Kripto para odaklı şirket birleşimlerinde 2021 yılı, 2020’ye oranla katlanarak büyürken, ABD ise bu anlamda yüzde 51’lik oranla başı çekiyor. Oran bu ülke için geçen sene de yüzde 41’di. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika, toplamda yüzde 33’lük bir dilim oluşturdular. Asya-Pasifik bölgesi ise %16’lık paya sahip oldu.
Dolar karşılığındaki değeere bakıldığında ise Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi, 25.5 milyar dolar ile ABD’nin (24.5 milyar dolar) önüne geçti. Asya-Pasifik bölgesi ise 5 milyar doalr değerde şirket birleşimine ev sahipliği yaptı.
SPAC patlaması yaşandı
Şirket birleşimlerinde ABD’nin üstünlüğü çok net olarak görülürken, 2020’de 52.7 milyon dolar olan ortalama şirket birleşmesi değeri, 2021’de ise 180 milyon dolara çıktı. Bu yükselişin ardında ise ABD’deki SPAC yani özel amaçlı alım şirketleri patlaması yer alıyor. Özellikle ABD’de, 1 milyar dolar üstü değerde birçok özel amaçlı satın alım gerçekleşti. Bilindiği üzere SPAC’lar, borsada listelenmek isteyen şirketlerin birçok bürokratik yolu atlayarak amaçlarına ulaşmasını sağlıyor. Tek başına bir borsada listelenmek yerine birçok şirket, bu tarz SPAC şirketlerini satın alarak halka arz oluyor.
Şirketlere yatırım yağdı
PwC yaptığı araştırmada ayrıca kripto para şirketlerinin fon toplama oranlarına da göz attı. Çalışma sonunda 2021 yılbaşındaki rakam ile yıl sonu arasında %645’lik artış ortaya çıktı. Toplam fon toplama yani yatırım alma rakamı ise 34.3 milyar dolardı. Ortalama fon toplama meblağı da 26.3 milyon dolar oldu.
“Girişim sermayesi şirketleri yatırımlarına devam edecek”
2022’de kripto odaklı birleşme konusunda neler olabileceğine dair de tahminlerde bulunan PwC uzmanları, şirket birleşmelerinde SPAC tarzı bir yol izlenmesinden çok, girişim sermayesi şirketlerinin etkisinin daha fazla görülmesini beklediklerini belirttiler.
Yorumlar kapalı.