Kripto para birimleri hakkında belirsizliğin devam ettiği ülkelerden biri olan Rusya’da bir yönetici Rusya Merkez Bankası’nın kripto para işlemlerini yasaklamasının olası bir yönteminden bahsetti.
Forbes Ruussia’nın bugün yayınlanan raporuna göre yerel kripto ödeme girişimi Joys’un CEO’su Andrey Mikhaylishin, Rusya Merkez Bankası’nın kripto para yasağını faaliyete geçirebilmesi için çeşitli potansiyel seçenekler üzerinde çalıştığını söyledi.
Joys’un CEO’su, kripto yasağının yöntemlerinden biri olarak Tüccar Kategori Kodlarının (MCC) kullanılması olduğunu belirtti. MCC’ler kullanılarak kripto para borsalarına ve cüzdanlarına yapılan banka kartı ödemelerinin engellenmesi hedefleniyor.
Forbes raporunda ayrıca MCC yönteminden Merkez Bankası’nın çalışanlarının haberdar olduğunu ve potansiyel seçenekler arasında yer aldığı belirtildi. Zira, Merkez Bankası, yerel bankaları MCC kodu yoluyla kart ödeme işlemlerini yasaklamaya zorlayabilir.
Bu noktada kripto para borsaları ile bankalar arasındaki bağlantının kesilmesinin ideal çözüm yöntemi olduğu değerlendiriliyor.
MCC Kodu Nedir?
MCC kodları, bir tüccarın ticari faaliyetlerini açıklamak için Visa veya Mastercard gibi kredi kartları tarafından kullanılan dört basamaklı sayılardır. Örneğin kripto para işlemleri 6051 MCC kodu ile bilinirken, market ödemeleri ise genellikle 5411 MCC kodu ile biliniyor.
MCC Kodu Bir Seçenek Olmayabilir!
Rusya Blockchain Teknolojileri Komite üyesi Maria Stankevich, MCC kodu ile yasaklamanın şeffaf ve yasal kripto borsaların ülkeden ayrılmasına neden olabileceğini belirtti:
“Kripto para transferlerinde doğru MCC kodunun kullanılması yasaklanırsa dürüst ve yasal borsaların piyasadan ayrılacağından %100 eminim. Tüm piyasa kripto işlemleri için başka kod kullanarak kripto transfer işlemi yapan yasal olamayan borsalara kalacak.”
Rusya’daki kripto endüstrisinin geleceği hakkında iyimser olduğunu ifade eden Stankevich, “Rusya’da kriptonun önemini anlayan birçok üst düzey yetkiliyi şahsen tanıyorum” dedi ve ülkedeki kripto para benimsenmesine karşı olan tek düzenleyicinin Rusya Merkez Bankası olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısa süre önce yaptığı açıklamada, “Kripto para yasası hazır, gecikmeden Meclis’e göndererek bu konuda adım atacağız.” demesi, Türkiye’de nasıl düzenlemeler gelecek sorularını gündeme getirdi.
Türkiye’nin kripto para birimlerine yönelik yasaklayıcı bir tutum sergilemesi beklenmiyor olsa da, son günlerde Türk Lirası’nda yaşanan dalgalanma nedeniyle dışarıya çıkan paranın ülke içerisinde kalması için bazı katı tedbirler alınabilir. Bu noktada yerli kripto para borsası kullanımının teşviki ve vergi düzenlemeleri biraz daha öne çıkıyor.
Yorumlar kapalı.