Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller, Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmasında, dijital para birimine olan muhalefetini sürdürdü.
“Doların üstünlüğünü destekleyen faktörler teknolojik değil” diyen Fed yöneticisi, destekleyici faktörlerin; ABD Hazine tahvilleri, bol arz, likit piyasa, ABD ekonomisinin ve siyasi sisteminin uzun süredir devam eden istikrarından oluştuğunu söyledi. Başka hiçbir ülkenin bu konuda ABD ile karşılaştırılamayacağını belirten Waller, “Bir CBDC bunu değiştiremez” yorumunda bulundu.
Dijital para birimine şüpheyle yaklaşıyor
Waller, CBDC savunucularının dijital bir para biriminin hırsızlık, dolandırıcılık ve kara para aklama ile başa çıkacağı veya ödemeleri mevcut teknolojiden daha fazla geliştireceği yönündeki iddialarına şüpheyle yaklaştığını ifade etti.
Faiz artırımlarını desteklemesi sebebiyle Fed’in ‘şahin’ üyesi olarak kabul edilen Waller yaptığı konuşmanın devamında, “Uluslararası düzeyde sınır ötesi ödemeleri birçok yönden iyileştirmek için anlamlı girişimler devam ediyor. Bu iyileştirmelerin büyük çoğunluğu CBDC’lerden değil, mevcut ödeme sistemlerindeki iyileştirmelerden kaynaklanıyor” dedi.
Fed Başkanı Jerome Powell ve Başkan Yardımcısı Lael Brainard da yakın zamanda bir ABD CBDC’sinin gerçekleşme olasılığına kamuoyu önünde ket vurmaya başladılar.
Waller, yabancı bir ülkenin CBDC’sinin atağa geçmesi halinde bile etkilerin marjinal kalacağını vurguladı.
“Sabit coin’ler doların üstünlüğünü artırabilir”
Fed yetkilisi ayrıca, değerlerinin fiat para birimine sabitlendiğinden dolayı sabit coin’lerin doları zayıflatmak yerine güçlendirdiğini düşünüyor. Waller’a göre, sabit coin’lere olan talep, sabit coin ihraççısının elinde tuttuğu dolar cinsinden rezerv varlıklara olan talebi artırdığından, doların yurt dışındaki üstünlüğünü azaltmak yerine artırabilir.
Kongre’de sabit coin mevzuatı üzerinde müzakereler devam ediyor, ancak Cumhuriyetçi Patrick McHenry, bu haftanın başlarında Biden yönetiminin tasarı üzerinde ilerlemeyi engellediğini söylemişti.
Haber Kaynak: uzmancoin.com
Yorumlar kapalı.