Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda, kripto paraların finansal istikrar bakımından bazı riskler doğurabileceği belirtildi.
Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun kripto paralara ayrılan bölümünde; kripto para ekosistemindeki borsa, cüzdan, madenci ve stablecoin ihraççısı gibi unsurların operasyonel ve idari eksikliklerinin olduğu vurgulandı.
Para ve Sermaye Piyasaları Bölümünden üç ismin katkıları ile hazırlanan rapora göre toplam piyasa değeri 2 trilyon doları aşan kripto paralar, ekosistemdeki bilgi ve denetim eksikliği sebebiyle tüketicilerin korunması, suç gelirlerinin aklanması ve terörizm finansmanı bakımından riskler barındırıyor.
Finans sistemini ve para politikalarını etkileyebilir
Dünya genelindeki kripto para kullanımının yaygınlaşmasının, dolarizasyona benzer şekilde ‘kriptozasyon’a yol açabileceğini belirten uzmanlar, merkez bankalarının para politikalarını etkili bir şekilde uygulayabilme kabiliyetinin kriptozasyon yüzünden zayıflayabileceğini açıkladı.
Raporda kripto paraların finansal bütünlüğü, para politikalarını, döviz piyasasını ve ülkelerin enerji tüketimini de olumsuz yönde etkileyebileceğine değinildi.
Dijital merkez bankası parası çağrısı
IMF ekibi, kripto paraların global yapısını vurgulayarak, düzenleyici ve denetleyici kurumların da bu ekosistemdeki gelişmeleri takip etmek için global düzeyde iş birliği yapmasını öneriyor.
Suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadelenin yanı sıra menkul kıymet, ödeme, clearing ve mutabakat işlemleri için oluşturulmuş global standartların uygulanmasına, makroekonomik politikaların güçlendirilmesine ve dijital merkez bankası parası (CBDC) için yapılan değerlendirmelere öncelik verilmesi gerektiği belirtiliyor.
Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü Direktörü Tobias Adrian, bazı yönleri ile bitcoin gibi kripto paralara benzeyebilen dijital merkez bankası paralarının, uluslararası para transferlerinin maliyetini düşürebileceğini açıkladı.
Yorumlar kapalı.