tek bir pikselin görüntüsünden oluşuyor. Eser için başlatılan açık artırma yaklaşık 90 dakika sürdü. Müzayedede Pak’ın NFT sanat eserlerinin satışından toplamda 16,8 milyon dolar elde edildi. Sanatçı, NFT olarak en çok satış yapan ikinci sanatçı konumunda. NFT dünyasında toplamda 268 farklı sanat eseri bulunuyor. Pak için kripto dünyasının en pahalı sanatçısı tanımı yapılıyor.

Yazar Zeynep Bugay

zeynep bugay nft

Yazar Zeynep Bugay edebiyatta NFT öncüsü oldu. İlk öyküsü “Anne”yi Rarible üzerinden açık artırmaya çıkardı. Son çıkan “Proti Adası’nın Esrarı” romanının da ilham kaynağı olan 2016’da yazdığı öykü, el yazısı metniyle 3 ETH’ye yani 10.300 dolara alıcı buldu. Bugay’ın son romanı yazarken yine el yazısı ile tuttuğu notlar da öykünün yeni sahibine hediye edildi.  

Şef Maksut Aşkar

View this post on Instagram

A post shared by Maksut Askar (@maksutaskar)

Neolokal kurucu şefi Maksut Aşkar, kendi yemek tariflerini NFT olarak satışa sunmaya başladı. Neolokal’in kurucu şefi Maksut Aşkar, kendi tariflerini NFT’ye dönüştürerek gastronomi dünyasında bir ilk olmayı başardı. Aşkar’ın koleksiyonu OpenSea’de yerini aldı.

Galatasaray Spor Kulübü

Türkiye'nin ilk NFT koleksiyonu olan Ali Sami Yen NFT koleksiyonu tükendi. 💪
 @shirtumapp #rediscoverfootball #nftgalatasaray #shirtum #nft pic.twitter.com/XkLcaXZaoX

— Galatasaray SK (@GalatasaraySK) October 1, 2021

Galatasaray, kurucusu ve bir numaralı üyesi Ali Sami Yen NFT koleksiyonu ile başlayarak, sezon boyunca kulüp tarihinin önemli olaylarını vurgulayan bir koleksiyonu piyasaya sürdü. Böylelikle Galatasaray, Türkiye’nin ilk spor kulübü NFT koleksiyonu çıkartan takımı oldu.

Dokuma Sanatçısı Fırat Neziroğlu

Beni çok heyecanlandıran bir haberi paylaşıyorum;

NFT dünyasında artık ben de varım! https://t.co/cd0YcXmwTe
adresinde NFT koleksiyonum hazır 🎊 pic.twitter.com/wKVJkcUCxT

— Firat Neziroglu (@firatneziroglu) May 29, 2021

Uluslararası dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu’nun “Fütüristik Şehzade” adlı eseri ile NFT sanal sahipliğini dünyada ilk kez gerçek bir eser olarak dokunsal hale getirdi. Eser, 16. Contemporary Istanbul, 7-10 Ekim 2021 tarihleri arasında Tersane İstanbul’da düzenlenen sergide sunuldu. Neziroğlu’nun NFT’lerini incelemek için Rarible’yi ziyaret edebilirsiniz.

Karikatürist Selçuk Erdem

25.10.2021 😎#FPBears https://t.co/V4i9axgzkt

— Selçuk Erdem (@selcukerdem) September 25, 2021

Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Selçuk Erdem de NFT dünyasına kayıtsız kalmadı. Erdem, Fluffy Polar Bears isimli NFT koleksiyonunun 25 Ekim’de satışa çıkacağı duyuruldu. Web sitesinde yer alan bilgilere göre her bir “Polar Bear” 0.077 ETH karşılığında mint edilebilecek.

Komedyen Cem Yılmaz

Check out this account on OpenSea https://t.co/5hJXUSRxXp via @opensea

— Cem Yılmaz (@CMYLMZ) October 6, 2021

Son olarak NFT trendine katıldığını Twitter üzerinden duyuran bir başka ünlü isim komedyen Cem Yılmaz oldu. Yılmaz, OpenSea platformu üzerinden NFT çizimlerini satışa sundu. Ünlü komedyenin NFT eserlerine 14 Ekim’e kadar teklif verilebilecek.

www.coinkolik.com

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar kapalı.

Mastodon
Giriş Yap

Crypto Turkey ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!