Kazakistan, Astana Uluslararası Finans Merkez’inde (AUFM) Bitcoin ve kripto para borsalarının oluşturulması ve yürütülmesi için bir pilot proje oluşturdu.
2018 yılında hayata geçirilen AUFM, Kazakistan’ın banka dışı finansal sektörünü geliştirmek ve Orta Asya’nın finansal merkezi haline gelmek için kurulmuştu. Merkezin web sitesinde göre bölgede kayıtlı 1.046 şirket bulunuyor.
“Bankaların Bitcoin ve Kripto Para Aktivitelerini Kolaylaştırmasına Engel Olan Yasalar Kaldırılacak”
Ülkenin planladığı pilot projeye göre AUFM’deki kripto para şirketleri yerel bankalar ve hükümet kuruluşları ile birlikte çalışacak.
Kazakistan yönetiminin bugün yaptığı açıklamaya göre mevcut yasal çerçevelerde değişiklik yapılacak ve bankacılık hizmetlerinin kripto para aktivitelerini kolaylaştırmasına engel olan maddelerde revizyona gidilecek.
Yasalarda yapılacak değişiklikler ile birlikte kripto para aktiviteleri, fonlarının kaynağı, AUFM katılımcılarının faaliyetlerinin niteliği, ilgili finansal otoriteler ile işbirliği ve bunun gibi kriterlere özen gösterdiği sürece yetkililerden onay alacak.
Son Zamanlarda Kazakistan ile Kripto Para Sektörünün Arası Açılmıştı
Geçtiğimiz yıl yaşanan Çin’in Bitcoin ve kripto para madenciliğini yasaklaması ile sonuçlanan gelişmelerden sonra Kazakistan kripto para endüstrisi ve madencilik sektörü için giderek artan bir öneme sahip olmuştu. Bu tarihten önce Çin, dünyanın en büyük kripto madencilik merkezi olma özelliği taşıyordu.
Bununla birlikte kripto madenciliği şirketleri ile Kazakistan arasındaki ilişki her daim olumlu geçmedi. 2021 yılında ülkede yaşanan elektrik kesintileri sonrasında yetkililer kripto madencilerinin ülkeye göç etmelerine kısıtlama getirdi. Geçtiğimiz ay ise yetkililerin operasyonları sonucunda 106 kripto madencisi faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştı.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Yorumlar kapalı.