Kripto para regülasyonlarının en sıkı şekilde uygulandığı ülkelerden biri olan ve son 1 yılda değişen kurallarla birlikte küçük ve orta ölçekli birçok borsanın kapandığı Güney Kore’de, regülasyonların etkisi de gün yüzüne çıkmaya başladı.
İşlem hacmi bakımından ülkenin en büyük borsası olan Bithumb, uluslararası bir kurum olan ve birçok ülkede finansal regülasyonların karar mercii olarak da görülen Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Seyahat Kuralı’nı uygulama aşamasına geçti. Bilindiği üzere Güney Kore’de çıkarılan yeni kripto para kanunuyla birlikte borsalar ve bankalar kimlik bilgileri olmayan müşterileri kabul etmeyecekler.
Hatta birçok borsa ve bankanın da bu yüzden zor durumda kaldığı ve bu tür büyük bir sorumluluğun altına girmek istemedikleri belirtiliyordu. Bunu istemeyen birçok kripto para borsası kapanırken Bithumb, Korbit, Upbit ve Coinone gibi büyük borsalar ise regülasyonlara uyma gücünü kendilerinde buldular. Bankalar ise çoğunlukla yeni kurallara karşı çıkmalarına rağmen boyun eğmek zorunda kaldılar.
Bithumb borsası da, yeni Seyahat Kuralı regülasyonları çerçevesinde, kendi sistemine uygun şekilde KYC yani “müşterini tanı” tanımlaması yapmayan cüzdanların borsa tarafından kabul edilmeyeceğini açıkladı.
Bankanın ısrarı sonucu geldi
Ancak belli ki ülkede her banka aynı fikirde değil. Güney Kore medyasından Money Today’in geçtiği bilgiye göre Bithumb’ın bu yeni uygulamaya erkenden geçmesinde birlikte iş yaptığı NH Nonghyup bankası ısrarcı oldu ve borsa üzerinde bu yönde baskı uyguladı. Aynı bankayla çalışan Coinone borsası da, dün Bithumb ile benzer olan bazı uygulamaları açıklamıştı. İki borsanın da ‘whitelist’ler üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.
Güney Kore’de, dünya borsalarında bulunmayan birçok altcoin listeleniyordu. Çok ciddi bir likiditenin olduğu altcoin’ler genelde küçük ve orta ölçekli borsaların gelir kaynaklarıydı. Son regülasyonların gelmesinin ardından Güney Koreli kripto para yatırımcıları bu altcoin’lerle işlem yapamamaya başladılar. Borsaların kapanması da yine yatırımcılar için son büyük darbe oldu.
Yorumlar kapalı.