Bu yaza damga vuran kripto paralardan biri olan ve müthiş bir yükseliş ile Temmuz başındaki 30 dolarlık fiyatından Eylül ayında 200 doların üzerine çıkan Solana’nın ağında geçtiğimiz hafta çok büyük bir sorun yaşanmış ve ağda 24 saate yakın bir süreyle işlem yapılamamıştı. Konuyla ilgili olarak ise Solana Vakfı’ndan bugün yeni bir rapor yayımlandı ve yaşanan hatanın sebebiyle ilgili bilgi verildi.
Solana’dan verilen bilgiler geçen hafta hem Solana hem de Solana Labs CEO’su Anatoly Yakavenko’nun Twitter hesapları aracılığıyla aktarılanları doğrular nitelikte… Hatırlanacağı üzere, saniyede 400 bin işlem kapasitesine sabitlenen ağın ilk etapta yoğun işlem talebi sebebiyle tıkandığı belirtilmişti.
IDO’da başarılı olmak isteyen bot’lar ağı tıkadı
“İşlem seli” olarak adlandırılan durum, Solana tabanlı bir merkeziyetsiz finans protokolü olan Raydium’daki IDO (initial decentralized exchange offering) ile başlamıştı. Bilindiği üzere IDO, merkezi borsada yapılan ICO’ların, merkeziyetsiz borsadaki halidir. DeFi geliştiricilerinin sıklıkla kullandığı Solana tabanlı bir araç olan Grape Protocol için yapılan bu IDO’da ağ, token teklifinde başarıya ulaşmak için çalışan botlar tarafından oluşturulan işlemler tarafından tıkanmıştı.
Tıkanıklık, Solana ağının dağıtık düğümlerinin üzerine aşırı yük binmesine ve bu da kullanılan yüksek kapasiteden ötürü bazı düğümlerin çökmesine sebep oldu. Sonuç olarak, blok zincirde konsensüs sağlanamadı ve blok üretilemedi.
Geleneksel bir ddos saldırısı olmasa da…
Kaynak tükenmesini sebep gösteren geçen haftaki raporu doğrulayan son bilgiler, daha net açıklamalarda bulunuyor ve “Ağın durma sebebi aslında bir ddos saldırısıydı” diyor. Burada bahsedilen ddos saldırısı, websitelerini ya da diğer server’ları çalışamaz hale getiren geleneksel bir ddos saldırısı olmasa da, Solana’nın açıklamasına göre sonuç aynı olduğu için bu terimi kullanmakta sakınca bulunmuyor.
“Bu gerçek bir topluluk projesi… “
Sonuç olarak, Solana doğrulayıcıları ağı güncelleyip yeniden başlatma yoluna gittiler, ve son doğrulanan blokta bir hard fork oluştu. Solana’nın son raporuna göre; düğümlerin güncellenmesi ve ağın yeniden çalışır hale gelmesi için doğrulayıcıların %80’inin koordinasyonunun gerekli olduğu yeniden başlatma işlemi, 14 saat sürdü:
“Bu sorunu çözmek için bir araya gelen doğrulayıcı topluluğa, mühendislere ve tüm Solana ekosistemine teşekkür ederiz. Bir merkeziyetsiz ağda sürekli olarak yaşanmayan bu tür sorunları çözmek için topluluğun tepkisi çok önemlidir. Bu gerçek bir topluluk projesi… ”
Haberin yazıldığı dakikalarda en büyük 7. kripto para konumundaki Solana 41 milyar dolarlık piyasa değeriyle yaklaşık 140 dolardan işlem görüyor.
Yorumlar kapalı.