Başta Bitcoin olmak üzere son dönemde giderek hayatımızın bir parçası haline gelen kripto paralar hakkında “Caiz mi?” tartışmaları sürerken Endonezya’nın önde gelen dini topluluklarından Nahdlatul Ulama’nın Doğu Java’daki yerel şubesi, çıkardığı fetva ile Bitcoin’i “haram” ilan etti.
Konuyla ilgili gerçekleştirilen ayrıntılı görüşme ve kripto uzmanlarıyla yapılan tartışmaların ardından
alınan söz konusu karar “kripto para kullanmanın finansal işlemleri tehlikeye atabileceği” gerekçesiyle alındı.
Öte yandan konuyla ilgili yapılan toplantılar sonucu kripto paraların dolandırıcılık yapma amaçlı da kullanılıyor oluşu, özellikle de dünya genelinde faaliyet gösteren Dark Web eylemlerinin hızla artması bu kararın alınmasında önemli bir rol oynamış durumda.
Hararetli geçen tartışmalar sonrası “kripto paraların İslam hukukunda ve fıkıhta belirtilen şeriat kanunları açısından yararlı olmadığı” belirtildi. Ancak buna rağmen ülkedeki kripto para rağbeti hızla artıyor. Ülkenin Vadeli İşlemler Borsası Denetleme Kurulunun hazırladığı son rapora göre bu yılın ilk yarısındaki kripto işlemlerinde %40’lık bir artış kaydedildi. Geçen yılki toplam işlem hacmi ise 65 trilyon rupiyi 4,5 milyar dolar bulmuştu.
Öte yandan farklı ülkelerde yer alan İslami topluluklar arasında da tartışmalı bir konu hale gelen kripto paralar hakkındaki genel yargı “caiz olmadığı” yönünde. Rusya’nın İnguşetya Cumhuriyeti’ndeki bir İslami topluluk kripto para ticaretini yasaklama kararı aldı. Ülkemizde de Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Bitcoin ve kripto para birimlerinin caiz olmadığını belirtmişti.
Yorumlar kapalı.