Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin yirmi beşinci yazısındayız. Kripto para piyasasında geçen hafta başlayan yükseliş trendi bu hafta da devam etti. Bitcoin ABD’deki belirsizliğe rağmen 43.000 doların; Ethereum ise belki de Londra güncellemesinin etkisiyle 2.900 doların üstünden işlem görüyor.
Bu haftaki yazıda Binance US, borsalardaki hareketlilik, Square’in finansal raporu, İspanya’daki tasarı, Milyarder Howard’ın yatırımı, Çin ile Kazakistanlı iki şirketin anlaşması ve Uruguay’daki yasa tasarısı ele alınacak.
Fakat bu hafta, kripto para piyasasında tüm bunlardan daha önemli bir şey oluyor. Dün Koin Bülteni olarak yayınladığımız yazıda da bahsettiğimiz üzere, ABD Senatosu kripto para sektörünün “geleceğini şekillendirecek” bir tasarıyı oylayacak.
Naçizane, eğer piyasayı takip ediyorsanız hafta sonu boyunca bir gözünüzü de Senato’dan gelecek haberlerde tutmanız faydalı olabilir.
BinanceUS’in CEO’su istifasını açıkladı
ABD Hazine Bakanlığına bağlı Para Birimi Kontrol Ofisinin (OCC) eski yöneticisi olan ve baharda Binance’in ABD pazarındaki kolu BinanceUS’in CEO’luğuna gelen Brian Brooks, istifa etti.
Brooks, istifasını dün akşam saat 22:30 sularında Twitter üzerinden duyurdu. Yaptığı açıklamada, BinanceUS ile “stratejik olarak farklı yollar izlediklerini” söyledi. Fakat bunu derken ne kastettiğine dair detay vermedi.
Brooks bu tweeti paylaştıktan tam 1 dakika sonra BinanceUS’in Twitter hesabından da bir açıklama geldi. Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, bu açıklamada, “Bu geçiş süreci, BinanceUS’in müşterilerini herhangi bir şekilde etkilemeyecek ve şirket, kendi kategorisindeki en üst düzey ürün ve hizmetleri sunmaya devam edecek.” dedi.
Borsalar hareketleniyor, blockchain hala durgun
30.000 dolar barajını kaptırmamak için birkaç hafta boyunca mücadele veren Bitcoin, geçen hafta 42.300 doların üstüne kadar çıktı. Bu sayede, toplam Bitcoin arzının ilk alındığı fiyattan daha değerli olan, başka bir deyişle, kârda olan kısmının oranı, %65,82’den %82,58’e çıktı.
Glassnode tarafından derlenen verilere göre fiyattaki bu artış, on-chain düzeyinde toplamda 2 milyar dolar değerinde kâr satışıyla sonuçlandı. On-chain analisti Will Clemente, satışa çıkarılan coinlerin ‘yaşında’ da bununla aynı tarihte bir artış gözlemlenmiş olmasını, “(Satılan) bu coinler muhtemelen deneyimli yatırımcılara ait değildi ve bu fiyat aralığından, yakın zamanda alınmıştı.” diyerek yorumluyor.
Aynı hafta içerisinde, kripto para borsalarına gönderilen/borsalardan çekilen coin miktarı, Kasım 2020’dekine benzer bir tablo çizdi. Borsa cüzdanlarında tutulan Bitcoin miktarının 30 günlük değişiminin baz alındığı tablo, bunlardan aylık 100.000 civarında BTC çıktığını gösteriyor.
Bu trend, borsa cüzdanlarında tutulan toplam coin miktarının 2021’in en düşük seviyelerinden birine düşmesine yol açtı. Söz konusu trend, cüzdanı en kabarık iki borsa olan Binance ile Coinbase’in rezervlerindeki küçülmeye bakıldığında görülebiliyor.
Borsa tarafı hareketli olsa da on-chain düzeyindeki durgunluk sürüyor. Bitcoin blockchaininde yapılan işlemler, piyasa mayısın ortasında düşüşe geçmeye başladığından beri azalıyor. İşlem sayısının, şubattaki seviyelerin %38 oranında altında kaldığına dikkat çeken Glassnode ekibi, güncel seviyelerin 2018-2019 dönemini hatırlattığını vurguluyor.
On-chain ile ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ile tanınan Lex Moskovski, işlem sayısındaki bu düşüş hakkında şu yorumu yapıyor:
“Eğer HODL yapanlar, balinalar ve traderlar fiyatı daha yukarıya taşıyıp, sıradan bireysel (yatırımcıların) ilgisini çekebilirse, bu grafik çok kısa süre içerisinde değişebilir.”
Square Bitcoin’den 2.72 milyar dolar gelir elde etti
CEO’luğunu Twitter’ın da CEO’su olan Jack Dorsey’nin üstlendiği Square, bu haftanın başında ikinci çeyrek raporunu yayımladı.
Biri 2020’nin son çeyreği, öbürü 2021’in ilk çeyreğinde olmak üzere Bitcoin’e önce 50 milyon ardından 170 milyon dolar yatırım yapan Square, bunlardan değer düşüklüğü nedeniyle 45 milyon dolar zararda olduğunu açıkladı.
Şirket, Cash App kullanıcılarının yaptığı Bitcoin işlemleri sayesinde çeyrek boyunca 2.72 milyar dolar gelir elde etti. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üç katlık bir büyüme demek. Bu sayının yaklaşık %2’sine denk gelen 55 milyon dolarlık kısım brüt kar olarak açıklandı. Şirketin Bitcoin’den bağımsız olarak elde ettiği toplam gelir 1.96 milyar dolar oldu.
Bundan bir önceki çeyrekte Bitcoin’den 3.51 milyar dolar gelir ve 75 milyon dolar brüt kar sağlanmıştı.
Şirket Bitcoin işlemlerinden ne kadar gelir elde ettiğini hesaplarken müşterilere çeyrek boyu satılmış toplam Bitcoin miktarını baz alıyor. Maliyet hesaplanırken ise Square’in bu Bitcoinleri almak için ödediği para miktarı kullanılıyor.
Square aynı gün yaptığı başka bir açıklamada Avustralya merkezli ödeme şirketi Afterpay’i 29 milyar dolar karşılığında satın almak için anlaşma sağlandığını duyurdu. Square’in açıklamasına göre 2022’nin ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan anlaşma sonrasında Afterpay’in 16 milyondan fazla kullanıcısı da Cash App kullanıcılarına sunulan imkanlardan faydalanmaya ve Bitcoin almaya başlayabilecek.
Konut kredisini kripto parayla ödeme önerisi
İspanya’da birkaç yıl öncesinin iktidar, günümüzün ana muhalefet partisi Partido Popular (Halk Partisi), Dijital Dönüşüm Yasası adlı bir yasa tasarısı sundu.
Bu tasarıda ipotek havuzlarına kripto para ile yatırım yapılabilmesinin ve ev sahiplerinin çektikleri konut kredilerini kripto para ile ödeyebilmesinin önünün açılması öneriliyor.
İspanya’daki bankaların şu anda kripto parayla ödeme almadığı düşünülürse, bu yasanın onaylanabilmesi için kripto paraların önce ülkede ‘ödeme aracı’ olarak tanınması gerekebilir.
Partido Popular tarafından sunulan tasarıda kripto parayla yapılan ödemelerin “güvene ve şeffaflığa dayalı bir ortamda” gerçekleşmesinin önemi vurgulanıyor. Aynı tasarı, bankalara konut kredilerini yönetmek için blockchain teknolojisini kullanma imkanı da sunabilir.
Tasarıdaki maddelerde kripto paralarla ilgili ulusal bir konseyin kurulması ve bu konseyin, konuyla ilgili danışmanlık görevini üstlenmesi ile ilgili de bir öneri bulunuyor. Söz konusu konseyin kripto para ve kamu yönetimi amaçlı blockchain kullanımının doğurabileceği sonuçlar hakkında araştırma yapabileceği belirtiliyor.
Milyarder Howard’dan kripto para şirketine yatırım
Hedge fonu Brevan Howard’ın kurucusu Alan Howard, Almanya merkezli bir kripto para varlık yöneticisi olan Iconic Holding’e yatırım yaptı.
Forbes’a göre 2.8 milyar dolarlık serveti bulunan Howard’ın, Iconic Holding’e yatırım yaptığı Handelsregister’den görülebilse de kendisinin ne kadarlık yatırım yaptığı henüz bilinmiyor. Howard bu kayıtlara göre şirkette %5,8’lik paya sahip.
CoinDesk’ten Kevin Reynolds’ın haberine göre Howards adına konuşan bir isim, kendisinin şirkete yaptığı yatırımın “göz ardı edilebilir boyutta” olduğunu söyledi. Howard’ın ne büyüklükteki meblağları “göz ardı edilebilir” olarak gördüğü ise elbette bilinmiyor.
Almanya’daki Iconic Holding, Alan Howard’ın kripto para dünyasında etkileşim kurduğu tek şirket değil. Kendisi yakın zamanda Paradigm, Ribbit Capital, Sequoia gibi yatırımcılardan toplamda 900 milyon dolar toplamış olan kripto para borsası FTX’in de Seri B yatırımına katıldı.
Çin ve Kazakistan merkezli iki şirketten yeni anlaşma
Nasdaq’ta listelenen Çin merkezli The9, Kazakistan’daki KazDigital adlı bir kripto para madencilik şirketi ile anlaşma sağladı.
Şangaylı şirketin çarşamba günkü duyurusuna göre ikili, kripto para madenciliği yapabilmek için Kazakistan’da 100MW kapasiteli bir tesis kuracak. Tesise The9’ın halihazırda kullandığı Bitcoin üretim cihazlarına ek olarak, üçüncü partilere ait cihazların da aktarılabileceği belirtildi.
İnşasından ve altyapısından KazDigital’ın, fonlamasından ve tesiste kullanılacak cihazlardan The9’ın sorumlu olacağı tesis dört aşamada kurulmuş olacak: 1 Ağustos’ta biten ilk aşamada tesisin önce 25MW’lik kısmı kuruldu, buna bu yılın üçüncü-dördüncü çeyreğinden gelecek yılın ilk çeyreğine kadar 75MW daha eklenmesi planlanıyor.
The9, kurulan yeni tesisin test edilebilmesi için Kazakistan’a 1.000 tane üretim cihazı gönderiyor. Tesisin kurulumu tamamlandıktan sonra işletiminden KazDigital sorumlu olacak. The9 CEO’su Cai Zhifang, şirketin “düşük enerji ve yeşil enerji ile madencilik yapabilmek” için dünyanın farklı bölgelerini değerlendirmeye devam edeceğini açıkladı.
Uruguay’da kripto paralarla ilgili yeni tasarı sunuldu
Uruguaylı senatör Juan Sartori, kripto para kullanımının regüle edilmesini ve bunların alışveriş yapmak için kullanılmasını sağlayabilecek bir yasa tasarısı sundu.
Kripto paraların ticari amaçlarla kullanımını “hukuki ve mali açıdan güvenli” hale getirme amacı taşıyan tasarıda, kripto paraların her türlü yasal işletmede kullanılabilecek birer ödeme yöntemi olarak tanınması öneriliyor.
Senatör Sartori; şu anda iktidar partisi olan ve Coalicion Multicolor adlı koalisyon sayesinde müttefikleriyle birlikte senatodaki 30 koltuktan 17 tanesini kontrol eden Partido Nacional’e (Ulusal Parti) bağlı.
Bu yasa tasarısının onaylanması halinde devlet, ülkedeki şirketlere çeşitli seviyeleri bulunan lisanslar vermeye başlayacak. Örneğin bu lisanslardan biri şirketlere kripto para (borsalarında) ticaret yapma, birisi kripto para saklama, birisiyse kripto para üretme hakkı tanıyacak.
Kripto parayla yapılacak ödeme işlemlerini bir hukuki çerçeveye oturtmayı hedefleyen bu tasarıda, kripto paraların yasal ödeme aracı olarak tanınmasına işaret eden herhangi bir ifade yok. Dolayısıyla Uruguay’daki yasa tasarısı ile El Salvador’daki bir tutulmamalı.
Senatör Sartori’nin sunduğu tasarıda kripto paralarla ilgili ödeme konusundan başka öneriler de yer alıyor.
Örneğin; ayrı ayrı maddelerde madencilerin Sanayi, Enerji ve Madencilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılıp denetlenmesi, vatandaşların kripto para konusunda Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından bilgilendirilmesi ve ülkedeki mühendislere kripto para konusunda teknik eğitim vermenin teşvik edilmesi öneriliyor.
Yorumlar kapalı.