Bu yazımızda LTC coin nedir, kripto para birimi Litecoin (LTC) nedir, LTC coin nasıl satın alınır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. İşte LTC coin yorum ve geleceği hakkında detaylar…
“Bitcoin gold” ifadesini duymuşsunuzdur. Peki BTC’nin “gümüş” karşılığı olan Litecoin’i (LTC) biliyor musunuz? İkisinin birbirini nasıl tamamladığına bakalım.
Litecoin, 2011 yılında bir Google çalışanı Charlie Lee tarafından üretilen kripto para birimidir. İlk olarak 84 milyon adet üretilmiştir. Herhangi bir merkeze bağlı değildir. Litecoin Blok Zinciri, Bitcoin Blok Zincirine göre daha hızlı blok üretmektedir.
LTC Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 LTC Coin 1,335.49 TL TL’den işlem görüyor. LTC Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -5.16% değişim gösterdi. LTC Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 640,133,258 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 6,307,426,832 $ dolar seviyesinde.
LTC Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 LTC Coin 89.36 $ dolardan işlem görüyor.
Litecoin Nedir?
Litecoin (LTC), Bitcoin’in bir değer deposu olarak daha doğal faydasını tamamlamak üzere ödemeler için daha uygun olacak artan erişilebilirlik ve işlem hacmine sahip bir kripto para birimini tanıtmak amacıyla 2011 yılında oluşturuldu. Bu nedenle, Litecoin ve Bitcoin anlatısı ilişkiyi aşırı basitleştirir, daha doğrusu Litecoin, Bitcoin’in altınının gümüşü haline geldi.
Litecoin (LTC), Satoshi’nin teknik incelemesinin Bitcoin ile yeni bir finansal ve teknolojik paradigmayı başlatmasından sadece birkaç yıl sonra, kripto para birimi sahnesinde ortaya çıkan en eski altcoinlerden biriydi. O yılın başlarında Bitcoin ile ilgilenmeye başladım ve en büyük dezavantajlarından biri hızdı. Yaklaşık her on dakikada bir Bitcoin blok zincirine yeni bir blok eklenir ve bu inanılmaz yeni teknolojinin geniş çapta benimseneceği bir geleceği düşünürsek, işlem hacminin ciddi bir ölçeklenebilirlik hale gelmesi gerekiyordu. Litecoin bu noktada Bitcoin’i tamamlayacak bir çözüm haline geldi.
İnsanların ne olduğunu çabucak anlamalarına yardımcı olmak için Litecoin’i “Bitcoin’in hafif versiyonu” olarak tanımlayabiliriz ve bu, “Bitcoin’in altınının gümüşü” haline geldi.
Litecoin ve Bitcoin: Geliştirilmiş Hız ve Erişilebilirlik
Litecoin, Bitcoin blok zincirinden çatallanmak yerine, Bitcoin’in kaynak kodunun bir kopyasından oluşturuldu ve bu da Litecoin’i paylaşılan bir oluşum bloğu olmayan tamamen yeni bir blok zinciri haline getiriyor. Litecoin, teknik olarak Bitcoin’e çok benzer, ancak birkaç önemli farklılığı vardır. Özellikle Litecoin’in özellikleri:
Benzersiz bir Litecoin madenciliği hash işleviDaha hızlı blok oluşturma süresiArtan maksimum kripto para arzı
Hem Litecoin hem de Bitcoin, fikir birliği yöntemi olarak Proof of Work (PoW) kullanır. Her iki kripto para biriminin madencileri, kendi ağlarında fikir birliğine varmak, blok zincirlerine geçerli işlem blokları ekleme hakkını kazanmak ve blok ödülleri kazanmak için bir karma algoritma kullanarak son derece zorlu matematik bulmacalarını tamamlamak için yarışırlar.
Bitcoin, Bitcoin ağında PoW’a güç sağlamak için SHA-256 karma işlevini kullanır. Madencilerin bu son derece zorlu matematik bulmacalarını tamamlamak için kullandıkları cihazlar, tasarımları ve konfigürasyonları açısından önemli ölçüde farklılık gösteren bilgisayarlardır. Başlangıçta, Bitcoin madenciliği için kullanılan çekirdek makineler, aşağı yukarı normal bir bilgisayarın omurgası olarak düşünebileceğiniz bir merkezi işlem birimine (CPU) dayanıyordu. PoW bir rekabet olduğu için, madenciler hızla bir avantaj aramaya başladılar ve CPU’larını bir grafik işleme birimi (GPU) ile eşleştirerek işlemcilerinin işlem gücünü artırmaya başladılar; bu, ana CPU’dan gelen işlem yükünün büyük bir kısmını hafifleterek cihazın performansını artırdı.
Ve çoğu yarışma devam etme eğiliminde olduğundan, yeni teknoloji kesinlikle Bitcoin madenciliği amaçları için geliştirildi. Uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler), madencilikte mükemmel olan ve neredeyse her zaman CPU ve GPU muadillerinden daha iyi performans gösteren son derece uzmanlaşmış cihazlardır. Ayrıca pahalıdırlar, bakımları zordur ve uzmanlık bilgisi gerektirirler birçok insanı onları kullanmaktan caydıran faktörler. ASIC’leri edinmek, yapılandırmak ve sürdürmek için bilgi, zaman ve sermayeye sahip daha az insanla, Bitcoin ağındaki madencilik daha merkezi ve ayrıcalıklı hale geldi, bu da ağın güvenliğini ve esnekliğini tehlikeye attı.
Litecoin, GPU’ları ve ASIC’leri caydırmak için tasarlanmış, yoğun bellek kullanan bir algoritma olan Scrypt karma algoritmasını kullanmak için geliştirildi. Amaç, Litecoin ağını madalyonun en büyük savunucuları olan bireyler için daha erişilebilir hale getirmekti. Bu nedenle, bireylerin başlangıçta CPU’ları ile litecoin madenciliği yapabilmeleri son derece önemliydi. Zamanla, Scrypt özellikli ASIC’ler oluşturuldu ve şimdi neredeyse tüm Litecoin madenciliği bu donanım kullanılarak yapılıyor.
Ortalama olarak, Litecoin ağındaki yeni bloklar yaklaşık 2,5 dakikada bir oluşturulur; bu, blokların yaklaşık her 10 dakikada bir çıkarıldığı Bitcoin’den dört kat daha hızlıdır. Sonuç olarak, Litecoin’in işlem hacmi de Bitcoin’den yaklaşık dört kat daha hızlıdır. Litecoin blok zincirinde oluşturulan her blok için madenciler, blok ödülü olarak bilinen önceden belirlenmiş miktarda LTC ile ödüllendirilir. Zaman geçtikçe, blok ödülü, halving olarak bilinen bir süreçte %50’lik artışlarla kademeli olarak azaltılır.
Litecoin’in daha hızlı blok süresini telafi etmek için yarılanmalar arasındaki aralık uzatıldı. Bitcoin’de her 210.000 blokta bir blok ödülü yarılanması gerçekleşirken, Litecoin’in yarılanması her 840.000 blokta gerçekleşir. Yarılanma periyodu başına bloklardaki bu 4 kat artış, Litecoin’in Bitcoin’in ürettiği her blok için dört blok oluşturduğu anlamına gelir. Teorik olarak, bu tazminat mekanizması Litecoin ve Bitcoin’i benzer bir yörüngede tutmalı ve her iki kripto para birimi için dört yılda bir yarılanma olayı gerçekleşmelidir. Matematik ayrıca sonuçta BTC’den daha fazla toplam LTC olacağını ortaya koyuyor: 21 milyona karşı 84 milyon.
Litecoin, Bir Rakip Değil, Bitcoin’in Tamamlayıcısıdır
Daha hızlı blok süreleri ve daha yüksek işlem hacmi ile Litecoin, daha pratik ve ölçeklenebilir bir değişim aracı olarak inşa edildi, Bitcoin ise daha çok bir değer deposu haline geldi. Litecoin’in Bitcoin’e benzerlikleri, erken benimsenmesi ve Bitcoin’in daha sonra SegWit yumuşak çatalını benimsemesiyle kanıtlandığı gibi, onu Bitcoin protokolü için uygun bir test ağı haline getiriyor.
Litecoin şu anda dünyadaki en tanınmış, güvenilir ve kullanılan blok zinciri tabanlı ödeme ağlarından biridir ve birçok kişi artık Litecoin’in bir rakip değil, Bitcoin’in tamamlayıcısı olduğu konusunda hemfikirdir: Litecoin, Bitcoin’in altınının gümüşüdür.
Litecoin (LTC) Coin Yorum ve Geleceği 2022
Litecoin, kripto para birimi LTC’nin yalnızca sınırlı bir miktarını (84 milyon) üretecek ve ekonomisine kattığı yeni LTC miktarını periyodik olarak azaltacak şekilde programlanmıştır.
Öngörülebilir, sınırlı arzı nedeniyle litecoin, arz düşüşleri etrafında değer artışına ve fiyatının değer kazandığı dönemlerde Bitcoin’in büyümesine ayak uydurmasına güvenen traderlar arasında popülerdir.
Litecoin, traderlar adına bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kabul eden ödeme işlemcilerini kullanarak mal ve hizmetler için ödeme yapmak için de kullanılabilir.
Aynı zamanda, çoğu büyük kripto para borsasında geniş çapta işlem görür ve pazarını küresel olarak daha likit hale getirir.
Yorumlar kapalı.