Kripto paraların merkeziyetsiz yapısı kullanıcılarına birçok avantaj sunsa da bu özellik kimi zaman yasa dışı faaliyetlerin yürütülmesi için suçlulara kolaylık sağlaması açısından çokça eleştiriliyor. Konuyla ilgili en çok gündeme gelen ülkeyse şüphesiz Amerika Birleşik Devletleri.
Dışişleri Bakanlığı tarafından 1984 yılında kurulmuş olan Terörle Mücadele Ödül Programı o zamandan beri hükumetin teröristleri engellemek ve yakalamak için kullanmış olduğu etkili bir program.
Bu program sayesinde 100’den fazla kişiye 150 milyon dolardan fazla ödeme yapan Bakanlık, şimdi de kripto paraları işin içine dahil ederek çok daha büyük yapıdaki suç çetelerini çökertmeyi hedefliyor.
Bazı analistler bunu kripto endüstrisi için iyi bir haber olarak yorumlarken yine birçok kişi söz konusu programın kripto endüstrisindeki kötü niyetli kullanımların ciddi oranda önüne geçeceğine inanıyor.
Hükumet, terörizmle bağlantılı olan şahısların tutuklanmasını sağlayan bilgi paylaşımları için kripto para birimi cinsinden ödüller sunmakla kalmıyor, “Adalet İçin Ödüller” adlı bir web sitesinde muhbirlerin kripto ödül karşılığında ipuçları ve bilgiler göndermelerini sağlamak adına tanıtımlar yapılıyor.
Bu yeni girişimle devlet destekli bilgisayar korsanları hakkında bilgi içeren muhbirlere 10 milyon dolara kadar para teklif ediliyor. Bu anlamda bir ilke imza atan program kripto paraları hem zehir hem de bir panzehir olarak görüyor.
Uzmanlar Olumlu Yorumluyor
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Direktörü olarak görev yapan eski Amerikalı ulusal güvenlik yetkilisi William Evanina’ya göre hükumetin kripto para birimi sektörüne girmesi şimdiye kadar yapılan en halka açık hamle. Zira devletin kripto para dağıtarak teşvik vermesi, kripto paraları “para” olarak gördüğünün bir kanıtı niteliğinde.
Yorumlar kapalı.