Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto paraları ilgilendiren yeni bir rehber yayınladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yayınlanan “Şüpheli İşlem Bildirimi Rehberi” isimli belge kripto para servisi sağlayıcılarının şüpheli olduğunu düşündüğü işlemlerin elektronik olarak nasıl bildirileceğine dair bir rehber niteliği taşıyor.
Elektronik ortamda şüpheli işlem bildiriminde bulunmak isteyen yükümlüler yayınlanan “Elektronik Ortamda Şüpheli İşlem Bildirimi Taahhüt Formunu” doldurarak başkanlığa gönderecek.
Söz konusu rehber kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik yayınlandı.
MASAK’ın Yayınladığı Kripto Para Rehberinden Satır Başları
İşte rehberden önemli satır başları:
Kanun’un “Şüpheli işlem bildirimi” başlıklı 4’üncü maddesinin 1’inci fıkrası gereğince, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu mal varlığının yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması hâlinde bu işlemlerin, yükümlüler tarafından Başkanlığa bildirilmesi zorunludur. Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, 18/04/2022 tarihinden itibaren şüpheli işlem bildirimlerini bu rehberde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde göndereceklerdir. Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarda şüpheli işlem bildirimi; gerçek kişi yükümlünün bizzat kendisi, tüzel kişi yükümlünün kanuni temsilcileri tarafından yerine getirilir. MASAK’ın belirlediği şüpheli işlem kategorileri.
Bununla birlikte rehberde genel olarak kripto varlık hizmeti sağlayıcılarının şüpheli işlemleri nasıl bildireceğine dair detaylı anlatımlar yer aldı.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Yorumlar kapalı.