banner
Binance
  1. Haberler
  2. Kripto Haber
  3. Terra’nın Columbus-5 güncellemesi başlıyor: SOL, DOT ve ATOM artabilir

Terra’nın Columbus-5 güncellemesi başlıyor: SOL, DOT ve ATOM artabilir

Bugün fiyat rekoru kıran iki kripto para: SOL ve LUNA
Bugün fiyat rekoru kıran iki kripto para: SOL ve LUNA
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Terra’nın blok zincirler arası iletişim (IBC) entegrasyonunun, ağın kendi sabit coin’i olan TerraUSD (UST) benimsenmesini, Cosmo ekosisteminde artırması bekleniyor. Terra’daki güncellemeyle birlikte çeşitli değişimler yaşanacak ve bunların başında da Terra tabanlı varlıkların Cosmos ekosistemiyle bağlantısının sağlanması geliyor.

250 dApp ekosisteme eklenecek

IBC aynı zamanda Cosmos ekosistemi ile Terra, Solana ve Polkadot blok zincirleri arasında da köprüler oluşturacak. Belli bir zaman içinde bu listeye Ethereum da eklenecek. Zamanla yaklaşık 250 merkeziyetsiz uygulamanın ekosisteme eklenmesi bekleniyor.

UST’ye talep artacak

Terra sabit coin’i olan TerraUSD’nin, IBC bağlantılı blok zincirler arasında serbestçe kullanılabilecek olması, merkeziyetsiz finans içinde ABD dolarına bağlı bir sabit coin eksikliği yaşayanların TerraUSD talebinde bulunmasına neden olacak.

Örnek olarak, Örneğin, IBC aracılığıyla yaklaşık bir düzine blok zinciri birbirine bağlayan Cosmos’ta, son zamanlarda euroya sabitlenmiş bir coin bulunmasına rağmen, uygulamalarında kullanılmak üzere şu anda ABD dolarına sabit bir coin yer almıyor.

Columbus-5, IBC’ye ek olarak Cosmos’a yapılan önceki güncellemelerden de yararlanacak. Bunlardan biri olan Stargate güncellemesi, 10 kattan 100 kata kadar verimlilik kazancı sağlayan performans artışları ve programlama dilleri gibi geliştirici araçları içeriyordu.

İki taraflı çalışan LUNA ve UST sistemi

Terra’nın sabit coin’i olan UST, senyoraj olarak da adlandırılan bir süreci kullanır ve algoritmik bir sabit coin olarak bilinir. Bunun anlamı, yeni UST birimleri üretip dolaşıma sokulduktan sonra, Terra’nın kendi token’ı olan LUNA’nın yakılması yani dolaşımdan kaldırılması gerektiğidir.

Ancak sistem iki taraflı çalışmaktadır. Eğer UST’ye olan talep azalırsa, bu kez LUNA dolaşıma sokulur ve UST yakılır. Bu da onun değerinin 1 dolarda sabit kalmasını sağlar. UST’ye olan talep artarsa, bu kez bir primle işlem görmeye başlar ve borsalardan LUNA alan arbitrajcılar, bu kripto parayı UST için yakarlar ve paranın değerini yeniden 1 dolara çekerler. UST’ye olan talebin azalması durumunda da token bu kez indirimle işlem görmeye başlar. Arbitrajcılar ise bu kez LUNA için UST’lerini kullanıp yine fiyatı 1 dolara çıkarırlar.

Columbus-5’in ardından Terra üzerinde yeni başlayacak projelerden bazıları ise şunlardır:

Ozone, Orion Money, Mars Protocol, Nebula Protocol, Levana Protocol, Alice ve Astroport.

Tüm bu projeler kendi ödül token’larını dağıtarak likiditeyi yeniden artıracağı için, muhtemeldir ki UST için olan talebin artmasını sağlayacaklartır.

Columbus-5 ödül teşviğini de artıracak

Terra’nın Tendermint tabanlı hisse kanıtı konsensüs mekanizması, işlemlerin 130 doğrulayıcı tarafından yapılmasını gerektiriyor. (Bu rakam daha sonra 300’e çıkacak)

LUNA tutanlar, token’larını bir ya da daha fazla doğrulayıcıya emanet edebilir ve bu sayede hem ağın güvenliğini sağlamış olurlar hem de süreçte ödül kazanırlar. Columbus-5 de bu teşvikleri daha fazla artıracak.

Algoritmik bir sabit coin olan TerraUSD hiçbir varlık tarafından desteklenmiyor. İstikrarı tamamen arz, talep ve arbitraja bağlı olara sağlanır. Bu tür sabit coin’ler deneyseldir ve ciddi şekilde tartışmalıdır. Bu faktörlerden herhangi biri ortadan kalkarsa, UST ve LUNA’nın değeri hızla düşebilir.

Bilindiği üzere 19-23 Mayıs arasındaki tarihlerde UST çok ciddi bir krizi atlattı. UST, LUNA’nın %75’lilk düşüşünden sonra istikrarını kaybetmişti. Bu olayın ardından ise protokol daha fazla istikrar mekanizmasını sisteme eklemişti.

Gary Gensler’ın “poker jetonu” dediği sabit coin’ler

UST gibi algoritmik sabit coin’ler için olan risklerden bir tanesi de düzenleyici gelişmeler. Bilindiği üzere geçen hafta SEC başkanı Gary Gensler, sabit coin’ler hakkında sert açıklamalarda bulunmuş ve bir çevrimiçi yayında onları poker jetonlarına benzetmişti. FED’in de sabit coin piyasasını kontrol etme amacında olduğu biliniyor.

uzmancoin.com

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar kapalı.

Mastodon
Giriş Yap

Crypto Turkey ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!