Stop-loss, yatırımcılar tarafından ek kayıpları önlemek için kullanılan gelişmiş bir emir. Belirli bir fiyat noktasına ulaşıldığında, emir tetiklenir. Bu yazımızda “Stop Loss nedir, Binance’de nasıl kullanılır” sorusunun cevaplarına değineceğiz.
Bir hisse senedi alıp almamaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken pek çok şey varken, bazı önemli hususları göz ardı etmek kolaydır. Stop-loss emri bu faktörlerden biri olabilir. Uygun şekilde kullanıldığında, bir stop-loss emri bir dünya çapında fark yaratabilir. Ve hemen hemen herkes bu araçtan yararlanabilir.
Stop Loss Nedir?
Stop-loss emri, hisse senedi belirli bir fiyata ulaştığında belirli bir hisse senedini almak veya satmak için bir komisyoncuya verilen emirdir. Stop-loss, bir yatırımcının bir varlıktaki kaybını sınırlamak için tasarlanmıştır. Örneğin, hisse senedini satın aldığınız fiyatın %10 altında bir stop-loss emri ayarlamak, kaybınızı %10 ile sınırlayacaktır. Microsoft’u (MSFT) hisse başına 20 dolardan satın aldığınızı varsayalım. Hisse senedini satın aldıktan hemen sonra, 18$’lık bir stop-loss emri girersiniz. Hisse senedi 18 doların altına düşerse, hisseleriniz geçerli piyasa fiyatından satılacaktır.
Stop-limit emirleri, stop-loss emirlerine benzer. Ancak, adından da anlaşılacağı gibi, gerçekleştirecekleri fiyatta bir sınır vardır. O zaman bir stop-limit emrinde belirtilen iki fiyat vardır: emri bir satış emrine dönüştürecek olan stop fiyatı ve limit fiyatı. Emir, bir piyasa satış emri haline gelmek yerine, satış emri, sadece limit fiyattan (veya daha iyi) gerçekleşecek bir limit emri haline gelir.
Stop Loss Emrinin Avantajları
Stop-loss emrinin en önemli faydası, uygulanmasının hiçbir maliyeti olmamasıdır. Normal komisyonunuz ancak stop-loss fiyatına ulaşıldığında ve hisse senedinin satılması gerektiğinde tahsil edilir. 3 stop-loss emrini düşünmenin bir yolu, ücretsiz bir sigorta poliçesidir.
Ek olarak, stop-loss emirleri söz konusu olduğunda, bir hisse senedinin günlük olarak nasıl performans gösterdiğini izlemeniz gerekmez. Bu kolaylık özellikle tatildeyken veya hisse senetlerinizi uzun süre izlemenizi engelleyen bir durumda oldukça kullanışlıdır.
Stop-loss emirleri ayrıca karar verme sürecinizi duygusal etkilerden izole etmeye yardımcı olur. İnsanlar hisse senetlerine “aşık olma” eğilimindedir. Örneğin, bir hisse senedine bir şans daha verirlerse, geri geleceğine dair yanlış inancı sürdürebilirler. Gerçekte, bu gecikme yalnızca kayıpların artmasına neden olabilir.
Ne tür bir yatırımcı olursanız olun, neden bir hisse senedine sahip olduğunuzu kolayca tespit edebilmelisiniz. Bir değer yatırımcısının kriterleri, aktif bir tüccarın kriterlerinden farklı olacak bir büyüme yatırımcısının kriterlerinden farklı olacaktır. Strateji ne olursa olsun, strateji ancak ona bağlı kalırsanız işe yarar. Dolayısıyla, sıkı bir al ve tut yatırımcısıysanız, stop-loss emirleriniz neredeyse işe yaramaz.
Günün sonunda başarılı bir yatırımcı olacaksanız stratejinize güvenmeniz gerekir. Bu, planınızı sürdürmek anlamına gelir. Stop-loss emirlerinin avantajı, yolda kalmanıza ve muhakemenizin duygularla bulanıklaşmasını önlemenize yardımcı olabilmeleridir.
Son olarak, stop-loss emirlerinin borsada para kazanacağınızı garanti etmediğini anlamak önemlidir; yine de akıllı yatırım kararları vermek zorundasınız. Bunu yapmazsanız, bir stop-loss olmadan yapacağınız kadar para kaybedersiniz (sadece çok daha yavaş bir oranda).
Stop Loss Emirleri Ayrıca Karları Kilitlemenin Bir Yoludur
Stop-loss emirleri geleneksel olarak kayıpları önlemenin bir yolu olarak düşünülür. Bununla birlikte, bu aracın başka bir kullanımı da karı kilitlemektir. Bu durumda, bazen zararı durdurma emirlerine “trailing stop” denir. Burada, stop-loss emri, mevcut piyasa fiyatının altında bir yüzde düzeyinde belirlenir (satın aldığınız fiyat değil). Stop-loss fiyatı, hisse senedi fiyatı dalgalandıkça ayarlanır. Bir hisse senedi yükselirse, gerçekleşmemiş bir kazancınız olduğunu akılda tutmak önemlidir; Satana kadar elinizde nakit yok. Takip eden bir stop kullanmak, aynı zamanda, en azından bir miktar gerçekleşen sermaye kazancını garanti ederken, karların çalışmasına izin vermenizi sağlar.
Yukarıdan Microsoft örneğimizle devam edersek, mevcut fiyatın %10 altında bir takip eden durdurma emri belirlediğinizi ve hisse senedinin bir ay içinde 30$’a fırladığını varsayalım. Takip eden durdurma siparişiniz daha sonra hisse başına 27 ABD Doları (30 ABD Doları – (%10 x 30 ABD Doları) = 27 ABD Doları) olarak kilitlenir. Bu alabileceğiniz en kötü fiyat olduğundan, hisse senedi beklenmedik bir düşüş yaşasa bile kırmızıda kalmazsınız. Tabii ki, zararı durdur emrinin hala bir piyasa emri olduğunu unutmayın – sadece uykuda kalır ve yalnızca tetikleme fiyatına ulaşıldığında etkinleştirilir. Bu nedenle, satışınızın gerçekte işlem gördüğü fiyat, belirtilen tetikleyici fiyattan biraz farklı olabilir.
Stop Loss Emirlerinin Dezavantajları
Ana dezavantaj, bir hisse senedi fiyatındaki kısa vadeli bir dalgalanmanın stop fiyatını etkinleştirebilmesidir. Anahtar, bir hisse senedinin günden güne dalgalanmasına izin verirken aynı zamanda mümkün olduğunca fazla aşağı yönlü riski önleyen bir stop-loss yüzdesi seçmektir. Bir hafta içinde %10 veya daha fazla dalgalanma geçmişi olan bir hisse senedine %5 stop-loss emri vermek en iyi strateji olmayabilir. Zararı durdur emrinizin yürütülmesinden elde edilen komisyonda büyük olasılıkla sadece para kaybedersiniz.
Durakların yerleştirilmesi gereken seviye için kesin kurallar yoktur; tamamen sizin bireysel yatırım tarzınıza bağlıdır. Aktif bir tüccar %5 seviyesini kullanabilirken, uzun vadeli bir yatırımcı %15 veya daha fazlasını seçebilir.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise stop fiyatınıza ulaştığınızda stop emrinizin piyasa emrine dönüşmesidir. Yani sattığınız fiyat stop fiyatından çok farklı olabilir. Bu gerçek, özellikle hisse senedi fiyatlarının hızla değişebildiği hızlı hareket eden bir piyasada geçerlidir. 6 Stop-loss emriyle ilgili diğer bir kısıtlama, birçok brokerin OTC Bulletin Board hisse senetleri veya kuruş hisse senetleri gibi belirli menkul kıymetler üzerinde stop emri vermenize izin vermemesidir .
Stop-limit emirlerinin başka potansiyel riskleri vardır. Bu emirler bir fiyat limitini garanti edebilir, ancak işlem gerçekleştirilemez. Bu, hızlı bir piyasa sırasında stop emri tetiklenirse yatırımcılara zarar verebilir, ancak piyasa fiyatı limit fiyatı aşmadan limit emri doldurulmaz. Bir şirket hakkında kötü bir haber çıkarsa ve limit fiyatı stop-loss fiyatının sadece 1 dolar veya 2 dolar altındaysa, o zaman yatırımcı hisse fiyatı tekrar yükselmeden önce hisse senedini belirsiz bir süre tutmak zorundadır. Her iki emir türü de günlük veya iptal edilene kadar geçerli.
Binance’te Stop-Limit Emri Nasıl Verilir?
Fiyatın yakın zamanda yükseleceğinizi düşündüğünüz için 31.820,50 USD’den (BUSD) beş BTC aldığınızı varsayalım.
Bu durumda, varsayımınızın yanlış çıkması ve fiyatın düşmeye başlaması ihtimaline karşı kayıplarınızı azaltmak için bir stop-limit emri vermeyi düşünebilirsiniz. Bunu yapmak için Binance hesabınıza giriş yapmanız ve BTC/BUSD piyasasına gitmeniz gerekir. Bunun adından [Stop-limit] sekmesine tıklayabilir ve satılacak BTC miktarının yanı sıra stop ve limit fiyatlarını belirleyebilirsiniz.
31.820 USD’nin güvenilir bir destek seviyesi olduğunu düşünüyorsanız, bu fiyatın hemen altında (desteğin dayanmaması ihtimaline karşı) bir stop-limit emri verebilirsiniz. Bu örnekte, 5 BTC için 31.790 USD stop fiyatına ve 31.700 USD limit fiyatına sahip bir stop-limit emri vereceğiz. Haydi, bunu nasıl yapacağımızdan adım adım bahsedelim.
[BTC Sat]’a tıkladığınızda bir onay penceresi açılır. Her şeyin doğru olduğundan emin olduktan sonra onaylamak için [Emri Ver]’e tıklayın. Stop-limit emrini verdikten sonra bir onay mesajı göreceksiniz. Ayrıca sayfayı aşağı kaydırarak açık emirlerinizi görebilir ve yönetebilirsiniz.
Unutmayın ki stop-limit emri yalnızca stop fiyatına ulaşıldığında verilir. Limit emri de yalnızca piyasa fiyatının sizin limit fiyatınıza ulaşması durumunda gerçekleşir. Eğer limit emriniz tetiklenir (stop fiyatıyla) fakat piyasa fiyatı sizin belirlediğiniz fiyata ulaşamazsa, limit emri açık kalacaktır.
Bazen fiyatın çok hızlı düştüğü bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz ve stop-limit emriniz gerçekleşmeden geçilmiş olabilir. Bu durumda, satışı bir an önce gerçekleştirebilmek için piyasa emirlerini kullanabilirsiniz.
Son Sözler
Stop Loss emri, etkin bir şekilde kullanıldığında önemli avantajlar sunabilen basit bir araç. İster aşırı kayıpları önlemek, ister kârları kilitlemek için, neredeyse tüm yatırım stilleri bu araçtan yararlanabilir. Stop-loss’u bir sigorta poliçesi olarak düşünün: Bunu asla kullanmak zorunda kalmayacağınızı umarsınız, ancak ihtiyacınız olduğunda korumaya sahip olduğunuzu bilmek güzel.
Yorumlar kapalı.