2018 yılında bazı ABD eyaletlerinin kayıtsız menkul satış uyarısı yapmasıyla kapanan Bitconnect organizasyonunun kurucusu Satish Kumbhani, izini tamamen kaybettirmeyi başarmış gibi gözüküyor. Başta Uzakdoğu bölgesi olmak üzere ABD’den Avustralya’ya kadar tüm dünyada on binlerce mağdur yaratan Khumbani’nin Hindistan’da olduğu tahmin ediliyordu.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Eylül ayında Khumbani ve onun baş organizatörü olan Glenn Arcaro hakkında dava açmıştı. Arcaro suçunu kabul ederken, ondan elde edilen 57 milyon dolarlık kripto paranın da satılacağı açıklanmıştı. Bölge hakimi bu kripto paraların satışına ise Şubat ayında onay vermişti.
“Bilinmeyen bir ülkeye geçti ve izini kaybettirdi”
Davayla ilgili resmi bir dosya ise Kumbhani’nin kaçmayı başardığını gösteriyor. SEC avukatı Richard Primoff’un dava dosyasındaki kayda geçen resmi sözlerinde şu ifadeler bulunuyor:
“Kasım ayında bu yana Hindistan’daki finansal regülatörle ortak çalışmalarımız devam ediyordu. Kumbhani’nin tam adresini arıyorduk. Ancak şu anda adres hala belirsiz ve büyük ihtimalle başka bir ülkedeki adrese geçti ve izini şu an için kaybettirdi”
Avukat Primoff ayrıca mahkeme hakiminden süreci 30 Mayıs’a kadar uzatmasını talep etti. Kumbhani ABD’de yakalanırsa, anında göz altına alınacak ve büyük ihtimalle daha sonra tutuklanıp ceza evine gönderilecek.
2.4 milyar dolar buhar oldu
Bitconnect, PlusToken dolandırıcılığıyla birlikte en büyük saadet zinciri organizasyonu olarak görülüyor. Bitconnect’in 2018 yılında kapanması, tüm dünyadan onbinlerce mağdur yaratmıştı. ABD’den Avustralya’ya, Çin ve Güney Kore’ye kadar birçok kişiaylık yüzde 40 faiz vaadiyle kandıkları Bitconnect’e toplamda 2.4 milyar dolar kaptırmışlardı.
Dünya çağındaki Bitconnect organizatörleri, ülkelerindeki mağdurlar tarafından ölüm tehditleri almış, bazı mağdurlar ise intihara teşebbüs etmişlerdi. ABD’de birçok insanın emeklilik paralarını dâhi Bitconnect’e yatırdıkları belirtilmişti.
440 dolardan 1 doların altına…
Kullanıcılar, platforma yatırdıkları Bitcoin’lerinin 180 gün kilitli kalmasına onay verdikten sonra faizi almaya hak kazanıyorlardı. Yatırılan Bitcoin’ler ise BCC token’a çevriliyordu. BCC token, piramit şemasının sona ermesinden sonra ise büyük bir fiyat çöküşü yaşadı ve 440 dolardan 1 doların da altına düştü.
Yorumlar kapalı.