Ankara’da düzenlenen Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı tamamlandı. Kanun yapıcılara, hem ülke hem de sektör menfaatleri gözetilerek yapılacak düzenleme konusunda destek olmak amacıyla gerçekleştirilen çalıştay, açılış konuşmasıyla başladı ve ardından çalışma gruplarının kendi aralarındaki toplantısıyla devam etti.
İlk sözü Teknoloji Grubu aldı
Çalışma gruplarının kendi aralarındaki toplantısının ardından sunumlara geçildi. İlk sözü platformların tahta işlemleri, şeffaflık ve izlenebilirliğinin yanı sıra coin/token listeleme/listeden çıkarma durumlarının nasıl olması gerektiği üzerine çalışan Teknoloji Grubu adına Ahmet Usta aldı. Teknoloji Grubu, piyasa yapıcılığı ve alım satım botlarının piyasa açısından doğal olduğunu ancak bot işlemlerinin gerçekten var olan varlıklar üzerinden yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca herhangi bir T anında borsada tutulan varlıkların şeffaf bir şekilde gösterilmesi, denetlenmesi ihtiyacını vurguladılar. Bankalarda müşteriler adına tutulan TL varlıklarının da istenildiğinde iade edilebilir durumda olması gerektiğini not ettiler. Borsaların müşterilerin işlemleri dışında ikincil gelirleri de olduğunu ifade eden grup, faiz vb. gelirlerinin şeffaf bir şekilde paylaşılmasının doğru olacağını aktardı.
Coin/token listelenmesi ve listeden çıkarılması durumları konusunda da görüşlerini paylaşan grup, listelenmenin izne tabi olmaması gerektiğini savunurken listeden çıkarmanın bir kurumun yetkisine verilebileceğini ifade etti. Daha önce herhangi bir borsada işlem görmeyen ve ilk kez piyasaya çıkacak olan bir token’ı listeleyen borsaların, bu token’larla ilgili sorumluluğu alması ve listeden çıkarma gibi durumlarda kullanıcı kayıplarından sorumlu olması gerektiğini kaydettiler. Öte yandan düzenlemenin bu kadar kısıtlayıcı olması durumunda sektörün yer altına kayacağını, yurt dışı platformların Türk kullanıcı kabulüne izin verilmesinin daha uygun olacağını söylediler.
“Kripto varlık hizmet sağlayıcısı tanımı derinleştirilmeli”
Teknoloji Grubu’nun sunumunun ardından Finans Grubu adına CryptoIndexSeries’in kurucusu Gökçe Phillips söz aldı. Yasaklayıcı değil, koruyucu nitelikte bir düzenlemenin öneminin altını çizen Finans Grubu, kripto varlık hizmet sağlayıcısı tanımının daha da derinleştirilmesinin uygun olacağını ifade etti. Grup, kripto varlık hizmet sağlayıcısı tanımının içine artık NFT satan hizmet sağlayıcıların, DeFi ve GameFi’ın da girdiğini, dolayısıyla kripto varlık hizmet sağlayıcısı denince yalnızca borsaların düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca grup, saklama hizmetinin sadece bankalarla kısıtlanmamasını, bu anlamda diğer şirketlerin de önünün açılmasını savundu. Grupta yer alan Ekonomi Gazetecisi Erkan Öz ise yurt dışı cüzdanlara ve projelere erişim engeli getirilmesi durumunda Türkiye’de Blockchain projesi geliştirmenin hayal olacağını söyledi. “Bu durumda Türkiye’de Blockchain yazılımcılığı da daha doğmadan ölü hale gelir” diyen Öz, onlarca trilyon dolarlık bir ekonomik değerin söz konusu olduğunu, stratejik bir hamleyle bu değerin arkasındaki yazılımcıların çoğunun Türk olabileceğini kaydetti.
Finans Grubu adına konuşan Gökçe Phillips
“Kripto varlık yatırımları ‘yurt dışına çıkan para’ olarak görülmemeli”
Finans Grubu’ndan sonra, Sektör Temsilcileri Grubu adına Volkan Korkmaz, Özge Erdemir ve İlayda Peker konuştu. Grup, kripto varlık yatırımlarının “yurt dışına çıkan para” olarak görülmesinin doğru olmadığını dikkat çekici bir örnekle açıkladı. Bu noktada, 2020 yılında Avalanche platformunun token satışına 1000 dolar yatıran bir kişinin ülke ekonomisine 85 bin dolar katkısı olduğu, yurt dışı platformların yasaklanması halinde böyle bir durumun mümkün olamayacağı kaydedildi. Ek olarak grup, sektörün denetiminin yeni oluşturulacak kurumlarla yapılması ihtiyacından söz etti. Blockchain projelerinden Türkiye’ye gelecek çok sayıda yatırımın da kısıtlayıcı bir düzenleme beklentisi nedeniyle geri çekildiğinin altını çizdiler.
Sektör Temsilcileri Grubu adına konuşan İlayda Peker
Tanım önerilerinde bulunuldu
Kripto Varlık Tanımlamaları Grubu ise kripto varlık ve blok zinciri teknolojisi ile ilgili belli başlı tanımlamaları kapsamlı olarak ele alıp yasa tasarısı taslağına alternatif tanımlama tavsiyesinde bulundu. Bilecik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümmühan Aslan ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat; dağıtık defter teknolojisi, Blockchain, dijital varlık, kripto varlık, coin, token, akıllı sözleşme, kripto cüzdan, kripto varlık alım satım platformu, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık hizmet sağlayıcı olarak ayrı ayrı tanımlar yaptılar. Bu tanımların düzenlemede yer almasına dair görüş birliğinde olduklarını bildirdiler.
Avrupa’daki düzenleme örnekleri anlatıldı
Hukuk Grubu adına ise Avukat Sima Baktaş ve Avukat Elçin Karatay söz aldı. Grup, bugüne kadar Türkiye’de kripto varlıklarla ilgili kamu düzeyindeki (SPK, MASAK, Merkez Bankası) görüş ve düzenlemeleri özetledi, ayrıca Avrupa’da yapılan düzenleme örneklerini de anlattılar.
Son olarak Sivil Toplum Dayanışma ve Politika Yapıcıları Grubu’na geçildi. Grup adına İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Sırma konuştu. Grup, çalıştay boyunca konuşulan ve görüş birliğine varılan birçok konu üzerine değerlendirme yaptı, sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği ile ilgili görüşlerini sundu.
Önümüzdeki günlerde rapor paylaşılacak
Çalıştay, düzenleme taslağındaki maddeler üzerinde yapılan değerlendirmelerden sonra tamamlandı. Çalıştayı düzenleyen Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu, çalışmalar sonucunda elde edilen çıktıları önümüzdeki günlerde rapor haline getirip kamuoyu ile paylaşacak.
Yorumlar kapalı.