Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) aslında bu yıl çevreci iddialar ile gündeme gelmişti. Bitcoin madenciliğinin çevreye ciddi zararlar verdiği bizzat Tesla CEO’su Elon Musk gibi BTC destekçisi isimler tarafından da ortaya atıldı ve buna Çin’in katılması her şeyi değiştirdi.
Bitcoin’in Çevreye Zararı Hangi Oranlarda?
Çin, 2021 yılında başlattığı yasaklama harekatı kapsamında ülkede ne kadar Bitcoin ve kripto para madencisi varsa neredeyse hepsini ya kapattı ya da sürgüne yolladı.
Bunun devamında birçok madenci başka ülkelere giderken ABD içerisindeki madenciler ise temiz enerji kaynaklı madencilik için girişimlerde bulundu. Buna rağmen konu Bitcoin olduğunda hala bunun dünyaya zarar verdiği iddia ediliyor.
Forexsuggest tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Bitcoin tek bir işlem için 435 kg CO2’ye ihtiyaç duyuyor. Araştırmacılar dünyayı en çok kirleten kripto paranın Bitcoin olduğunu vurgularken en az kirletenin ise Stellar Lumens (XLM) olduğunu ortaya koydu.
Statista, Business Insider India, Laptop Mag ve diğer kaynaklardan alınan bilgi üzerine yapılan araştırmada, kripto paraların karbon emisyonları incelendi.
Bitcoin’in sadece 2021 yılında 56,8 milyon ton CO2 üreettiği ve bunun yarısı kadarını da Ethereum’un ürettiği aktarılmakta. Bunun çevreye olan etkilerini sıfırlamak için ise araştırmacılara göre yaklaşık 284,1 milyon ağaç dikilmesi gerekiyor. Bu, üretilen gaz miktarını ancak nötrleyebilir.
2021’in en çevreci kripto para biriminin ise XLM’ye verildiği vurgulanmakta. Bu da XLM için uzun vadede olumlu olabilir.
Yorumlar kapalı.