ÖZEL – NBA takımlarından Miami Heat’in salonuna isim sponsoru olan, Formula 1 takımlarından Mercedes ile reklam anlaşması yapan ve ABD’de Temmuz ayında 900 milyon dolar rekor rakamla kripto para evreninin en büyük yatırımını alan FTX borsası, Türkiye pazarına girmeye hazırlanırken, şirketin kurucusu ve CEO’su olan 29 yaşındaki genç yönetici Sam Bankman-Fried Uzmancoin’e özel bir röportaj verdi.
Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen röportajda Türkiye pazarının önemine değinen Bankman-Fried ayrıca Solana, Web3 ve aldığı rekor yatırımlar konusunda da açıklamalarda bulundu.
“2017’deki yükselişi ve volatiliteyi fırsat olarak gördüm”
Kendisinde bir borsa kurma fikrinin nasıl oluştuğunu sorduğumuz Bankman-Fried, bu kararı 2017 yılında aldığını ve buradaki potansiyeli görerek, denemeye değer bir hamle olduğunu düşündüğünü söyledi:
“2017 yılında ben Wall Street’te çalışıyordum ve aslında o sene kripto endüstrisine dahil oldum. O dönem herkes bu endüstriye büyük bir ilgi ve talep olduğunu söylüyordu. Çok büyük bir hacim ve volatilite vardı. Ancak altyapı, bu büyük ilgiyi kaldırabilecek seviyede değildi. Zayıftı. Bu da açıkçası bana bir fırsat olarak göründü. Borsa konusu bizim de çalıştığımız alanla çok daha yakındı, ilgiliydi. Biz de bunu denemek istedik. Büyük borsalarda risk motorları iyi çalışmıyor gibi duruyordu. Müşteri desteği gerçekten berbattı. Hizmet edebilecek seviyede değillerdi ve birçok başka problemleri de vardı. Açıkçası kullanıcıları borsaya nasıl çekeceğimiz hakkında çok fazla fikrimiz yoktu ama denemeye de değerdi. Yapıp yapamayacağımızı görmeye değerdi. Çünkü başarılı olursak, çok daha yukarılara çıkacağımızın sinyalini görmüştük. Sonuç olarak 2018 sonlarında FTX’i hazırlamaya başladık ve 2019 baharında da borsa açıldı.”
“Regülasyonların karşısında değil, yanında olduk”
Temmuz ayında 900 milyon dolar ve Ekim ayında alınan 420 milyon dolarlık rekor seviyedeki yatırımları da değerlendiren FTX CEO’su kurumsal şirketlerle olan ilişkilerini de anlattı:
“Aslında biz kurumsal tarafla iletişime geçmek için çok çaba harcadık ve bu çabaların da bize çok yardımı oldu. Onlarla şu anda vârolan ilişkilerimizi kurmak için, hem ABD’deki regülasyonlara uyan hem de onların ilgisini çeken ürünler çıkardık. Bence bu yatırımların en büyük sebeplerinden biri buydu. Regülatörlerin karşısında olmak yerine onlarla çalışmayı tercih ettik. Hem ABD’de hem de küresel olarak alabildiğimiz kadar lisans almak bizim çalışmalarımızın merkezini oluşturuyordu. Bu da bizim onlarla olan ilişkimizi iyiye götürdü”
“Türk yatırımcısı rahatlıkla FTX’e gelebilir”
FTX’in Türkiye hamlesini ve kendisinin Türk yatırımcısı hakkında fikirlerini de sorduğumuz Sam Bankman-Fried, son 2 senede Türkiye’de önemli bir kripto para benimsenmesi yaşandığını söyledi ve Türk kripto para yatırımcılarından FTX’e bir şans vermelerini istedi:
“Türkiye’de son 1-2 senede kripto paralar konusunda önemli bir ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Aslında benim için bunun sebebi çok net. Türk lirasıyla ilgili önemli problemler söz konusu… u da bankacılık sistemi ve yerel fiat paraya güveni azalttı. Enflasyondaki artış da birçok insanın alternatifler aramasına sebep oldu. İlgi bu yüzden çok fazla ve ben bu ilginin aynı hızda devam edeceğini düşünüyorum. Yatırımcılar kendi kararlarını kendileri vermeliler. Biz FTX olarak onlardan bir şans istiyoruz. Gelin FTX’i deneyin. Beğenirseniz devam edin, beğenmezseniz de bunun sebeplerini öğrenmek isteriz. İnsanlar FTX’te işlemlerini yaparken kendilerini sonuna kadar güvende ve rahat hissedebilirler. Küresel çapta rakiplerimize oranla çok daha sofistike bir risk motorumuz var ki bu, özellikle volatilite dönemlerinde çok yardımcı oluyor. Neredeyse hiç kesinti yaşamadık.”
“Endüstrinin büyümesiyle Solana’nın önemi anlaşılır”
Geçtiğimiz sene Solana’nın bugüne göre çok daha düşük değerde olduğu bir dönemde birçok kez Twitter’dan SOL’a olan desteğini açıkça ifade eden Bankman-Fried, bunda saniyede yapılan işlem sayısının önemli bir veri olduğunu ve bu özelliğin önümüzdeki dönemde daha iyi anlaşılacağını belirtti:
“Açıkçası şunu belirtmeliyim ki, ben de bu kadar hızlı bir hareket beklemiyordum. Şu an bulunduğumuz noktaya gerçekten çok hızlı geldi. Proje hakkında heyecanlı olmama rağmen bu durum gerçekten beni şaşırtmıştı. Eğer kartlar doğru oynanmaya devam ederse ben biraz daha yukarı gideceğini düşünüyorum. Burada önemli olan ana konu, insanlar kripto endüstrisinin bugüne oranla da çok fazla büyüyeceğini düşünüyorlar. Bugün olanlar sadece gelmekte olanın başlangıcı… İnsanlar Web3’ü bugün olduğundan çok daha fazla kullanırsa, -aslında matematiği siz de yapabilirsiniz- “kaç tane işlem yapabiliyorsunuz?” sorusu ortaya çıkar. Tabii ki saniye başına olan işlem sayısından bahsediyorum. Sonuç olarak DeFi’ın gelebileceği noktaya ulaşmak için, sizin saniyede milyonlarca işlem yapabilecek bir platformu desteklemeniz gerekir. Bazı blok zincirlerinin, yol haritalarında bu olmasına rağmen bu rakamlara ulaşmak için neredeyse hiç umutları yok bile diyebilirim. Solana da bunu yapabilecek az sayıda projeden bir tanesi… Tabii ki zorlayıcı bir vizyondan bahsediyoruz ama ben dünyanın ihtiyacı olan bir ürün olduğuna inanıyorum. Tüm bu sebeplerden ötürü ben proje konusunda gerçekten çok heyecanlıyım. Bu konuda başarılı olan başka projeler de olsa, ben onlar için de heyecanlı olurum. Açıkçası Solana olmasına gerek yok. Solana dışındaki herhangi bir proje de olabilir. Burada önemli olan ölçeklenebilir bir blok zincirini yaratabilmek.”
“Web3 beklenilen noktada değil”
Son günlerin hararetli tartışması Web3 konusunda da yorumlarını aldığımız FTX CEO’su, yapılan eleştirilerin bir bölümüne katıldığını ve Web3’ün istenilen noktada hala olmadığını ancak bunun gerçekleşeceğini düşündüğünü söyledi:
“Bence çok ciddi bir potansiyel söz konusu, ama potansiyelinin olması, oraya ulaşabileceği anlamına da gelmiyor. Ancak ben çok büyük ve dev bir yere ulaşacağını düşünüyorum. Web3’ün ulaşabileceği yerler konusunda ben çok iyimserim. Müşterilerden ve şirketlerden Web3’ü daha derinlemesine araştırma konusunda talep olacağını, çok fazla talep olacağını düşünüyorum. Sanırım, hepimizin ulaşabileceğini düşündüğümüz yere ulaşamayan bunaltıcı bir dünya varmış gibi şu anda… Yine de bundan sonraki 5-10-15 yıl içinde, tüm ekonomik faaliyetler, insanların bugün metaverse diye adlandırdığı ortamda gerçekleşirse de şaşırmam. Bunu söylerken de, Web3’ün bugünkü konumunun aslında ulaşacağı zirve nokta olmadığı eleştirilerinin adil olduğunu düşünüyorum. Ve eğer yapılan eleştiriler, “Bize devrimsel bazı ürünlerin sözü verildi ancak bizim gördüğümüz şey bu durumdan çok uzak, aslında jpeg’den farksız” ise bunun tamamen adil olduğunu düşünüyorum. Ben Web3 ekosisteminin hala anlamlı bir noktaya ulaştığını düşünmüyorum. Ama muhtemelen o noktaya ulaşacak.
Yorumlar kapalı.