Kripto para birimleri 2021 yılındaki yükseliş trendinden çıkmış olsa da, arka planda sektöre yapılan yatırımlar artarak devam ediyor.
Bu süreçte özelikle ABD ve Avrupa’nın önde gelen bankalarının geleceğin teknolojisine hazır olmak için büyük bir çaba harcadığını görüyoruz.
Bankalar kripto para birimlerine yönelik çalışmalarını hızlandırırken, İngiltere Merkez Bankası Mali Politikalar Komitesi’nden (FPC) kripto para birimlerine yönelik bir rapor geldi.
Riskler Düşük Ancak Yasa Yapılmalı
FPC tarafından bugün yayımlanan raporda, kripto para birimleri ile ilgili uluslararası normların çok geç gelebileceği belirtilerek, bankaların bu alan üzerine çalışırken dikkatli olması gerektiği belirtildi.
“Kripto paralarda ve DeFi‘de son yıllarda görülen büyüme hızı böyle devam ederse bu varlıklar finansal sistemle daha fazla bağlantılı hale gelecek ve finansal istikrar için riskler sunacak.
Hem yurt içinde hem de küresel düzeyde gelişmiş düzenleyici ve kanun uygulayıcı çerçevelere ihtiyaç var.”
Raporda kripto varlıkların finansal sistem için oluşturdukları risklerin şimdilik küçük olduğu ancak önlem alınmazsa büyüyebileceği endişesi dile getirildi. Bunu sağlamak için daha fazla yeki isteyen İngiltere Merkez Bankası, yasal düzenlemelerin de bir çatı altında toplanmasını istedi.
İnovasyon Vurgusu
FPC tarafından yayımlanan raporda kripto varlıkların sağladığı faydalara ve finansal sistemi kökten değiştirme potansiyeline değinilerek, inovasyonun kanuni düzenlemelerle denetlenmesinin önemine vurgu yapıldı.
“Kripto varlık teknolojisi, yeni finansal varlıklar ve yeni aracılık araçları yaratıyor. Artık bu teknoloji tarafından kolaylaştırılan birçok hizmet, borç verme, takas, yatırım yönetimi ve sigorta dahil olmak üzere geleneksel finans sektöründe mevcut olanları yansıtmaktadır. Bu aktivite şu anda kripto varlıklarda yoğunlaşıyor ve genel finans sektörüne kıyasla küçük.
Ancak, son yıllarda görülen büyüme hızı devam ederse, geleneksel finans sektörüyle olan bağlantıların artması muhtemeldir. Ayrıca bu yeni teknoloji geleneksel finans sektöründe halihazırda yer alan faaliyetleri yeniden şekillendirme potansiyeline sahiptir.
Bu yeniliği destekleyen teknoloji, daha düşük işlem maliyetleri, daha yüksek ödeme sistemi birlikte çalışabilirliği ve kullanıcılar için daha fazla seçenek dahil olmak üzere bir dizi fayda sağlayabilir.
Bu faydalar ancak riskleri azaltan ve finansal sistemde daha geniş güven ve bütünlük sağlayan etkili kamu politikası çerçeveleriyle birlikte yapılırsa gerçekleştirilebilir ve inovasyon sürdürülebilir. Bu nedenle, küresel ve yerel düzenleyici çerçevelerin uyum sağlaması gerekecektir.”
Yorumlar kapalı.