2020’nin yaz aylarında başlayan DeFi çılgınlığı yaklaşık 1,5 senede protokollerdeki toplam kilitli varlığın 250 milyar doların üzerine çıkmasını sağlarken, Ethereum dışındaki blok zincirlerinde de bu rakamların ciddi şekilde arttığı görülüyor.
Cosmos tabanlı Osmosis’te bu rakam 1 milyar doları aşarken, Osmosis borsasının kendi token’ı olan OSMO, son 24 saatte %13 yükselerek 7.78 dolara çıktı. Token’ın son ATH’si Kasım ayında 6.80 dolardı. Bilindiği üzere OSMO yatırımcıları tuttukları token’ları stake edip kazanç elde edip ödül kazanabiliyorlar ve protokolün yönetilşim mekanizmasında karar sahibi olabiliyorlar.
Ethereum’a ilgi azalınca…
Son dönemde Ethereum’daki işlem ücretlerinin çok yüksek seviyelere gelmesi ve sürelerin de uzaması üzerine kullanıcılar diğer blok zincirlerine geçiş yapmaya başlamışlardı. İşte Osmosis de bu dönemde ilgi odağı olan token’lar arasına katıldı. Temmuz ayında günlük ortalama işlem hacmi 4.1 milyon olan token’da bu rakam Aralık ayında ise 46.6 milyona fırladı.
Osmosis nasıl çalışıyor?
Kullanıcılar arasındaki işlemlerin bir aracı tarafından yapılması yerine Osmosis bu işi akıllı kontratlar vasıtasıyla icra ediyor. Ancak son dönemde fiyatındaki artış ise gelecekle ilgili hedefleri dolayısıyla oldu. Çünkü merkeziyetsiz borsa, Ethereum gibi diğer blok zincirleri ve Zincirler Arası İletişim (IBC) protokolü ile uyumlu olan blok zincirlerine açılmayı plânlıyor.
Bilindiği üzere IBC, blok zincirleri arasında veri paylaşımı ve transferler yapılmasına izin veren bir protokol konumunda. IBC ilk olarak, geliştiricilerin uygulamaları başka ağlarda çalıştırmak için kullandıkları, blokzincirlerini birbirlerine bağlayan Tendermint üzerinde kurulmuştu.
İşte Cosmos da, ilk Tendermint ağı olmasının yanında, kendi tarzı olan blok zincirlerin interneti görevini üstlenen bir protokol. Geliştiricileri ise, uygulamaların ayrı blok zincirlerinde bulunduğu ancak birbirleriyle iletişim kurabildiği bir ekosistem yaratmayı hedefliyor.
Böyle bir ayarlama ise, kullanıcıların çeşitli blok zincirleriyle etkileşime geçebilmeleri sayesinde hem blok zincirlerinin hem de kripto paraların ana akım haline gelmesini sağlıyor. Bu düzenleme olmadan kullanıcılar her defasında uygulama değiştirmek ve yeniden sisteme bağlanmak zorunda kalıyorlar.
Osmosis, IBC’deki işlemlerin başlatılmasına da yardımcı olurken, Haziran ayında IBC geliştiricileri protokoldeki günlük işlem sayısının 19500’e çıktığını belirttiler. İlk dönemlerde bu sayı sadece 236’ydı.
Osmosis de Ekim ayında Paradigm’in liderlik ettiği bir fonlama turunda 21 milyon dolar yatırım almıştı.
Yorumlar kapalı.