Özel kripto paraların yıldızının parlaması, merkez bankalarını harekete geçirdi. 2021 yılı itibariyle kripto para birimlerinin artan değeri, Merkez Bankaları tarafından çıkarılacak dijital para birimlerine (CBDC) ilişkin çalışmaların hızlanmasına neden oldu. Pek çok ülke CBDC çalışması yürütürken, CBDC’lerin hukuki statüsü ve uluslararası alandaki geçerliliği tartışılmaya devam ediyor.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, bugün Helsinki’de CBDC’ler hakkında düzenlenen bir panelde konuştu.
Ülkeler tarafından çıkarılacak dijital para birimlerinin euro bölgesinde de “yasal para birimi” statülerini koruyacağının muhtemel olduğunu belirten Panetta, bunun aksinin çok garip olacağını ifade etti.
“CBDC’lerin euro bölgesinde yasal para birimi statülerini korumaları muhtemel. Bir merkez bankası tarafından ihraç edilen ek bir enstrümanın yasal para birimi statüsüne sahip olmaması oldukça garip olurdu.”
ECB’nin önümüzdeki iki yıl boyunca CBDC’leri inceleyeceğini belirten Panetta, bu yasal statü konusunun çok hafife alınmaması gerektiğinin de altını çizdi.
CBDC konusunda hızlı hareket eden ülkelerin başında gelen Çin, dijital yuanın yasal para birimi olmasına yönelik çalışmalarının sürdürüyor. Helsinki’de konuşan Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, nakit ihtiyacı olduğu sürece Çin Merkez Bankası’nın nakit arzını durdurmayacağını veya yerine idari emirler uygulamayacaklarını söyledi.
Yorumlar kapalı.