Algorand, çok çeşitli uygulamaları destekleyen, kendi kendini idame ettiren, merkezi olmayan, blok zinciri tabanlı bir ağdır.
Kripto para birimleri şu anda en kötü ihtimalle bir aldatmaca ve en iyi ihtimalle spekülasyon gibi görünseler de, gerçek değerleri vardır ve onları değerli kılan şey, günlük yaşamda sundukları gerçek zamanlı uygulamalardır. Bu amaca ulaşmak için protokollerinin ademi merkeziyetçilik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik gibi üçlü kriterleri karşılaması ve her şeyden önce tüccarların ve yatırımcıların kalbini kazanması gerekir.
Pek çok kripto projesi zirvede yer almayı hedefliyor, ancak çok azı gerçekten orada olduklarını söyleyebilir. Algorand ağına özgü token olan ALGO, şu anda piyasa değerine göre ilk 15 kripto para birimi arasında yer alıyor ve 126 milyon dolarlık sağlam bir desteğe sahip . 2017 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Mühendislik Profesörü Silvio Micali tarafından oluşturulan proje, iki yıl sonra 2019 yılının ortalarında halka açıldı. Algorand ve yerel simgesi ALGO hakkında bilmeniz gerekenler burada.
Algorand Nedir?
Algorand, 2019 yılında Algorand Foundation tarafından kripto para birimlerinin tasarlanma şeklini değiştirmek amacıyla başlatılan açık kaynaklı bir blok zinciri platformudur. Bunu, işlem hızını artırarak, işlem süresini azaltarak ve merkezi olmayanlıktan ödün vermeden blok zincirinin güvenliğini artırarak yapar.
Ethereum gibi , Algorand bir hisse kanıtı (PoS) konsensüsü kullanır ve blok zinciri güvenlidir. Bununla birlikte, ağdaki kötü aktörler için olumsuz sonuçlar empoze edilmez: bir anlamda, devredilen PoS (veya sıvı PoS) protokolü, diğer işlemlerde olduğu gibi hileyi “ödüllendirir”. Strateji, üyeleri cezalandırmak yerine hile yapmaktan caydırmaktır. Algorand’ın sorunsuz çalışması için, dürüst olmak gerekirse, ağın üyelerinin yalnızca üçte ikisine ihtiyacı var.
Merkezi olmayan bir yaklaşımla güvenliği ve ölçeklenebilirliği geliştirmek için inşa edilen Algorand, blok zinciri üçlemesini çözmeye hazır protokollerden biridir ve birçok özel yatırımcıyı blok zincirini finanse etmeye teşvik eder. ALGO’nun belirleyici bir avantajı, sisteme tanıttığı her yeni ALGO jetonunun, para birimine sahip olan herkese dağıtılmasıdır.
ALGO Nedir?
Algorand ağının hizmet simgesi olan ALGO, stake edilebilir ve Algorand ekosisteminde ödüller kazanmak için kullanılabilir. Algorand topluluğundaki tüm ödemeler ALGO belirteci ile yapılır.
Algorand Nasıl Çalışır?
Ademi merkeziyetçilik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik, her kripto para birimi ağının kurucusunun oynaması gereken seçeneklerdir. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin bile, bir blok zinciri geliştiricilerinin genellikle bu üç temelden ikisine öncelik vermeye zorlandıklarını kabul ediyor.
Blok zinciri üçlüsü, bir projenin kabul edilebilir olması için gereken bu üç özelliği tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Tipik olarak, merkezi olmayan ve son derece güvenli bir ağ, ölçeklenebilirliği tehlikeye atar. Ek olarak, çoğu merkezi olmayan ve ölçeklenebilir blok zinciri, saldırılara karşı savunmasızdır. Son olarak, güvenli, ölçeklenebilir bir ağ, gerçek ademi merkeziyetçiliğe ulaşmayı zor bulabilir.
Algorand, işlemlerin onaylanması için onaylayan taraflardan yalnızca üçte iki mutabakat ister. Sistemi başarıyla aşma şansına sahip olmak için Algorand’ın token arzının üçte birinden fazlasına sahip olmanız gerekir. Neredeyse 9 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile bu pek olası değil.
Algorand Platformunun Temel Özellikleri
Kriptografik Sıralama
Algorand, bloklarını bölümlere ayırmak için piyango adı verilen özel bir rastgele seçim sürecini kullanır. Segmentler daha sonra teklif aşaması ve oylama turu olarak adlandırılan iki gruba ayrılır. “Kriptografik sıralama” olarak da adlandırılan bu piyangolar, işlemin hızlı bir şekilde tamamlanmasını ve kesinlik kaydının sağlanmasında faydalıdır. Bu şekilde, bir işlemin gerçekleşip gerçekleşmediğini ve ne zaman gerçekleştiğini öğrenmek için 20 veya daha fazla onay beklemeniz gerekmez.
Kriptografik sıralamanın iki aşaması aşağıdaki gibidir.
Teklif Aşaması: Bir sonraki bloğa dahil edilmek üzere rastgele tek bir token seçilir. Herhangi bir manipülasyon veya müdahaleden kaçınmak için, bu teklif sahibi başlangıçta ağdan gizlenir ve onlara yalnızca yayılma aşamasında, müdahale etmeye çalışmanın aptalca bir iş olacağı açıkken tanıtılır. Bir jetonun seçilme şansı, ağdaki diğer herhangi bir jetonla aynıdır.
Oylama Turu: Teklif aşamasından sonra, bir sonraki eylem satırı, ilk kullanıcı tarafından önerilen bloğu onaylamak için her biri en az 1.000 jetona sahip olan kişilerden oluşan bir komitenin seçildiği oylama aşamasıdır. Birçok çalışma kanıtı (PoW) veya PoS blok zincirindeki bilinen sabit komite sisteminin aksine, komite üyelerinin seçimindeki rastgelelik ve kendiliğindenlik, protokolü güvenli ve saldırılara karşı dayanıklı hale getirir. Herhangi bir potansiyel saldırının odağı bilinmiyor – bir saldırı başlatmak için çok geç olana kadar.
Algorand ayrıca izinsizdir, yani token’a sahip olan herkes (aynı zamanda çevrimiçi olan) node doğrulamaya katılabilir. İşlem çok kolay. Katılımcıların sadece AlgoExplorer’a gitmesi gerekir ve ALGO jetonlarının sayısı belirlenir. Algorand’da iki tür node vardır: geçiş node’ları ve katılım node’ları. Donanım yoğun olan röle düğümleri, katılım düğümleri arasındaki iletişimi iyileştirmede faydalıdır, katılım düğümleri ise oylama ve diğer karar verme süreçlerine yardımcı olur.
Algorand’ın Artıları ve Eksileri
Artıları
Algorand projesine yatırım yaparak yatırımcılar aşağıdaki faydaları bekleyebilirler.
Kripto alanında öncü: Yakın zamanda bir merkez bankası dijital para birimi dalgası, ülkenin itibari para biriminin dijitalleştirilmiş versiyonları, piyasaya sürüldü ve birçok ülke buna katıldı. Önce Marshall Adaları, ardından Çin, Ukrayna, Güney Kore, Nijerya. Bunlar dijital itibari para birimlerine sahip ülkelerden sadece birkaçı ve devam eden birçok teklif var.
Daha kısa ölçeklendirme süresi: Merkezi olmayan finans (DeFi) ve akıllı sözleşmelerden bahsedin ve Ethereum muhtemelen akla gelen ilk isim. Uniswap, Aave, MakerDAO ve Yearn Finance gibi merkezi olmayan uygulamalarla Ethereum şimdiye kadar DeFi’ye hükmediyor.
Merkezi Olmayan Finans (DeFi), merkezi olmayan blok zinciri kavramını alır ve bunu finans dünyasına uygular.
Bununla birlikte, ilk hamle avantajına sahip olmasına rağmen, Ethereum genellikle yavaş bir ölçekleme süresine sahiptir. Bir PoW konsensüsü üzerinde çalışır ve bu nedenle saniyede birçok işlemi gerçekleştiremez.
Saniyedeki işlem sayısı, Ethereum 15–30 TPS gerçekleştirirken (PoS konsensüsüne yükseltmesi ve Ethereum 2.0’a yükseltmesi henüz yapılmadı), Algorand 1.000 TPS’nin hemen altında işlem yapıyor. Bu sayı, protokol işleme yeteneklerini geliştirdikçe artacak ve nihai hedef 46.000 TPS olacak.
Etkileyici kullanım örnekleri: Ethereum, merkezi olmayan uygulamalarını (DApp’ler), oyunları ve tedarik zincirlerini oluşturmak için genel olarak 100’den fazla şirket, girişim ve fintech için temel olmuştur. Buna karşılık, Algorand’ın kimlik güvenliği, sigorta, sabit paralar, kripto varlıkları ve devlet sektörlerinde uygulamaları var. Opulous (finans çözümleri için kullanılır), Voyager, (bir kripto varlık komisyoncusu) ve Bleumi (bir ödeme çözümü protokolü) gibi DApp’lerin tümü Algorand üzerine inşa edilmiştir. Algorand’daki en popüler DApp’lerden biri, blok zincirler için bir veri ve analiz platformu olan Chainalysis’tir.
Eksileri
Protokolle ilgili olarak, tespit edilebilecek pek çok kusur yoktur. Görünüşte önemli olan üç dezavantajı aşağıda listelenmiştir.
Hükümet düzenlemeleri: Dünya genelinde, kripto para birimlerinin ana akım haline gelmesini önlemek için çeşitli girişimlerde bulunuldu. Çin, Japonya, Birleşik Krallık ve diğer ülkeler, kriptonun yerel olarak benimsenmesini doğrudan veya dolaylı olarak etkilemek için yasalar veya düzenlemeler oluşturmuştur.
Bitmeyen Ethereum tehdidi: Algorand, akıllı sözleşmeleri ve DeFI’yi tanıtan ilk protokol olsaydı sevinirdik. Ne yazık ki, onurlar yine Ethereum’a gidiyor. Geliştiriciler bir DApp üzerinde çalışmak istediğinde akla gelen ilk isim, DeFi alanında değerli ve temel bir unsur olmaya devam edecek olan Ethereum’dur. 300’den fazla geliştirici, Ethereum protokolünü kullanan yeni projeler üzerinde çalışıyor.
Görünmeyen tehditler: Ethereum dışında, Algorand’ın büyümesini engellemeye yönelik bir tehdit daha var: token performansı. Son haftalarda, 10.000’den fazla token/coin mevcut olan toplam kripto para birimi sayısı ile birçok Katman 1 blok zincirinin ilgi odağı olduğunu gördük. Özellikle ölçeklenebilirlik alanı oldukça kalabalık ve bu da token fiyatlarının uzun süre konsolidasyonuna neden olabilir.
ALGO Coin Yorum ve Geleceği
Algorand’ın genel performansını değerlendirmek için dikkate almamız gereken birkaç şey var.
Düşük hesaplama gereksinimleri: PoW blok zinciri konsensüsünden farklı olarak, Algorand protokolünde madencilerin varlığı önlenir. Bu, iki şeye yardımcı olur: birincisi, işlem ücretleri ekosistemdeki madencilerle olacağından çok daha düşüktür. İkincisi, protokol çevre dostu olma testini geçer.
Yetkilendirme: Bir katılımcı, fikir birliğinin yetkilendirme kolunun bir parçası olmak isterse, belirteçler bir pay sahibine devredilebilir.
Çatallanamaz zincir: Algorand konsensüsünde, kullanıcılar her bloğa göründüğü gibi güvenebilir, çünkü iki farklı zincire çatallanamaz veya dallanamaz. Ağın bölümlendiği zamanlar olsa da, Algorand işlemlerin tutarlı kalmasını sağlar. Çift harcama , birçok merkezi olmayan platformda bir sorundur. Algorand ağında, iki farklı kişiyi aynı işlem turunda iki farklı işlem bloğunu onaylamaya ikna etmek imkansız olduğundan, çift harcama gerçekleşmez. Ayrıca, bir blok oluşturulduktan sonra sonsuza kadar sistemin bir parçası olur.
Gerçek merkezsizlik: Komitenin blokları onaylamak için rastgele seçimi, çevrimiçi olan herkesin seçilebileceği anlamına gelir ve bu nedenle ağ gerçekten merkezi değildir. Token sahipleri ayrıca ağdaki değişikliklere karşı veya lehte oy kullanabilirler.
Ölçeklenebilirlik ve hız: Algorand, rakiplerinin çoğundan daha uygulanabilir.
Genel olarak Algorand, saf bir PoS konsensüs mekanizmasına sahip etkileyici bir projedir. Yinelemek gerekirse, Algorand şu anda blok zinciri üçlemesini çözmeye yaklaşan bir protokoldür. Ethereum 2.0’ın Algorand protokolünü nasıl etkileyeceği hala belli değil, ancak umarım Algorand önemli bir darbe almaz.
Algorand’ın ekibi matematik ve bilgisayar alanlarında müthiş bir beyin gücüne sahip ve perakende ve risk sermayedarlarının milyonlarca dolarlık yatırımları var. Algorand ekibi, DeFi konseptini değiştiriyor ve projenin önümüzdeki birkaç ayı nasıl sonuçlanacağını görmek için sabırsızlanıyoruz.
Yorumlar kapalı.