Bir kripto para birimi aynı anda hem esnek hem de istikrarlı olabilir mi? Ampleforth’un blok zincirinde nasıl çığır açtığını öğrenin.
Varlık destekli ve kripto teminatlı stablecoin’ler dijital ekonominin bir ayağını temsil ederken, Ampleforth gibi algoritmik olarak yönlendirilen varlıklar, eski finansal süreçleri daha az yansıtan daha merkezi olmayan bir yaklaşımla ortaya çıkıyor. Ampleforth’un AMPL para birimi, esnek bir arz ile fiyat istikrarını korur. Bunu, günlük bazda AMPL arzını ayarlayan ve sabit arzlı kripto para birimlerinden daha fazla fiyat istikrarı sağlayan bir yeniden temellendirme süreci ile başarır.
Ampleforth (AMPL) Nedir? AMPL Bir Stabilcoin Mi?
Stabilcoinler, belirli bir fiyatı korumak için tasarlanmış bir kripto varlık biçimidir. Çoğu zaman bu, ABD doları veya başka bir itibari para birimi ile pariteyi korumak anlamına gelir, ancak aynı zamanda daha genel bir istikrar düzeyini korumak için oluşturulmuş kripto para birimlerine de atıfta bulunabilir. Fiyat istikrarını sağlamak için kullanılan mekanizmalar, stabilcoin ekosisteminde farklılık gösteriyor. US Dollar Coin (USDC) gibi sabit paralar, denetlenmiş ABD doları varlıkları tarafından desteklenmektedir. PAX Gold (PAXG) gibi kripto varlıklar, fiziksel emtiaları temsil eden başka bir varlığa dayalı sabit para türüdür.
Alternatif olarak, DAI gibi kripto destekli sabit paralar, kullanıcıların kripto varlıklarına teminat olarak katkıda bulunduğu ve karşılığında DAI aldığı fiyat istikrarını sağlamak için teminatlandırma kullanır. Varlık destekli ve kripto teminatlı stabilcoinlere ek olarak, algoritmik stabilcoinler, arz ve talebe göre otomatik olarak ayarlanan mekanizmalar kullanarak fiyat istikrarı sağlayan stabilcoin protokollerinin gelişmekte olan bir alt sektörüdür.
Ampleforth (AMPL), Ethereum blok zincirinde çalışan algoritmik stabilcoin protokollerine benzer olsa da, ABD dolarına sabitlenmez. Ampleforth protokolü, teminat olarak kripto, itibari para veya emtia kullanmak yerine, istikrarlı bir fiyatı korumak için “yeniden temellendirme ” adı verilen bir süreçte AMPL kripto arzını her 24 saatte bir ayarlar. Ampleforth gibi algoritmik protokollerin nasıl çalıştığını anlamak için geleneksel para politikasının gözden geçirilmesi başlamak için iyi bir yerdir.
Ampleforth Stabil Para Politikası
Hemen hemen her ulus, ekonomik sağlığı yönetmek için bir merkez bankası kullanır. Merkez bankaları bunu, ekonomik döngülerin etkisini en aza indirmek için maliye ve para politikası kollarını çekerek başarır. Genel olarak, maliye politikası, hükümet harcamaları ve vergilendirme politikalarını ifade eder. Buna karşılık, para politikası, borçlanma maliyetlerini ve para arzını belirleyen merkez bankası eylemlerini ifade eder. Merkezi olmayan ekosistemde hükümet harcamaları ve vergilendirme olmadığında, para politikası algoritmik stabilcoinler için yol gösterici bir ilkedir.
Geleneksel para politikası, hükümetlerin talebe bağlı olarak daha fazla itibari para basmalarına veya dolaşımdan kaldırmalarına izin verir. Fiat para biriminin esnek arzından farklı olarak, Bitcoin gibi birçok kripto para biriminin sabit bir arzı vardır ve bu onları esnek olmayan hale getirir. Esnek olmayan arzın faydaları olmasına rağmen, ortaya çıkan fiyat oynaklığı sorunlu olabilir. Tersine, esnek bir para arzı da seyrelme ve değer kaybına neden olabilir. Bu, yeni para basıldığında ve dolaşıma girdiğinde meydana gelir, bu da bir işletme tarafından tutulan toplam dolar arzının oranını seyrelterek her bir para birimini daha az değerli hale getirir.
Ampleforth’un stablecoin’i AMPL, hem esnek hem de seyreltici olmadığı için bu sorunları çözüyor. Kendi arzını günlük olarak dinamik olarak ayarlayarak değerini 1$’da tutmayı hedefliyor. Ampleforth kripto protokolü bunu, tüm cüzdan sahiplerinin bakiyelerine arz ayarlamaları uygulayarak başarır. Ampleforth kripto platformunda, üç senaryo, AMPL para biriminde arz ayarlamalarını tetikler.
AMPL’nin Üç Durumu
Algoritmik stabilcoinler arz düzenleyici mekanizmalar kullansa da, Ampleforth benzersizdir çünkü toplam arzı esnek kalır. Sonuç olarak, AMPL tokenlerin mülkiyeti hiçbir zaman seyreltilmez ve bu da üç eyalette devam eden Ampleforth stabilcoin arzıyla sonuçlanır:
Arzın Genişletilmesi: AMPL’nin fiyatı 1 doları aşarsa, ekonomiye daha fazla token salınır ve her tokenin değeri düşer.Sözleşmeli Arz: AMPL’nin fiyatı 1 doların altına düşerse, her bir tokenin değerini artırmak için tokenler dolaşımdan çıkarılır.Denge: Bir denge durumunda, ekonomi dengededir ve 1 AMPL’nin fiyatı tam olarak 1 $’dır.
AMPL tokenlerine sahip olan herkes, Ampleforth ekonomisinin durumuna ve geçerli token fiyatına yanıt olarak cüzdan bakiyesinin her gün 2:00 UTC’de değiştiğini görecek. Token arz ayarlamalarının gerekli olup olmadığını belirlemek için protokol, fiyat verilerini sağlamak için Ethereum üzerine kurulu bir blockchain oracle veri sağlayıcısı olan Chainlink’i kullanır. Ampleforth’un algoritmik token tedarik yönetiminin gelişmekte olan bir teknoloji olduğunu ve tarihi boyunca piyasa fiyatında dalgalanmalar olduğunu belirtmekte fayda var. 2019’da 0,31 $’a kadar düştü ve 2020’de 3,99 $’a kadar yükseldi.
Ampleforth Protokolü İstikrarlı Sözleşmeler
AMPL günlük tedarik ayarlamaları, yeniden temeller olarak bilinir ve akıllı sözleşmelerle yönetilir. Ampleforth ağı arz esnekliğini koruduğu ve AMPL’nin değerini stabilize etmek için seyrelmeye karşı koruduğu için, kararlı sözleşmelerde kullanım için uygundur. Platform, tahmin edilebilir değere sahip bir kripto varlığıyla ifade edilenler olarak istikrarlı sözleşmelere atıfta bulunuyor.
Örneğin: İki tarafın bir projenin sonunda iki hafta içinde 1 bitcoin (BTC) transferini görecek bir iş sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini varsayalım. BTC arzı esnek olmadığı için piyasa değeri, AMPL kripto varlığından daha değişken olacaktır. İşlem gerçekleştiğinde BTC fiyatı daha yüksekse, bir taraf fazla ödeme yapacak ve fiyat düşerse diğer taraf daha az tazminat alacak. Bu nedenle, bu tür bir sözleşmeye girmek her iki taraf için de risklidir. AMPL, daha sabit bir değer koruyarak bu riski ortadan kaldırır.
Ampleforth ve Stabil Paralar
AMPL’nin bir sabit para olarak işlev gördüğü iddiasına rağmen, bazıları cüzdan varlıkları dalgalanırsa kripto varlığının BTC ve diğer sabit tedarikli varlıklardan nasıl farklı olduğunu sorgulayabilir. Diğerleri, AMPL’nin neden DAI, GUSD veya PAXG gibi alternatif sabit paralardan daha fazla arzu edilen bir varlık olduğunu sorgulayabilir. Kısacası, cevap, ademi merkeziyetçilik etiği ve siyasi etkinin erişiminin ve hükümet destekli fiat para birimine güvenmenin ötesinde kalan bir finansal ekosistem yaratma arzusuyla ilgilidir.
Fiat ve emtia destekli stablecoin’ler geleneksel bankalara bağımlı olmaya devam ediyor. Aynı zamanda, borç piyasasından türetilen sabit paralar, periyodik kurtarmalara dayanan bir serbest piyasa senaryosunda sürdürülebilir değildir. Ampleforth, merkezi bir teminata veya son çare kredi verenlere ihtiyaç duymadan çalışan bağımsız bir finansal ilkel olarak kendini gösterir ve doğası gereği istikrarı nedeniyle sözleşme uygulamalarında kullanıma uygundur.
Geniş Kullanım Örnekleri
Ampleforth protokolü, kripto ekosisteminde zamanla önemli ölçüde büyüyebilecek benzersiz bir yer kaplar. AMPL tokeni, BTC ve eter (ETH) gibi kripto varlıklarının fiyatıyla daha az ilişkili olduğundan, yatırımcılar bunu kripto para birimi portföylerini çeşitlendirmek veya riskten korunmak için kullanabilir. Ayrıca, AMPL tokeni, merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinde kullanım için verimli, istikrarlı bir teminat şeklidir. Bununla birlikte, proje ekibinin birincil amacı, fiat cinsinden finansmana alternatif olarak Ampleforth protokolünü oluşturmaktır.
Ampleforth kripto protokolü, benimsemeyi hızlandırmak için Geyser programı aracılığıyla zincir üstü likiditeyi teşvik ediyor. Geyser girişimi, Uniswap AMPL /ETH likidite sağlayıcılarına (LP’ler) hitap ederek, onların LP tokenlerine ek AMPL tokenleri almak için Geyser’de stake etmelerine olanak tanır. DeFi ekosistemi genişledikçe Ampleforth gibi protokoller artan bir ilgi yaratabilir. Ampleforth protokolünün esnek, seyreltici olmayan doğası, kripto ve blok zincirinin geliştirmeyi hedeflediği eski finansal sistemlere daha az bağımlı bir seçenek olarak onu stabilcoin ekosisteminde benzersiz kılar.
AMPL Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AMPL Coin 12.17 TL TL’den işlem görüyor. AMPL Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -9.22% değişim gösterdi. AMPL Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 5,785,573 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 91,848,314 $ dolar seviyesinde.
AMPL Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AMPL Coin 0.881060 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle AMPL Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 4.04 dolarla kaydetti. Bununla birlikte AMPL yılın en düşük seviyesini ise 0,4834 dolarla belirledi.
Yorumlar kapalı.