30-31 Ekim tarihlerinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanan sonuç bildirisinde global stablecoinlerin regüle edilmesi gerektiği belirtildi.
İtalya’nın başkanlığında Roma’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nin 61 maddelik sonuç bildirisi açıklandı.
Tüm G20 üyeleri tarafından imzalanan bildiride, “İlgili yasal, düzenleyici ve denetleyici şartların tamamı uygulanabilir standartlar doğrultusunda, uygun bir dizaynla ele alınıncaya kadar, global stablecoin denen [stablecoinlerin] hiçbirinin faaliyete geçmemesi gerektiğini vurguluyoruz.” ifadesine yer verildi.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, stablecoin konusunda Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından öne sürülen tavsiyelerin uygulamaya konması için çağrıda bulundu.
Finansal İstikrar Kurulu, stablecoin regülasyonlarında esas alınabilecek 10 maddenin yer aldığı listeyi Ekim 2020’de yayımlamıştı. FSB, geçen ayın başında açıkladığı değerlendirme raporunda, bu maddelerin uygulamaya konması bakımından hala “erken aşamalarda” olunduğunu belirtti.
Kurul; birden fazla ülkede ödeme aracı olarak kullanılarak global bir stablecoin haline gelebilecek stablecoinlerin, finansal istikrar açısından günümüzdeki stablecoinlere kıyasla çok daha büyük riskler barındırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
G20 liderleri, uluslararası para transferlerinde maliyet, hız, şeffaflık ve erişilebilirlik açısından karşılaşılan güçlüklerin üstünde durarak, dijital merkez bankası paralarıyla (CBDC) ilgili yapılan çalışmalara destek mesajı verdi.
“Ödeme ve Piyasa Altyapıları Komitesini, Uluslararası Ödemeler Bankası İnovasyon Merkezini, IMF’yi ve Dünya Bankasını; dijital merkez bankası paralarının, sınır ötesi ödemelerin iyileştirilmesinde potansiyel olarak oynayabileceği rol ve uluslararası parasal sistem üstündeki daha kapsamlı etkileri hakkında yaptıkları analizleri derinleştirmeyi sürdürmeye çağırıyoruz.”
Yorumlar kapalı.