Dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olan Çin hükümetinin Bitcoin ve kripto para madenciliğine yönelik baskı ve yasaklayıcı politikasından sonra Bitcoin hash oranı ciddi düşüşler yaşadı.
Yasaklar nedeniyle Haziran ayı sonlarında yaklaşık %65 oranında düşüş yaşayan Bitcoin hash oranı toparlanmaya başladı. Zira Çin’in yasaklarından sonra Çin’den ayrılan madenciler madenci dostu ülkelerde giderek faaliyetlerine bu ülkelerde devam etmeye başladı.
Zinçir içi veri sağlayıcısı Glassnode’dan alınan verilere göre, Bitcoin hash oranının çökme öncesi seviyelere geri döndü.
Glassnode verileri, 8 Aralık’ta ölçülen hash oaranının Mayıs ayında görülen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 180 EH/s’den sadece %4 geride olduğunu gösteriyor.
Glassnode verilerine göre mevcut hash oranı 172 EH/s olarak ölçüldü. Bu mevcut oran Haziran sonundaki en düşük seviye olan 93 EH/s’den yaklaşık olarak %93’lük bir artış olduğunu gösterdi.
Cambridge Üniversitesi’nin (CBECI) Ağustos ayında güncellediği Bitcoin madencilik haritasına göre Çin’in madencilik yasaklarından sonra küresel Bitcoin hash oranına katkı sağlamadığı anlaşılıyor.
CBECI’nin yeni verilerine göre ABD toplam %35,4’lük hash oranı ile lider konumda yer alırken %18,1’lik hash oranı ile Kazakistan ikinci sırada, 11,23’lük hash oranı ile Rusya da üçüncü sırada yer aldı.
Yine Cambridge Üniversitesi’nin verilerine göre Bitcoin ağı yılda 126,5 terawatt-saat (TWh) enerji tüketiyor. Bu da Ukrayna ülkesinin yıllık tükettiği enerji miktarı ile hemen hemen aynı olduğu anlamına geliyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Yorumlar kapalı.