Dolandırıcılar, insanları çeşitli kripto para birimleri göndermeye ikna etmek için ünlülerin ve NFT projelerinin deepfake videolarını oluşturuyorlar.
Okuma Süresi: 2 Dakika Tüm hafta sonu boyunca, Elon Musk’ın BitVex adlı açık bir kripto para dolandırıcılığını tanıttığını gösteren bir video internette dolaştı. Sahte olduğu kesindi ve büyük olasılıkla deepfake tarafından yaratılmıştı (arttırılmış gerçeklik tarafından oluşturulan bir video). Bu durum sisli kripto dünyasında yeni bir evrimi temsil ediyordu.
İçerik Rehberi
Video Kafa KarıştırıyorMusk’tan Açıklama Geldi Video Kafa Karıştırıyor Kötü işlenmiş (yine de bazılarına inandırıcı gelen) videoda Musk, milyarderin TED başkanı Chris Anderson ile nisan ayında verdiği bir röportajda konuşuyor. Video, her bir kişinin dudaklarını, kulağa biraz Musk’ınkine benzeyen, yazılım tarafından oluşturulmuş bir ses tarafından iletilen bir komut dosyasıyla senkronize ediyor. Sahte Musk, BitVex’in Bitcoin’in geniş çapta benimsenmesini sağlamak için oluşturduğu bir proje olduğunu iddia ediyor ve yatırılan herhangi bir kripto para için üç ay boyunca her gün yüzde 30 getiri vaat ediyor. Sahte Anderson ise kendilerinin denediklerini ve başkaları için de söz verdiklerini ekleyerek araya giriyor. Musk’tan Açıklama Geldi Musk Çarşamba günü kendisini etiketleyen bir gönderiye yanıt verdiğinde, video birkaç gün boyunca Twitter’da dolaşmıştı. Sonrasında kendisi olmadığına dair de bir tweet atmıştı. Bu sırada ise birden fazla BitVex URL’sine ulaşılamıyordu. BitVex web sitesinin önbelleğe alınmış bir versiyonunda, proje sadece Musk’ın CEO’su olduğunu iddia etmekle kalmıyor, aynı zamanda ondan, Binance CEO’su Changpeng Zhao ve Ark Invest CEO’su Cathie Wood’dan gelen onayları da içeriyordu. Bir hesap oluşturabileceğiniz ve giriş yapabileceğiniz, gösterge tablosunda metrikleri görebileceğiniz, kripto para yatırabileceğiniz, yatırım planlarına bakabileceğiniz, paranızı çekebileceğiniz ve hizmet şartlarına bakabileceğiniz bir ekran açılıyordu. Sorun şu ki, bunların hepsi sahteydi. Uzmanların bildirdiğine göre, meşruiyetin ana işareti – diğer kullanıcıların sözde yaptığı son para çekme işlemlerinin gösterge panosunun listesi – rastgele oluşturuluyordu ve sayfa yayındayken her sayfa yenilendiğinde değişiyordu. Google Chrome , şu anda BitVex.io URL’sini “aldatıcı” bir web sitesi olarak işaretliyor ve kimlik avı girişimlerinin algılandığını söylüyor. Tüm bunlara rağmen, dolandırıcılık denemesi şimdilik çok da başarılı olmuş gibi görünmüyor. Süreci inceleyen uzmanlar, web sitesiyle ilişkili yalnızca 1.700 dolarlık mevduatın dolandırıcılar tarafından ele geçirildiğini gösteren birkaç cüzdan adresi belirledi, ancak dolandırıcıların dönüşümlü olarak birden fazla adresi olabileceğini ve bu nedenle zaman içinde çok daha fazla kripto çalabileceğini kaydettiler. Elon Musk’ı kullanarak yaratılan deepfake videosunun 11 saatlik uzun versiyonu Youtube’da hala yayında ve yayın tarihi itibariyle 50.000 izlenmeye sahip. Haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımızdan ve Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.