Graph, bilgi erişimini kolaylaştırmak için çeşitli blok zinciri uygulamalarından veri toplamak, işlemek ve depolamak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılımdır.
” Graph” olarak da bilinen Grafik Ağı, kullanıcıların uygulamaların birbirleriyle konuşmasına izin vermek için alt grafikler olarak bilinen API’ler oluşturmasına olanak tanır ve ayrıca sorgulama ağlarını hızlı ve güvenli hale getirir.
Teknik açıdan Graph, blok zincirlerle kullanım için oluşturulmuş merkezi olmayan bir sorgu protokolüdür. Daha spesifik olarak, kullanıcıların API’leri veya uygulama programı arayüzlerini oluşturmasını ve yayınlamasını kolaylaştırmak için Ethereum ve Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) ile birlikte çalışır. Graph üzerine kurulu uygulamalar, merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymaz.
Graph (GRT) Coin Nedir?
Graph, bilgi erişimini kolaylaştırmak için çeşitli blok zinciri uygulamalarından veri toplamak, işlemek ve depolamak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılımdır.
Başlangıçta Ethereum blok zincirinde başlatılan The Graph’in misyonu, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalarının (dapp) verimliliğini artırmak için ilgili verileri kullanmalarına yardımcı olmaktır.
Graph, blok zinciri verilerini, Alt Graphler adı verilen çeşitli endekslerde depolamadan önce analiz eder ve toplar ve herhangi bir uygulamanın protokolüne bir sorgu göndermesine ve anında yanıt almasına olanak tanır.
Sorgular, bir kullanıcının haber akışı için veri toplamak için başlangıçta Facebook tarafından oluşturulan ve yaygın olarak kullanılan bir dil olan GraphQL aracılığıyla dapp’ler tarafından oluşturulur.
Ağa hizmet sağlayan, indeksleyiciler ve temsilciler olarak adlandırılan Graph kullanıcıları, verilerin işlenmesine ve son kullanıcılara ve uygulamalara iletilmesine yardımcı olur.
Graph’ın yerel kripto para birimi GRT, ağı içinde güvence altına alınan verilerin bütünlüğünü sağlamak için kullanılır. Dizin oluşturucu, küratör veya yetki veren herhangi bir kullanıcı, rollerini yerine getirmek için GRT’ye bahis yapmalı ve karşılığında ağdan ücret almalıdır.
Graph, Aave, Curve ve Uniswap gibi popüler Ethereum dApp’leri tarafından kullanılıyor. The Graph’in şu anki gelişimiyle bağlantıda kalmak isteyen kullanıcılar, güncel ayrıntılar için resmi bloglarına yer işareti koyabilirler.
Graph’ı Kim Kurdu?
The Graph, daha önce geliştirici araçları oluşturmaya odaklanan birkaç girişimde birlikte çalışan Yaniv Tal, Jannis Pohlmann ve Brandon Ramirez tarafından 2018 yılında kuruldu.
The Graph, Ekim 2020’deki halka açık satışından elde ettiği 10 milyon dolar da dahil olmak üzere 2019’dan bu yana toplam 19,5 milyon dolarlık token satışı topladı. Bu süre zarfında, 10 milyar GRT’lik ilk token arzının yaklaşık %21’i Coinbase Ventures, Digital Currency Group ve Multicoin Capital gibi yatırımcılara satıldı.
Graph Nasıl Çalışır?
Graph’ın verileri toplamaya yönelik ilk adımı, bilgi için ağ bloklarını ve akıllı sözleşmeleri sürekli olarak tarayan Graph node’ları aracılığıyla gerçekleşir.
Bir uygulama akıllı sözleşmeler aracılığıyla blok zincirine veri eklediğinde, Graph node’u bu yeni bloklardan gelen verileri uygun Alt Graph’lerine ekler.
Graph node’u bilgileri çıkardığında, protokolünde verilerin düzenlenmesine katkıda bulunan üç tür kullanıcı vardır.
Bunlar şunları içerir:
Küratörler: Hangi alt yazıların yüksek kalitede olduğunu ve The Graph tarafından indekslenmesi gerektiğini değerlendiren alt yazı geliştiricileri. Küratörler, inandıkları alt yazılara GRT eklerler.
İndeksleyiciler: Sinyal verilen alt Graphler için indeksleme ve sorgulama hizmetleri sağlamakla görevli düğüm operatörleri ve bu hizmetleri sağlamak için GRT’yi stake etmeleri gerekir.
Temsilciler: Ağın bir node kurmadan çalıştırılmasına katkıda bulunmak için GRT’yi dizin oluşturuculara devredin.
Tüm kullanıcılar, rollerine bağlı olarak çalışmaları için ağ ücretlerinin bir kısmını alırlar.
Bu verilere daha sonra, sorguları kullanarak yazılımlarını çalıştırmalarına yardımcı olacak bilgileri arayan uygulamalar tarafından kolayca erişilebilir.
Örneğin, Decentraland, uygulamalar genelinde arazi, aksesuar ve koleksiyon öğelerini bulmak için The Graph’in bilgilerine erişir ve bunları pazarlarına getirerek kullanıcıların bunları merkezi bir konumdan satın almasına olanak tanır.
GRT’yi Değerli Yapan Nedir?
GRT kripto para birimi, değerini The Graph protokolüne bağlı akıllı sözleşmelerin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlama yeteneğinden alır.
En önemlisi, GRT, önemli ağ işlemleri için kullanılan tek kripto para birimidir. Örneğin, dizin oluşturuculara sorgu gönderen tüketicilerin GRT cinsinden bir sorgu ücreti ödemesi gerekir.
Küratörler, işaret ettikleri alt Graphler için sorgulama ücreti alırlar, dizin oluşturucular protokolden sorgulama ücretlerinin ve ödüllerinin bir kısmını alır ve yetki verenler, GRT’lerini ödünç vermek için dizin oluşturucu ücretlerinin bir kısmını alırlar.
GRT token’larına sahip olan ve pay sahibi olan herkes, yazılımı etkileyen kararlara katılabilir, platformun kullanımını yöneten kurallar için tekliflere oy verebilir. Yetki verenler, oy haklarını kendi adlarına oy kullanması için başka birine devrederler.
Yatırımcılar, The Graph 2020’de 10 milyar GRT’yi tanıtırken, toplam arzın yıllık ortalama %3 artacağını ve her yıl token’larin tahmini %1’inin dolaşımdan kaldırılacağını unutmamalıdır.
GRT Coin Yorum ve Geleceği
Graph, blok zinciri verilerine erişmesi ve bunları incelemesi gereken blok zinciri tabanlı uygulamalar oluşturmak isteyen geliştiricilerin ilgisini çekebilir.
Yatırımcılar, merkezi olmayan uygulamaların çalışması için sürekli olarak çok miktarda blok zinciri verisi gerektireceğine inanırlarsa, portföylerine GRT’yi eklemek isteyebilirler.
Son olarak, Graph, dapp kullanıcıları için önemli sorunları çözmeyi kanıtladığında, blok zinciri üzerine kurulu tüm uygulamaları birbirine bağlamada önemli bir araç haline gelebilir.
Yorumlar kapalı.