Ethereum’da bir işlem ücreti yakım mekanizmasını da barındıran Londra güncellemesinden yaklaşık üç ay sonra, yeni bir güncelleme devreye giriyor. 27 Ekim Çarşamba günü TSİ 13.56’da gerçekleşmesi planlanan Altair adlı bu güncelleme, bazı önemli değişiklikleri beraberinde getirecek.
Her şeyden önce Altair, geçtiğimiz Aralık ayında hayata geçen ve Ethereum’da hisse kanıtı (proof-of-stake) denemesi olarak tanımlanabilecek beacon chain’in ilk güncellemesi. Altair’in hisse kanıtına geçişten önce yapılacak son güncelleme olabileceği belirtiliyor.
Altair ile birlikte, ana ağ üzerinde “shard chain” kullanımı mümkün oluyor. Buna paralel olarak, Ethereum 2.0 tam anlamıyla işlevsellik kazanıyor. Shard chain’ler, ağın yükünü 64 yeni blok zincire yayıyor ve bu sayede, Ethereum ağını işlemlerin çok yoğun olduğu sıralarda problemsiz bir şekilde kullanmanın mümkün olması hedefleniyor. Ayrıca shard chain’ler, donanım gereksinimlerini düşük tutarak bir node çalıştırmayı daha kolay hale getiriyor. Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere, Ethereum’un ölçeklenebilirliğini ve kapasitesini geliştirecek olan shard chain’lerin ana ağın beacon chain ile birleşmesinin ardından kullanımda olması planlanıyor.
Ethereum’un ana geliştiricilerinden sorumlu Tim Beiko’ya göre, Altair’in üç temel yararı var. İlk olarak, Ethereum ağı onaylayıcılarının, transferleri daha kolay bir şekilde gerçekleştirmesi mümkün olacak. İkinci olarak, node’ların aktif olarak güncellemelere dahil olması gerekecek. Aksi takdirde, node’lar cezalandırılacak. Dahası bu güncelleme, ağın beacon chain üzerinde herhangi bir problem olmadan güncellenebildiğinden emin olmak için fırsat sağlayacak. Bu, birleşme için kritik önem taşıyor ve Beiko, “Birleşmeden önce sorunsuz çalıştığından emin olmak istiyoruz.” diyor.
Güncelleme için sıradan kullanıcıların yapması gereken herhangi bir işlem yok. Bununla birlikte beacon node’ları çalıştıranlara Altair güncellemesiyle uyumlu hareket etmeleri için istemci sürümlerini güncellemeleri çağrısı yapıldı. Bu güncellemenin yapılmaması kapatma cezaları alınmasına neden olacak.
Yorumlar kapalı.