Kripto para borsalarına ve bankalara ciddi yaptırımlar getiren Güney Kore’de, büyük çaptaki birkaç borsa dışında ciddi sayıda kripto para borsasının 24 Eylül tarihinde işlemlerine son vermesi bekleniyor. Ülkenin regülasyon kurumu, yaklaşık 60 borsadan işlemlerini 24 Eylül tarihine kadar bölüm bölüm ya da tamamen sonlandırmasını ve kendilerine bunun bilgisini vermelerini talep etti. Borsalar son getirilen düzenlemelere uymadıkları için kapanacaklar.
Uyum sağlayabilen borsa sayısı çok az
Bu kripto para borsalarının işlemlerine devam edebilmeleri için 24 Eylül’e kadar, devletin kara para aklamayla mücadele kurumu olan Finansal İstihbarat Birimi’ne kaydolmaları ve kimlik bilgileri tam olan banka hesapları sunmaları gerekiyor. Regülasyon kurumu, kripto para borsalarındaki hesapların anonim olmalarını kesinlikle istemiyor. Ülkede AML regülasyon kurallarına tam uyum sağlayan borsa sayısının ise 10’dan fazla olmadığı ve kalan küçük ve orta ölçekli borsaların kapanma ihtimalinin büyük belirtiliyor.
Konuyla ilgili Finansal Hizmetler Komisyonu’ndan (FSC) yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:
“Hizmetlerin bir kısmının veya tamamının sona ermesi ya da borsaların kapatılması gerekiyorsa, müşterilere o tarihten en az yedi gün önce bilgi verilmeli ve para çekme prosedürleri bildirmelidir”
Bilindiği üzere Güney Kore’de Ocak ayında kripto para borsaları için çok sert yeni regülasyon kuralları getirilmişti. Borsaların kapa para aklama otoritelerine kayıt olmaları ve lisans almaları zorunlu olmuştu. Bu lisansın alınması için ise borsaların bankalarla resmi bir anlaşma sağlamaları ve her kripto para hesabının, KYC işlemlerini tamamlayarak bir banka hesabına tanımlı olması gerekiyordu. Dolayısıyla her hesaptaki her fonun kime ait olduğu ve nasıl elde edildiği bilinecekti.
FSC, ilk olarak uyum tarihini Mart ayı olarak belirlemiş ancak daha sonra gelen tepkiler üzerine bu tarihi 24 Eylül’e uzatmıştı. Ancak kurum tarihi uzatmasına rağmen regülasyonlarından herhangi bir taviz vermemişti.
Birçok anonim hesabın olduğu ve altcoin’lerdeki yüksek volatiliteden kâr sağlayan orta ve küçük ölçekli borsaların bu kurallara uymasının mümkün olmadığı belirtiliyor.
Yaz ayları başında Güney Koreli bazı borsaların devletin kurumu olan FSC’yi dava atmeye hazılandıkları belirtiliyordu. Bankaların da, böyle bir sorumluluğun altına girmek istemedikleri iddia ediliyordu.
Yorumlar kapalı.