Doğu Karayip merkez bankası dijital para birimi DCash, 2 aylık kapalı kalma süresinin ardından tekrar çevrimiçi hale geldi.
CBDC ağı bu yılın başlarında çevrimdışı hale gelmişti. Geçtiğimiz günlerde vatandaşlara konuyla ilgili açıklama yapan banka ilgili arızanın teknik bir aksaklık nedeniyle yaşandığını duyurmuştu. Kesinti aslında bir bakıma hükumetlerin kripto para birimleri konusunda çekimserlik yaşamasına sebep olan bir dizi CBDC riskini ortaya koyması bakımından büyük önem arz ediyor.
DCash ilk olarak Mart 2021’de piyasaya sürüldü ve vatandaşların banka hesabına ihtiyaç kalmadan para transfer etmelerine izin verdi. Kullanıcılara daha birçok avantaj sunan CBDC, ECCB kapsamındaki 8 ülkeden 7’si tarafından kullanıyor. 8. ülke Anguilla ise katılım için gün sayıyor.
İtibarı Sarsılmıştı Ancak Son Düzeltmelerle Tam Kapasiteli Olarak Çalışıyor
Dijital para birimi Ocak 2022’de birtakım teknik sıkıntılarla gündeme gelmiş ve son düzeltmeye kadar çevrimdışı kalmıştı. Söz konusu çevrimdışı kalma süresi para biriminin itibarını belli bir oranda etkilese de şimdi tam kapasiteyle çalışıyor olması yaşanan aksaklıkları unutturacağa benziyor.
Gelişmiş sertifika yönetimi işlemi de dahil olmak üzere çeşitli yükseltmelerin uygulanmasının ardından yeniden çevrimiçi hale gelen CBDC, aslında birçok ülkenin yaşayabileceği sorunları içeriyor. Bu da çoğu ülkenin CBDC’ler konusunda neden yavaş davrandığının en önemli göstergesi aslında.
Birçok Ülke CBDC’ler Konusunda Hala Temkinli Hareket Ediyor
Öte yandan CBDC’ler artık kaçınılmaz hale geldi. Birçok ülke bir CBDC üzerinde çalışma niyetini açıkladı ve dijital para birimini oluşturanlar ise kapsamlı pilot programlar yürütüyor.
ABD bu konuda temkinli davranan ülkelerin başında geliyor. Ancak Joe Biden‘ın son yürütme emrinde bir CBDC’den de bahsediliyor oluşu ülkenin bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiğini açıkça ortaya koyuyor.
Yorumlar kapalı.