Twitter’daki bir AMA’da Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, takipçilerinin kendisine istedikleri soruları sormalarına izin verdi. Ethereum yolculuğu sırasında en büyük pişmanlığı üzerine iki soruyu yanıtladı.
Altı yıl içinde Ethereum, yeni başlatılan bir projeden, DeFi’den NFT’lere kadar değişen uygulamalarla, günde 9 milyar dolar değerinde hareket eden küresel bir yerleşim platformuna dönüştü. Peki Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin’in en çok pişman olduğu şey nedir?
Bugün bir Twitter AMA’sında Buterin ‘8 kurucu ortak’ meselesi ve onları çok hızlı ve ayrım gözetmeden seçmesi olduğunu söyledi.
The whole “8 cofounders” thing (and choosing them so quickly and nondiscriminately).
— vitalik.eth (@VitalikButerin) September 2, 2021
Bu sekiz kurucu ortak, Buterin’in kendisi, poker koçu Mihai Alisie, Kanadalı girişimci Anthony Di Iorio, programcı Jeffrey Wilcke, matematikçi Charles Hoskinson, Colored Coins üzerinde çalışan Amir Chetrit, SyNerG Music CEO’su Joseph Lubin ve bilgisayar bilimcisi Gavin Wood’dur.
Hoskinson şimdi bu ay akıllı sözleşmeleri tanıtacak olan Cardano’nun kurucusu, Gavin Wood ise Polkadot’u inşa ediyor. Her ikisi de piyasa değerine göre en iyi 10 blokzinciri platformunun kurucuları.
O zamanlar, Ethereum’un kar amacı güden mi yoksa gütmeyen bir kurum mu olması gerektiği konusunda büyük bir tartışma vardı. Neredeyse bir şirket olarak oluşturuldu ancak kağıt asla imzalanmadı. Bu konu bir bölünme yarattı ve hatta Hoskinson’ın gruptan atılmasına yol açtı:
“İnsanları küçük gruplarda sıkı bir şekilde koordine etmek beklediğimden daha zor. Özellikle büyük teşvik çatışmaları söz konusu olduğunda, herkesin bir daire içinde oturmasını, birbirlerinin doğal iyiliğini görmesini ve geçinmesini sağlayamazsınız.”
Diğer Sorular
Buterin, Ethereum Sanal Makinesi’nin tasarımıyla ilgili olarak, 256 bit yapmanın kötü bir fikir olduğunu, oysa “rastgele boyutta bir bigint özelliğine sahip 64 bit” olması gerektiğini söyledi. Bu, verileri daha hızlı işleyebilen 64 bit sistemlerle işlem gücünü ifade eder.
Buterin, kripto varlıklarla ilgilenmemiş olsaydı, muhtemelen bir tür sosyal medya platformu tasarlamaya çalışacağını tahmin etti.
Ayrıca, şimdi daha yavaş hareket etmesine ve aylarca farklı yerlerde yaşamasına rağmen, hala bir şekilde dijital bir göçebe olarak kaldığını da açıkladı:
“Geçen yıl Singapur’da geçirdiğim devasa zaman diliminin beni biraz değiştirdiğini hissediyorum. Neredeyse on yıldan beri ilk kez kendi başıma ve kendi düşüncelerimle birlikte olmak ilginçti.”
Tesla CEO’su Elon Musk da ağırlığını koydu ve Buterin’e aşkın ne olduğunu sordu. Buterin ise Haddaway’in ünlü şarkısına atıfta bulunarak “X AE A-12 canımı yakma…” diye yanıtladı.
X AE A-12 don't hurt me…
— vitalik.eth (@VitalikButerin) September 2, 2021
Yorumlar kapalı.