Bitcoin, Nisan 2024’te, yeni blokların madenciliği için verilen ödülleri yarı yarıya azaltacak bir süreç olan dördüncü yarılanmaya girecek.
Her dört yılda bir gerçekleşen bu olay, yeni coin arzını azalttığı ve BTC’nin nadirliğini arttırdığı için Bitcoin’in fiyatının yükselmesinde bir katalizör olarak görülüyor.
Bununla birlikte, bir sonraki yarılanma BTC madencileri için de önemli zorluklar ortaya çıkarıyor.
Analiste Göre Madencilerin Zarar Etmemesi İçin Bitcoin Fiyatının 50.000-60.000 Dolar Arasına Çıkması Gerekiyor
Analistlere göre, madencilerin neredeyse yarısı, işletme maliyetleri gelirlerini aşacağından, yarılanmadan sonra karlılık sorunlarıyla karşılaşacak. Bir bloğun madenciliği için mevcut ödül 6.25 Bitcoin yani bugünkü fiyatlarla yaklaşık 188.876 dolar. Yarılanma sonrasında bu rakam 3.125 Bitcoin’e ya da 94.438 dolara düşecek.
Kripto madencilik firması Foundry’nin madencilik stratejisinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Kevin Zhang, madencilerin zarar etmemek için Bitcoin’in fiyatının önümüzdeki yıl 50.000-60.000 dolara yükselmesi gerektiğini söyledi.
2012, 2016 ve 2020’deki son üç yarılanmada Bitcoin’in fiyatı bir sonraki yıl sırasıyla yaklaşık %8,450, %290 ve %560 oranında artmıştı.
Ancak madenciler arasındaki rekabet yoğunlaştığı ve güç maliyetleri arttığı için bir sonraki yarılanma öncesinde madencilik ekonomisi öncekilerden daha sıkıntılı görünüyor. Btc.com’un verilerine göre madencilik zorluğu Haziran ayında rekor seviyeye ulaştı. Bu da madencilerin ağa ayak uydurabilmek için donanım ve elektriğe daha fazla yatırım yapmaları gerektiği anlamına geliyor.
Hashrate Index’te kripto para madenciliği analisti olan Jaran Mellerud, madencilerin yaklaşık %40’ının kilovat-saat başına işletme maliyetlerinin, yarılanmadan sonra altı sent/kWh olan başa baş noktasından daha yüksek olduğunu söyledi.
Daha az verimli operasyonlara ve daha küçük ölçeğe sahip madencilerin ayakta kalmak için zorlanacağını belirtti. “Daha az verimli operasyonları olan birçok madenci için net karlar negatife dönecek” dedi.
Madenciler yarılanmaya hazırlanmak için maliyetlerini düşürmek ve gelirlerini güvence altına almak üzere çeşitli önlemler alıyor.
Bazıları tedarikçileriyle elektrik fiyatlarını önceden sabitlerken, diğerleri nakit rezervlerini artırıyor ve sermaye harcamalarını kısıyor.
Nikolaos Panigirtzoglou başkanlığındaki JPMorgan Chase & Co. stratejistleri 1 Haziran tarihli bir notta, yarılanmanın Bitcoin’in üretim maliyetini ikiye katlayarak yaklaşık 40.000 dolara çıkaracağını ve bunun da gelecekte fiyatı için bir destek seviyesi olarak hizmet edebileceğini yazmıştı.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Haber Kaynak: www.bitcoinsistemi.com
Yorumlar kapalı.