Facebook’un başlattığı “metaverse” çılgınlığına Çinli büyük teknoloji şirketleri de kayıtsız kalmadı. Çinli firmalar hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı QiChacha sitesine göre; ülkenin büyük internet teknolojisi ve mobil oyun şirketlerinden olan NetEase; “NetEase metaverse”, “Leihuo metaverse” ve “Fuxi metaverse” isimleri için, Çin’in en büyük arama motoru olan Baidu ise “metapp” markası için patent başvurusunda bulundu.
3700’den fazla şirketten metaverse başvurusu
QiChacha’ya göre aynı zamanda içlerinde Tencent, Bytedance ve Alibaba’nın da olduğu 3700’den fazla şirket, metaverse bağlantılı marka tescilleri için başvurularda bulundular.
Hatırlanacağı üzere bir başka Çinli teknoloji şirketi olan ByteDance, Ağustos ayında sanal gerçeklik gözlükleri üreticisi bir şirketi 1.4 milyar dolara satın almıştı. Bu gözlükler metaverse evreninin en önemli unsurlarından biri olarak görülüyor.
Çevrim içi oyun platformu ve oyun yaratma sistemleri sağlayıcısı olan Roblox’un Çin’deki distribütörü de, Çin merkezli bir bilişim şirketi olan Tencent olmuştu.
“Metaverse 20 yıl içinde bir hayat tarzı olacak”
Eylül ayında, Facebook’un henüz metaverse duyurusunu yapmadığı dönemde ise, CITIC Securities şirketi bir araştırma raporu yayımlamış ve önümüzdeki 3 ilâ 5 sene içinde metaverse’ün bir keşif döneminde olacağını, 20 yıl içinde ise bir hayat tarzına dönüşeceğini belirtmişti.
Çin devleti karşısında
Ancak kripto paraları ve madenciliğini ülkede yasa dışı kabul eden Çin devleti metaverse’e de sıcak bakmıyor. Geçen hafta Çin Ulusal Güvenlik Kurumu’na bağlı bir düşünce kuruluşu, metaverse’ün teknolojik ayrımcılık ve siber saldırılara neden olabileceğini, ve yaşanması muhtemel sosyal değişiklikler nedeniyle ulusal güvenliği tehdit edebileceğini belirten bir makale yayımlamıştı.
Yorumlar kapalı.