Fantom (FTM), aBFT olarak adlandırılan ilkeleri kullanarak DAG tabanlı dağıtık bir defter konsensüsü ile çalışan ve akıllı sözleşmeler için güvenli bir sanal makine sunan bir blok zincir platformudur. Fantom (FTM), DAG olarak adlandırılan ana sistemi ile Lachesis protokolü kullanılarak akıllı sözleşmelere yeni bir boyut kazandırmayı amaçlamaktadır. Fantom coin ağı içerisindeki düğümlerin ağa katılırken ağdaki diğer düğümlerin varlığından haberdar olması gerekmez. Fantom ağı, olay bloklarının topografik sıralamalarını elde etmek için Lamport adı verilen zaman damgalarını kullanmaktadır.
Fantom ürününün geliştirilmesinden sorumlu olan The Fantom Foundation, 2018’de kuruldu. Fantom mainnet’i olan OPERA ise Aralık 2019’da faaliyete geçti.
Fantom blok zinciri DAG teknolojisini kullanarak dünyadaki tüm işlemler ve işlem araçları arasında uyumluluk sağlamaktadır.Fantom ağı; işlemlerin doğruluğunu otomatik olarak kontrol edebilen, akıllı sözleşmeler ve davranışlarının kanıtlarını oluşturarak talimatları verimli bir şekilde yürütebilen bir derleyici ve kayıt tabanlı sanal makine geliştirmeyi hedeflemektedir.Eş zamansız Bizans Hata Toleransı (Asynchronous Byzantine Fault Tolerance), yani aBFT olarak adlandırılan konsensüse ulaşmak için Coffman-Graham Algoritması gibi pek çok farklı algoritmayı kullanır.
CoinGecko verilerine göre son 7 gün içerisinde %40 oranında yükselişe geçerek 0,792489 dolardan işlem gören Fantom’un piyasa değeri 2.150.027.275 dolar ve dolaşım arzı 2.541.152.731’dir.
FTM Token Nedir, Özellikleri Nelerdir?
FTM tokeninin Fantom ekosisteminde bir dizi kullanım alanı vardır. İyi işleyen, sağlıklı bir ağ için önemli bir rol oynar.
Ağın Güvenliğini Sağlama
Fantom doğrulayıcıların FTM tutmasına gerektiren bir Proof-of- Stake mekanizmasını kullanır.
Elin en az 3.175.000 FTM’ye sahip olan herkes, dönem ödülleri ve işlem ücretleri kazanmak için kendi doğrulayıcı ağını çalıştırabilir.
Her FTM token sahibinin stake etme ödülleri almak için tokenlerini bir doğrulayıcı devretme seçeneği bulunmaktadır. Doğrulayıcı işlemleri daha sonra hizmetleri için küçük bir miktar ücret alırlar.
Doğruyacılar, FTM’lerini kitleyerek ağın güvenli olmasına yardımcı olur.
Ağ Ücretleri
FTM ağı içerisinde gerçekleşen işlemler doğrulayıcıları hizmetleri karşılığında tazmin etmek ve işlem spam’ını önlemek için Fantom ağında gerçekleştirilen eylemlere ufak bir miktarda FTM öderler.
Zincir İçi Yönetişimde Oylama
Fantom ekosistemi içerisindeki kararlar, şeffaf zincir içerisinde oylama olarak kullanılarak alınır. Bir kişinin elinde bulundurduğu FTM tutarına göre oy hakkı bulunmaktadır. Temel olarak 1 FTM 1 oya eşittir.
Ek Kullanım Durumları
FTM, gelecek Fantom DeFi paketlerinde teminat olarak kullanılacak.
Yorumlar kapalı.