Güncel ve internette viral olan olaylardan ilham alan meme coinler, son zamanlarda ön plana çıktı. Sosyal medya ve yeni mecraların da etkisiyle neredeyse her gün yeni meme coinlerle karşılaşıyoruz. Bu yazımızda meme coinlerin ne olduğunu, nasıl bu kadar popüler hale geldiğinden bahsedeceğiz.
Bazıları meme coinlere yatırım yapmayı delilik olarak nitelendirirken, bazılarıysa bunu %1000 kar elde etme olarak görüyor. Kim haklı olursa olsun, son aylarda meme coinlerine olan ilgi arttı.
Baktığımızda bir meme coininin doğal bir değeri ve hiçbir faydası yok. Adından da anlaşılacağı gibi, bu kripto varlıkların teması sosyal medyada paylaşılan şaka ve görüntülerdir.
Orijinal meme tokeni Dogecoin (DOGE), bir Shibu Inu köpeğinin resmiyle ortaya çıkan Doge memesine dayanmaktadır. Kendi blok zincirinde çalışır. Bu nedenle mevcut blok zincirinin üzerinde çalışan meme tokenlerden farklıdır.
En popüler meme tokenlerinden diğer ikisi, Ethereum üzerine inşa edilmiş bir ERC-20 tokeni olan Doge benzeri Shibu Inu (SHIB) ve Binance Smart Chain üzerinde çalışan SafeMoon’dur. (SAFEMOON)
Meme Tokenleri Nasıl Bu Kadar Popüler Hale Geldi?
Şaka amaçlı geliştirilen Dogecoin, 2013 yılında piyasaya çıktığından beri, çok fazla ilgi gördü ve ilk çıktığında 30 gün içinde Dogecoin.com sitesinde bir milyondan fazla ziyaretçi trafiğini geçti.
Örneğin, Mayıs 2021’de Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, “Keçilerim: Max ve Bitcoin” başlıklı evcil keçilerinin bir resmini yayınladı. Kısa bir süre sonra, Aqua Goat adlı bir meme tokeni, bu sosyal medya gönderisinden değerinin yaklaşık %300 arttığını gördü.
Meme Coinleri Ve Tokenleri Nasıl Satın Alırsınız?
Önde gelen meme kripto parası olan Dogecoin, Coinbase, Binance ve Kraken dahil olmak üzere çok çeşitli kripto varlık işlem platformlarında mevcut.
Meme tokenlerinden Shiba Inu, Binance, Crypto.com, KuCoin’de ve Uniswap gibi merkezi olmayan platformlarda (DEX’ler) işlem görebilir. Coinbase Pro’daki listeleme Haziran 2021’den itibaren geçici olarak ertelendi. Binance Smart Chain’e dayalı olan Safemoon, Binance’de ve PancakeSwap gibi BSC tabanlı DEX’lerde işlem görebilir. Birçok küçük boyutlu meme tokeni yalnızca PancakeSwap gibi DEX’lerde bulunur.
Tüm kripto varlıklar, güçlü bir topluluğa ve etkileyici desteğine güvenir. Ancak meme tokenleri, özellikle Elon Musk gibi ünlü isimlerin orantısız ilişkileri nedeniyle popülerlik kazandı.
Bu arada, meme token geliştiricileri, fiyatı artırmak için tanıtım gösterileri kullanıyor. Shibu Inu’in arkasındaki ekip, tüm SHIB tokenlerinin yarısını Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin’e vermeye karar verdi. Ancak Vitalik Buterin token gelirlerini hayır kurumlarına bağışlayarak, projelerin kendisine rızası olmadan coin vermemelerini rica ederek “Ben güç odağı olmak istemiyorum” şeklinde konuştu.
25 minutes ago @VitalikButerin burned most of his $SHIB wallet. He has only 5% instead of 45%.https://t.co/6BnkG8Qr3t
— SHIB INFORMER (@ShibInformer) May 16, 2021
Bir uzmana göre, Haziran 2021 ortasında kripto varlık piyasasında meme tokenlerinin toplam değeri %2.8 olarak açıklandı ve meme tokenler sektörde 38 milyar doların üzerinde bir değere sahip.
En Popüler Meme Tokenleri Hangileri?
CoinMarketCap, Dogecoin, Shibu Inu ve Safemoon olarak en popüler üç meme tokeni listeler.
Dogecoin (DOGE)
Dogecoin, Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından kuruldu. Şaka amaçlı geliştirildi ancak Elon Musk 2019’da onu savunmaya başladığından beri ciddi bir kripto varlık haline geldi.
Köpek temalı kripto varlığın, son aylarda giderek değerinin arttığı görüldü ve Ocak 2021’de 9 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı.
Musk şimdi platformu geliştirmek, mal ve hizmetler için ödeme aracı olarak optimize etmek ve karbon ayak izini azaltmak için Doge geliştiricileriyle birlikte çalışıyor.
Shibu Inu (SHIB)
Shibu Inu, Nisan 2021’de “merkezi olmayan kendiliğinden topluluk oluşturma deneyi” olarak başlatıldı ve Mayıs başında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak hızla %2.000.000’un üzerinde değer kazandı.
SHIB’nin toplam arzı bir katrilyondur ve kullanıcıların milyarlarca hatta trilyonlarca token tutmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Yine de analistler, 1 dolarlık sihirli hedefine ulaşmak için yüzde 12 milyon seviyesine tırmanması gerektiği konusunda uyardı.
SafeMoon (SAFEMOON)
SafeMoon, Dogecoin’in tokenomik modelini geliştirmeye çalışıyor. 21 milyon sınırlı token arzına sahip olan SafeMoon, deflasyonist bir tokenomik model kullanır. Bu, her Safemoon işlemi gerçekleştiğinde, %5’inin yakıldığı ve %5’inin kalan token sahiplerine yeniden dağıtıldığı anlamına gelir. Bu nedenle, toplam token arzı, “güvenli” kazançlar sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
2021 baharında token %1,500 oranında yükselişe geçti. Haziran 2021’deki piyasa değeri 2 milyar dolar civarında görüldü.
Yorumlar kapalı.