Hash oranının rekor kırdığı şu günlerde, Bitcoin’in toplam arzının çıkarılan, yani dolaşıma sokulan kısmı da yüzde 90 seviyesini aştı. Clark Moody Bitcoin Dashboard’dan alınan verilere göre, dolaşımda 18 milyon 899 bin 529 BTC bulunuyor.
Arz şoku gelir mi?
Uzmanlar Bitcoin’e her geçen gün artan ilginin ve vârolan sınırlı sayının, bir süre sonra bir arz şokuna sebep olabileceğini belirtiyor. Özellikle ABD’de kurumsal kanatta Bitcoin’e artan ilgi bu durumu tetikleyebilir. Bilindiği üzere elinde Bitcoin bulunduran hesapların çoğu coin’lerini satma taraftarı değil. Veri platformu Glassnode geçtiğimiz sene yayımladığı bir çalışmasında yaklaşık 14.5 milyon BTC’nin likit olmayan cüzdanlarda tutulduğunu belirtmişti. Yani dolaşımdaki arzın yüzde 78’inden fazlasının soğuk cüzdanlarda olduğu tahmin ediliyor.
Satmak değil harcamak!
Bitcoin yatırımcılarının önemli bir bölümü de “hodl” yani elinde tutma politikasına inanıyor. Daha çok Bitcoin fiyatı yükseldiğinde onu satıp, fiat para almak yerine, bir gün Bitcoin standardı olduğunda onu direkt olarak harcayarak bir mal ya da hizmet alma taraftarı olan bu kişiler, coin’lerini soğuk cüzdanlarında saklıyorlar. Sadece küçük yatırımcının değil, büyük madencilik şirketlerinin de “hodl” sistemine geçmesi özellikle 2021 rallisinde dikkat çekti. Örnek olarak Kanadalı madencilik şirketi Hut 8, Kasım ayında 256 BTC’yi kasasına koydu. 30 Kasım itibariyle ise toplamda 5242 BTC’ye sahipler. MicroStrategy ise bugün yaklaşık 130 bin BTC alımı yapmış durumda…
Dolayısıyla özellikle dünyanın en büyük ekonomisi olarak görülen ABD’deki kurumların Bitcoin almaya başlaması ciddi bir talep yaratabilir, bu da bir arz şokuna sebep olabilir.
Bir sonraki ödül yarılanması yani halving’in ise 2 Mayıs 2024’te gerçekleşmesi bekleniyor.
Yorumlar kapalı.