Güney Asya ülkesi Tayland’da, Merkez Bankası (BOT), Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC) ve Maliye Bakanlığı yaptıkları ortak çalışmayla dijital varlıkların fayda ve zararlarını gözden geçirdiler ve yaptıkları açıklamayla bu endüstrinin regüle edilmesi gerektiğini belirttiler.
Açıklamada özellikle ödemeler konusuna değinilirken, ülkenin finansal istikrarını korumak ve ekonomik sistem üzerindeki olası olumsuz etkileri önlemek için, mal ve hizmet ödemelerindeki kripto para kullanımının düzenlenmesi zorunluluğu olduğu yazıldı.
Tüm dümnyada olduğu gibi Tayland’da da, kripto para sektörü 2021 yılında büyük bir gelişme kaydetti. Özellikle Çin’deki madencilik yasaklarının ardından birçok madenci yakın bir coğrafyada bulunan Tayland’ı tercih ederken, Çin’d ekullanımı sona eren ikinci el madencilik cihazları da Taylandlı madenciler tarafından büyük ilgi görmüştü.
İşletmeler de kabul etmeye başladı
Sektörün gelişmesiyle birlikte de dijital varlık operatörleri hizmet ve mal alımlarında kripto paraların kullanılmasına yönelik adımlar atmış ve perakende müşterilerin kripto harcamalarını kolaylaştırmışlardı. İşletmelerle direkt olarak görüşen bu şirketler, dijital varlık ödemelerinin geçerli olduğu sistemleri kolayca kurmuşlardı.
“Kara para aklama ve siber korsanlık ve volatilite riski var”
Bakanlığın da dahil olduğu 3 kurumdan yapılan açıklamada bu tür ödeme sistemlerinin ülkede gittikçe yaygınlaştığı ve bu konuda işletmeler için büyük bir tehdit oluştuğu belirtildi:
“Dijital varlıkların ödemelerde kullanılması ve bunun yaygınlaşması, finansal istikrarı ve genel ekonomik sistemi olumsuz yönde etkileyebilir, ayrıca siber hırsızlık, kişisel veri sızıntısı kara para aklama ya da volatiliteden dolayı yaşanacak yğksek kayıp risklerini ortaya çıkarabilir. Dijital varlıkların mal ve hizmetler için bir ödeme aracı olarak yaygın bir şekilde benimsenmesini sınırlamak için de, yasal çerçeve sınırlarında gerekli düzenlemelerin yapılması plânlanmaktadır. Uygun düzenleyici çerçevelerin belirlenmesi için de ilgili paydaşlardan ve halktan gelen geri bildirimler dikkate alınacaktır.”
Yorumlar kapalı.