Sık sık Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto tartışmalarıyla gündeme gelen ve eskiden “Ben Satoshi Nakamoto’yum” diyerek mahkemelerde bu iddiasını savunmaya çalışan ancak başarılı olamayan Craig S. Wright, NFT’lerle ilgili veryansın etti!
Katıldığı bir çevrimiçi eğitimde konuşan Wright, NFT sanat eserlerinin(!) tüm değersizliklerine rağmen değerli belirteç muamelesi görerek satıldığını belirtti ve bunun neden yanlış olduğunu anlattı.
Yanı sıra NFT teknolojisinin iş dünyasında nasıl daha iyi kullanım örnekleri bulabileceğinden de bahseden Wright, popüler bir NFT sanat pazarı web sitesine atıfta bulunarak şunları söyledi:
Tamamen mahvolmuş durumdalar. (…) Bu saçma bir şey, çok paraya satılan berbat bir sahte sanat, özellikle de kara para aklamak için.
Wright ayrıca 500 milyon dolara satılan bir NFT sanat eserini ele aldı ve satıcıyla alıcısının aynı kişi/kişiler olduğunu belirterek bu tür davranışların dolandırıcılığa yol açtığını öne sürdü.
Wright’a göre bir şeyin değerli bir sanat eseri sayılabilmesi için öncelikle “gerçekten sahip olunabilecek bir şey” olması gerekiyor. Oysa bir sanat NFT’sine sahip olmak alıcısına hiçbir hak veya gerçek mülkiyet hakkı vermiyor. Herkes o görüntüyü kopyalayabilir veya kaydedebilir ve herhangi bir yerde yayınlayabilir. Bunun olması halinde ise mülkiyet haklarıyla ilgili yapılacak şikayetler genellikle alay konusu oluyor.
Satın alınan ürün platformlar arası çalışmalı ve sizi belirli bir hizmete kilitlememelidir diyen Wright, NFT piyasasının büyüklüğü düşünüldüğünde ortada dönen paraların ne kadar fazla olduğuna dikkat çekti ve
NFT’ler aptal küçük görüntülerle ilgili değildir. Dünyayı gerçekten değiştiren bir şey inşa etmekle ilgili olmalılar.
dedi.
Ona göre NFT’ler piyasadaki anlamsız sanat eserleri için değil; pasaportlar, dijital kimlik, sağlık, diğer kişisel kayıtlar ve hatta oy kullanmak için de kullanılabilir olmalı. NFT konusunda yapılması gereken en önemli şey potansiyel sorunları belirlemek için daha küçük ölçekli denemelerde bulunulması. Bu olmadığı müddetçe NFT’ler kara para aklama aracı olmaktan ibaret kalacaklardır.
Yorumlar kapalı.