G7 ülkelerinin maliye bakanlarıyla merkez bankası başkan ve yetkilileri, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısı için Washington’da biraraya geldi. Bazı isimlerin video konferans yoluyla katıldıkları toplantı sonrası aryıca merkez bankası dijital para birimleriyle (CBDC’ler) ilgili ortak bir açıklama da yapıldı.
“Merkez bankası çalışmalarına zarar vermemelidir”
Merkez bankası dijital paralarının sağlam bir ekonomik yönetişim sistemine dayalı ve şaffaf şekilde yönetilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Dijital paralar ödemeler konusunda çok büyük yenilikler getirdiği gibi kamu politikaları ve regülasyonlarla ilgili de önemli sorunlar da çıkarabilmektedir. Bu problemleri çözmek için kurulacak güçlü uluslararası işbirliği sayesinde kamu ve özel sektör tarafı, yerel ve sınır ötesi ödemeler konusunda inovasyonun getirdiği faydalardan yararlanabilecektir. Bu sayede hem kullanıcılar için güvenli bir ortam oluşacak hem de finansal sistem daha da genişleyecektir. CBDC’ler, merkez bankalarının finansal görevlerini yerine getirme konusunda onlara zarar vermemelidir ve şeffaf, yarışmacı bir ortamda bulunmalıdır. Bu tür dijital paralar ödeme seçeneklerinde de kullanıcılara farklı seçenekler sunabilmelidir.”
Çin açık ara önde gidiyor
Merkez bankası dijital parası konusunda ise şu anda dünyada açık ara önde giden ülke olarak Çin göze çarpıyor. Kripto para madenciliğini ülkede yasaklayan ve son merkez bankası açıklamasıyla işlemleri de yasadışı kabul eden Çin, dijital yuan konusunda ise resmi kullanım zamanını bekliyor. E-CNY olarak adlandırılan dijital yuan CBDC’sinin ilk olarak ülkedeki 2022 Kış Olimpiyatları’nda resmen kullanılması hedefleniyor.
Yorumlar kapalı.