Deutsche Bank’ın 6-9 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdiği “2022 yılı özel küresel pazar araştırması”nın sonuçları açıklandı. Buna göre ankete katılanların çoğu Bitcoin’in gelecek yıl büyük oranda değer kaybı yaşayacağına inanıyor. Daha açık belirtmek gerekirse ankete göre BTC gelecek yıl şu anki değerinin yarısından daha fazla düşüş yaşayabilir.
Ankette, “S&P 500 2022’de neyle dönecek?”, “FED konik ne zaman sona erecek?”, “Bir sonraki ABD resesyonu ne zaman gerçekleşecek?” ve “2022’de Bitcoin nerede olacak?” gibi sorulara yanıt arandı.
Katılımcıların %62’si Bitcoin’in iki katından daha fazla yarıya inme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Bitcoin yarılanmasına konulan oranlar, yanıtlayan kişilerin yaşına paralel olarak artış gösterdi. 35 yaşın altındakilerin %56’sı iki katına çıkarma olasılığının daha fazla olduğunu düşünürken 55 yaş üstündekilerin sadece %26’sı bu görüşü paylaşmış durumda.
Deutsche Bank: Kripto Çevresel Olarak Sürdürülebilir Değil
Öte yandan Deutsche Bank tarafından hazırlanan bir başka araştırma raporuna göre Bitcoin’in piyasa değeri son zamanlarda 1 trilyon dolara ulaştı. Bununla birlikte eldeki veriler lider kriptonun son üç yılda yıllık küresel enerji tüketimini dört kat artırdığını ortaya koyuyor.
Bitcoin’in çevresel etkisi, son COP26 iklim konferansında çok fazla konuşulmasa da bu durum kripto kullanıcıları için önem arz etmeye devam ediyor.
Analistlere göre sadece bir Bitcoin madenciliği yaklaşık iki milyar Visa işleminden daha büyük bir karbon ayak izi tüketiyor. Dahası tek bir Bitcoin işlemi ortalama bir ABD hanesine iki aydan fazla güç sağlayabilir.
Deutsche Bank’a göre karbon ayak izi Bitcoin’in daha fazla benimsenmesini engelleyebilir. Banka, özel şirketlerin karbon nötr olma taahhüdünde bulunduğunu ve 197 kamu şirketinin sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı imzaladığını ifade etti. Bundaki amaç ise artan küresel sıcaklıkları 2°C ile sınırlamaktır. Bankanın yaptığı bir araştırmaya göre ise Bitcoin madenciliği sadece 30 yıl içinde bu miktarın artmasına neden olabilir.
Yorumlar kapalı.