Panama, kripto varlıklarının kullanımını düzenleyen bir yasa tasarısı sundu.
Kongre Üyesi Gabriel Silva tarafından Salı gecesi sunulan tasarı, Panama’yı “dijital ekonomi, blokzinciri, kripto varlıklar ve internet ile uyumlu bir ülke” haline getirmeyi amaçlıyor.
Tasarı, Panama’daki bireylerin veya ülkede yerleşik tüzel kişilerin, yasal sistem tarafından yasaklanmayan herhangi bir sivil veya ticari işlem için kripto varlıkları ödeme aracı olarak kullanmayı özgürce kabul edebileceğini öneriyor.
Proje ayrıca vergilerin, harçların ve diğer vergi yükümlülüklerinin kripto varlıklar kullanılarak ödenebileceğini öne sürüyor.
Panama’da kripto varlıkların kullanımı yasa dışı değil. ABD doları 1904’ten bu yana resmi olarak kullanılmasına rağmen, Taft-Arias olarak bilinen ülkeler arasında bir para anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sonra Panama anayasasında zorunlu bir para birimi yer almıyor.
Tasarının hazırlanmasında Silva ile birlikte çalışan yerel bir kripto varlık girişimcisi olan Felipe Echandi, “Mali kurallarda kesinlik yok ve bu projeyle onları getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Echandi’ye göre, tasarı kripto varlıkları ABD’de olduğu gibi sermaye kazancı rejimine tabi tutuyor ve bunları KDV’den hariç tutuyor. Echandi “Bunun dünya çapında bir trend olduğuna inanıyoruz” dedi.
Önerilen mevzuat ayrıca, geleneksel finansal sistemlerin yenileriyle uyumlu olması için bankaların birlikte çalışabilirlik ilkeleri oluşturmasını amaçlıyor. Silva’nın sözleriyle bu, bir banka hesabını bir borsaya bağlama olasılığı anlamına geliyor. Silva, “Bugün PayPal ile bir banka hesabını bile bağlayamıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Proje, kripto varlıkların düzenlenmesine ek olarak, dağıtık defter teknolojisi aracılığıyla bireylerin ve tüzel kişilerin kimliklerini dijitalleştirerek “devletin dijitalleşmesini genişletmeyi” amaçlıyor.
Tasarı, dijitalleştirme sürecinin Panama’nın akıllı sözleşmeler ve DAO’lar (merkeziyetsiz özerk kuruluşlar) ile uyumlu olmasını sağlayacak. Ülke, Estonya’nın dijital ikamet programı ile yaptığı gibi, dünyanın geri kalanı için dijital kimlik sağlayıcı olma potansiyeline sahip” diye ekliyor.
Echandi’ye göre, tasarı ülkedeki kripto varlık ekosistemini güçlendirmeyi ve kripto varlık şirketlerinin ülkeye gelişini teşvik etmeyi amaçlıyor:
“Şu anda kripto varlıkları almak veya satmak yasa dışı olmasa da, fiattan kriptoya veya tam tersine dönüştürmek için çok sayıda borsa veya platform yok” dedi.
Buna ek olarak önerilen mevzuat, menkul kıymet ihraççılarının dağıtılmış defter teknolojisi, blokzinciri veya kripto varlıkları kullanmasına izin veriyor.
Yorumlar kapalı.