Paribu Danışma Kurulu, 2022 ve yakın geleceğe dair kripto varlık ekosistemi öngörülerini paylaştı
Türkiye’nin lider kripto para işlem platformu Paribu, alanında uzman isimlerden oluşan Danışma Kurulu ile Türkiye’de kripto varlık ekosistemine öncülük etmeyi sürdürüyor.
Aralarında Cemil Şinasi Türün, Hulki Okan Tabak, Turan Sert, Yakup Bayrak, Mehmet Türkarslan’ın yer aldığı Paribu Danışma Kurulu, 2022 yılı öngörülerini paylaştı.
Doğru bilginin kaynağı olma hedefiyle kullanıcılarına hizmet veren Paribu’nun uzman isimlerden oluşan Danışma Kurulu; dijital varlık işlem hizmetleri, blokzincir çalışmaları, müşteri deneyimi, risk yönetimi gibi konularda Paribu’ya ve sektöre yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu anlayışla 2022 öngörülerini kamuoyuyla paylaşan Paribu Danışma Kurulu, sektörde pek çok yenilik olmasını bekliyor.
“Kripto varlık fiyatları, 2021 yılında yakaladığı zirveyi aşacak”
Yatırımların finansal süreçlerinde ve portföy şirketlerinin stratejik ve operasyonel süreçlerinde görev alan Hulki Okan Tabak, 2022 yılında küresel jeopolitik risklerin etkisini artıracağını düşünüyor. FED’in faiz artışını ve parasal sıkılaşma döngüsünün zaman zaman yavaşlasa bile kesilmeyeceğini öngören Tabak, kripto varlık ve NFT ekosisteminin büyümeye ve popülerleşmeye devam edeceğini şu sözlerle açıklıyor: “Kripto varlık fiyatları, 2021 yılında yakaladığı zirveyi aşacak. Bu durumun, yılın ikinci yarısında veya 2023’te gerçekleşeceğini öngörüyorum. Bu yıl daha sakin, daha düşük hacimli bir kripto para piyasası göreceğiz. NFT pazarındaysa büyümenin devam edeceğini, farklı alanlarda NFT ürünlerin çıkacağını görebiliriz. 2022 yılı içinde sanat eseri NFT’lerde, 2021’deki ‘collectible’ ürünlerine benzer bir ilgi odağı olma durumu da söz konusu.”
“İnsan ve sistem etkileşiminin yoğun geçeceği bir yıl olacak”
Dijital dünyada 14 yılı aşkın süre çalışmalar yapan ve Türkiye’nin deneyim tasarımı alanındaki ilk topluluk portalının kurucusu Yakup Bayrak, 2022’nin mevduatların web varlıklarda ve mobil uygulamalarda işlem göreceği bir yıl olacağını düşünüyor. İnsan ve sistem etkileşimlerinin yoğun geçeceği bir yıl olacağını belirten Bayrak, öngörülerini şu şekilde aktarıyor: “2022 için ‘Cüzdanların efendisi olma savaşları’nın verileceği yıl tanımlaması yapabiliriz. Cüzdanı kimlik doğrulama aracı olarak kullanmak sadece NFT dünyası için değil, kendisine Google, Facebook ya da Twitter kimlik doğrulaması dışında yöntemin kapısı arayanların, arayışlarına yeni yanıtlar bulabilecekleri bir yıl olacak. Bu iddianın başkahramanı Web3’ün estirmeye başladığı ‘Cüzdanını tanıt, sisteme giriş yap’ rüzgârının, karşımıza bambaşka alanlardaki yeni uygulamalarla çıkabileceğine dair gelen sinyallerin şiddeti de artıyor.”
“Web3 olarak adlandırılan yeni alanlarda gelişmelere tanık olacağız”
“Sorularla Blockchain” ve “Sorularla DeFi” kitaplarının yazarı Turan Sert, 2020 yılından bu yana kendini kanıtlayan DeFi alanının ardından bu yıl da NFT, DAO ve Metaverse alanlarının hızla gelişmeye başlayacağını söylüyor. Ekosistemle ilgili olarak Sert, şu açıklamalarda bulunuyor: “Bu dünyaya girişte en çok kullanılan Metamask cüzdanı kullanıcı sayısı Ağustos 2020’de 500 bin iken, Kasım 2021’de 21 milyona ulaştı. Keza blokzincir sistemlerinde çalışan geliştirici sayısı da 2020’de 10 bin civarında iken, yüzde 80 artışla 18 bin civarına yükseldi. Bu alanda kurulan yeni girişimlere akan girişim sermayesi ise, tam sekiz kat artarak 25 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu üç veri, bize önümüzdeki dönemde de bu alanda gelişmelerin tüm hızıyla devam edeceğini ve yeni çıkan ürünlerin talep göreceğini gösteriyor. Ayrıca, Web3 olarak adlandırılan alanlarda ciddi büyümeler göreceğiz. DAO’lar, kapital toplama ve bireylerin çalışma şekillerini değiştirme alanında deneyler yapmaya devam edecek. Metaverse ise, daha çok oyun alanında yeni girişimler ve başarı hikayeleri üretecek. Sosyal ağlar ile ilgili donanım gerektiren girişimlerin seslerini duyurması için daha zaman var.”
“Metaverse dünyasına geçiş hızlanacak”
Türkarslan Hukuk Bürosu’nun kurucusu Avukat Mehmet Türkarslan, “kripto para” ve “kripto varlık” tanımlamalarının 2022 yılında daha da netleşeceğini belirtiyor. Devletin regülasyon ile kuralları belirlenmiş bir alan yaratmasıyla sektöre uzak duran kesimin de sektöre yöneleceğini öngören Türkarslan, Metaverse dünyası ve Paribu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Blokzincirler arasında iletişim kurularak hayal edilen tek bir Metaverse dünyasına geçişin hızlanacağını öngörüyorum. Kripto varlıkların kullanım alanlarının artması, özellikle ülkemizde NFT ile gayrimenkul satışının projelendirilmesi gibi daha çeşitli versiyonların geliştirilmesinin mümkün olacağını düşünüyorum. Paribu için de geliştirdiği yeni projelerle birlikte 2022 yılının global operasyonlarına sağlıklı bir başlangıç yapacağı bir yıl olacağını düşünüyorum”
“2022 token çeşitlerinin yılı olacak”
30 yılı aşkın süredir fintech ve pazarlama dünyasında çalışan Cemil Şinasi Türün, 2022 yılında varlık çeşidi olarak token’ların yeni bir hayata başlayacaklarını düşünüyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bu tarz gelişmelerin yaşanabileceğini öngören Türün, 2022 yılının Paribu için de önemli bir yıl olacağını şu sözleriyle açıklıyor: “Paribu için yenilikler yılı olacağını tahmin ediyorum. Hem Paribu Ventures hem de Paribu Net ile önümüzde yeni caddeler açılacağını düşünüyor ve bu sene Paribu’nun ilk yurt dışı girişimini de yapmasını bekliyorum. Paribu’nun gelecek vizyonunun hem kullanıcılar ve hem de bizi dışarıdan izleyenler için bu sene daha görünür olacağını sanıyorum. Paribu, global oyuncu olmayı arzuluyor, bunu gerçekleştirmeye adım atacağı zamanın da bu sene olduğunu düşünüyorum.”
Paribu Hakkında:
2017 yılında kullanıma açılan Paribu, kullanıcılarına hızlı, kolay ve güvenli kripto para işlem hizmeti sunuyor. 5 milyonu aşkın kullanıcısı bulunan platformda 7/24 kesintisiz kripto para işlemi ve TL yatırma çekme işlemi yapılabiliyor. Paribu, 7/24 hizmet veren Destek Birimi’yle kripto para işlemlerini kolaylaştırıyor. Paribu hakkında daha fazla bilgi için www.paribu.com adresini kullanabilirsiniz.
Yorumlar kapalı.