Ethereum’da bir süredir beklenen ve Londra adı verilen güncelleme, bugün TSİ 15.37’de 12,965,000. blokta gerçekleşti. Londra güncellemesiyle birlikte, piyasa değeriyle en büyük kripto para Ethereum’da neler değişti?
Her hard fork’ta olduğu gibi, burada da “Ethereum Geliştirme Önerisi” anlamına gelen çeşitli EIP’ler bulunmaktaydı.
Londra hard fork’unda 5 EIP vardı. Bunlardan EIP-3529 işlem ücretlerinin geri ödenme şeklini yeniden ayarlamayı, EIP-3541 DeFi’da ihtiyaç olunan yeni tip akıllı sözleşmelere izin vermeyi amaçlıyordu ve EIP-3554 ise tehlikeli olan “zorluk bombası”nı Aralık 2021’e ertelemek için bulunuyordu.
Burada en önemli güncellemeler ise, Ethereum’daki işlem ücretlerini tekrardan hesaplayan yeni bir model sunan EIP-1559 ile onun kardeşi olarak görülen ve akıllı sözleşmeleri geliştiren EIP-3198 teklifleriydi.
Güncellemenin en önemli ayağı: EIP-1559
Ethereum Geliştirme Önerisi 1559, yeni bir ücret modeli sunan ve böylece hem Ether madencilerini hem de Ethereum ana ağ kullanıcılarını etkileyen bir teklifti.
EIP-1559 ile işlem ücretlerinin yapısı “temel ücret” ve “bahşiş” olarak ayrıldı. Temel ücret zorunlu, bahşişler ise madencileri bir işlemi olabilecek en kısa sürede yeni bloğa katması için teşvik etme amacıyla yaratıldı. Temel ücretin oranı otomatik olarak hesaplanıyor: bloğun yüzde 50’si dolduğu zaman temel ücret artıyor, aksi takdirde düşüyor. Burada oynamanın sınırı yüzde 12.5 olarak belirlendi. Blok yüzde 100 dolu olduğu zaman (pratikte gerçekçi olmayan bir durum), temel ücrete yüzde 12.5 ekleme yapılıyor. Tersi bir durumda, blokta herhangi bir işlem yoksa, temel ücret yüzde 12.5 düşüyor.
“Ücret yakma” konsepti geldi
Ancak EIP-1559’un en heyecan verici özelliklerinden bir tanesi “ücret yakma” konseptidir. Ethereum kullanıcılarından ve dApp’lardan toplanan temel ücretler, düzenli olarak yok edilecek, yani artık yakılacak. Blok ödülleri değişmeden kalırken bu ETH’ler ise arzdan kalıcı olarak düşecek.
EIP-1559 neden bu kadar öne çıkarıldı?
EIP-1559 etrafında yapılan sert tartışmalar güncellemenin çokça ön plâna çıkarılmasına neden oldu. Bu güncellemeye daha çok, gelirlerinin ciddi derecede düşeceğini öngören madenciler karşı çıkıyor. Poolin ve Bitfly madencileri, EIP-1559’un hard fork’a dahil edilmesini önlemek için en büyük propagandayı yapan kuruluşlardı. Öte yandan F2Pool da güncellemeyi en çok destekleyen madencilik havuzuydu.
Tüm bunlarla birlikte EIP-1559’un uygulanmaya başlaması, Ethereum ücret piyasalarını çok daha öngörülebilir yapacak. Uzun lafın kısası bu geliştirme, Ethereum ağı kullanıcılarının ve dApp’ların ana ağı kullanırken yüksek ücretler ödemelerini engelleyecektir.
Ethereum gerçekten deflasyonist bir varlık mı oluyor?
Kripto para topluluğu, düzenli olarak cüret yakılma durumundan ötürü Ethereum’un deflasyonist bir yapıya bürüneceğini düşünüyor. Yapılan araştırmalara göre Ethereum arzı en erken 2022’nin birinci çeyreğinde azalmaya başlayacak. Bununla birlikte, Aralık 2021’den başlayarak Ethereum madenciliği kârlı bir iş olmayacak ve bu yüzden, Ethereum’un ne zaman deflasyonist bir coin’e dönüşeceği net olarak bilinmiyor.
Madenci gelirleri bir miktar düşecek ama etki geçici olabilir
Ethereum madencilerinin gelirlerinde bir miktar düşüş olacak. Bunun yüzde 20-30 civarı olması bekleniyor.
Öncelikle, Londra hard fork’u sonrası yeniden dengelenen ücret yapısı, diğer platformlara göç etmek zorunda kalan dApp’ların geri gelmesini sağlayabilir. Bu durum, Ethereum kullanım oranlarını artıracak ve madencilerin daha fazla komisyon toplamasına yardımcı olacaktır.
Ayrıca Ethereum fiyatının artması durumunda da (EIP-1559 destekçisi birçok uzman bu şekilde öngörüyor) madencilerin ABD doları paritesindeki gelirleri de Londra hard fork’u öncesindeki rakamların üzerine çıkacaktır.
Yorumlar kapalı.